Menu
Zaterdag 2 strandt in halve finale

Zaterdag 2 strandt in halve finale

De Toekomst, het kloppende clubhart van Ajax, bestaat dit seizoen tien jaar. In deze aflevering van '10 jaar de Toekomst', de amateurs van Ajax Zaterdag 2, die onverwacht meestreden om het landskampioenschap.

Het tweede zaterdagamateurteam is er maandag niet in geslaagd zich te plaatsen voor het landskampioenschap voor reserve-elftallen. Na de 2-0 uitnederlaag van zaterdag tegen UDI ’19, was de 3-2 overwinning in eigen huis niet voldoende. Het team uit Uden speelt op zondag 3 juni de finale tegen UNA. Elftalleider Dolf van Zoest kan er vrede mee hebben, zoals hij zelf zegt. ,,UDI ’19 is natuurlijk een grote zondagamateurclub, dat merk je aan alles. Als je zag hoeveel publiek er zaterdag zat, en wat voor sfeer dat creëerde: ongelooflijk. Mijn team is gewend te spelen voor vaders en moeders; daar zaten de tribunes helemaal vol. En ook naar ons toe hadden ze veel mensen meegenomen. Hoewel het team natuurlijk teleurgesteld is, overheerst denk ik toch het gevoel van de geweldige ervaring.”

Ajax Zaterdag 2 vierde na het seizoen 2004/2005 ook een uitbundig kampioensfeest. Dit seizoen hadden de zaterdagamateurs van Ajax opnieuw reden tot feestvieren. Ajax Zaterdag 2 vierde na het seizoen 2004/2005 ook een uitbundig kampioensfeest. Dit seizoen hadden de zaterdagamateurs van Ajax opnieuw reden tot feestvieren.

Al met al is het daarmee een mooi seizoen geweest voor Zaterdag 2. Met een jonge groep werden de spelers van trainer Cees Boot immers kampioen. Aan het begin van de competitie had Boot nog gezegd tevreden te zijn met een tweede of derde plaats: de afwezigheid (‘transfers’ naar Zaterdag 1 en blessureleed) van enkele vaste krachten lag hieraan ten grondslag.
,,We hadden een jonge ploeg dit jaar”, zegt Van Zoest. Het kampioenschap had ook ik nooit verwacht.” Zaterdag 2 werd pas op de laatste dag kampioen, doordat koploper GVVV onverwacht verloor van Haarlem, terwijl de Ajax-amateurs zelf wonnen van Kennemerland. Na het kampioenschap mocht Zaterdag 2 uitkomen in de kampioenspoule, waarin de elf kampioenen van de zaterdag en zondag reserve- hoofdklassen streden om de titel. De eerste ronde werd glansrijk gewonnen, door een 1-3 overwinning op het Zwolse Berkum 2 en een 2-2 gelijkspel tegen ACV 2 uit Assen.

Zaterdag bleek UDI ’19 echter een maatje te groot. Van Zoest: ,,Het had veel erger kunnen zijn dan 2-0. Gelukkig konden we thuis revanche nemen. Het was een zeer chaotische wedstrijd, mede door de wolkbreuk halverwege het duel. UDI’19 trok zich volledig terug op eigen helft, we zetten ze echt helemaal klem. Iedereen was ook vol lof over hoe we speelden. We scoorden twee keer, maar uit twee counters deden zij dat ook. Als we nog twee keer hadden gescoord, hadden we een verlenging afgedwongen, maar dat zat er niet in. Er was te weinig tijd over. Maar als ik eerlijk ben, is UDI’19 verdiend door over twee wedstrijden.”

Van Zoest relativeert gemakkelijk: ,,Komend seizoen beginnen we gewoon weer opnieuw. Er gaat weer een aantal spelers weg en daarvoor zullen we weer nieuwe spelers moeten vinden. Ik heb het al vaker meegemaakt dat we op het laatst verloren, of dat ik afscheid moest nemen van een groepje spelers: ik werk al heel wat jaartjes bij de club. Daarom weet ik ook dat de nieuwe groep aan het einde van het volgend seizoen weer een grote stap zal hebben gemaakt, want deze competitie stelt hoge fysieke eisen aan de spelers. DOVO, IJsselmeervogels: dat zijn wedstrijden hoor. En de spelers die in het team blijven hebben nu de ervaring van dit soort wedstrijden. Daarom wil ik komend jaar toch voor het kampioenschap gaan.”