Menu
Zaterdag 2 onderuit in Heemskerk

Zaterdag 2 onderuit in Heemskerk

Nadat de laatste dagen lenteweer in Nederland heerste, moest Ajax in Heemskerk onder totaal andere omstandigheden spelen: wind en regen teisterden het sportpark van Odin’59 bij aanvang van het duel.

De thuisclub liet het initiatief aan Ajax en leunde zelf achterover. De eerste kans was al na een paar minuten voor Oliveira die een schot op het doel loste. Langzamerhand schoof Odin op naar de helft van de Amsterdammers en kreeg zelfs een kans op een voorsprong toen een lob over keeper Coonen op de lat eindigde. In de 20e minuut kwam Ajax op 0-1 nadat Fabies de bal kreeg na een fraaie combinatie tussen Silooy en Hovestad en beheerst afrondde.

Bijna wist Hovestad vlak daarna zelf te scoren, maar zijn schot ging naast. Odin liet zich ook niet onbetuigd: een te zachte uittrap van Coonen werd door een middenvelder opgepikt en vlak naast het doel geschoten. Zo was het duel na een aarzelend begin eindelijk ‘los’ en konden de aanwezige toeschouwers er eens lekker voor gaan zitten in het voorzichtig doorbrekende zonnetje.
Beide teams probeerden hierna op eigen wijze op te bouwen richting het doel van de tegenstander: Ajax via verzorgd veldspel, terwijl Odin meer de lange bal naar voren hanteerde. Helaas waren de ploegen te slordig om echt grote kansen te creëren. Die kwam wel een paar minuten voor rust toen balverlies op de achterlijn een grote kans voor Odin inleidde: het schot ging echter rakelings naast. Zo was de ruststand 0-1.

Na de pauze was het eerste wapenfeit voor Ajax toen Fabies de bal langs de keeper in het doek krulde, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 58e minuut maakte Odin de gelijkmaker: een vrije trap werd ingekopt door een Heemskerkse speler (1-1). Kort daarna wist de thuisclub weer te scoren: een voorzet van de zijkant werd van dichtbij ingetikt: 2-1. Lang kon Odin niet genieten van de voorsprong, want 5 minuten later was het Oliveira die een assist van (wederom) Hovestad om de keeper in het doel krulde (2-2). Twintig minuten voor tijd bracht trainer Van der Wal Joost Heij in het veld waardoor de speler na langdurig blessureleed eindelijk zijn debuut voor Ajax kon maken.

Nadat Fabies uit een hoekschop hoog over schoot, kwam Odin een kwartier voor tijd weer op voorsprong toen een voorzet van de zijkant achter Coonen werd geschoten (3-2). Bijna wist Hovestad zelf te scoren, maar zijn vrije trap werd door de keeper uit de hoek getikt. Hierna gooide Odin de wedstrijd in het slot toen de spits de buitenspelval omzeilde en 4-2 maakte.
Zo won Odin uiteindelijk wat geflatteerd maar niet onverdiend van Ajax omdat het de kansen beter benutte en goed gebruik maakte van de ruimte die de Amsterdamse defensie vooral na rust weggaf.

Fotografie: Rob van Vliet