Menu

Zaterdagamateurs boeken belangrijke zege

De zaterdagamateurs van Ajax mochten drie zeer belangrijke punten bischrijvenj middels een 1-3 zege bij DOVO. De ploeg van Bob de Klerk (hij verlengde deze week zijn contract met twee jaar) speelde realistisch en gedisciplineerd. DOVO zag letterlijk en figuurlijk rood. De ploeg draagt niet alleen rode shirts? twee kaarten hadden eveneens dezelfde kleur.

Ajax opende verassend. De eerste de beste aanval na een minuut werd door Orville Blankendal, op aangeven van de sterk spelende Danny Moinat, gehaast overgeschoten. Vijf minuten later liet DOVO van zich horen. Oud-prof Richard Beekink had alle ruimte om af te ronden, maar Ron Smit etaleerde opnieuw zijn goede vorm en keerde zijn inzet. Daarna duurde het ruim een half uur voordat de volgende kans zich aandiende, maar DOVO-aanvoerder Marco Holster schoot zijn vrije trap tegen de binnenkant paal.

Tussen de eerste kans en laatste kans van DOVO gebeurde er desondanks veel. Scheidsrechter Uitterhoeve toonde drie spelers van DOVO de gele kaart. Karsten Wierenga werd het voornaamste slachtoffer. Was zijn eerst gele kaart nog twijfelachtig, de tweede had direct rood kunnen zijn. Gelukkig wist aanvoerder Mark Geestman de aanslag grotendeels te verijdelen, maar Wierenga kon inrukken.

Ajax bleef geconcentreerd spelen. Vlak voor rust resulteerde dit in de voorsprong. Sirk Goeman gaf een diepe bal, waarna Danny Moinat zijn niet al te harde schot op de binnenkant paal zag belanden. De terugspringende bal werd door topscorer Orville Blankendal binnengetikt, 0-1. DOVO-keeper Selhorst verdiende daarna minstens zijn tweede gele kaart toen hij de bal keihard in de groep van feestvierende Ajacieden schoot.

In de rust bleek dat Mark Geestman de strijd moest staken. Na een knietje op zijn achterhoofd gaf de routinier aan duizelig en gedesoriënteerd te zijn. Voor de zekerheid werd hij verwezen naar het ziekenhuis. Daar werd een lichte hersenschudding geconstateerd. Arthur Vinkenoog verving hem.

De eerste kans na rust was voor de invaller, maar de immer dreigende aanvaller schoot over. Vlak daarna kwam DOVO op gelijke hoogte. Na schoten van Levant en Holster wist Michel van de Broek Smit te passeren, 1-1.

Ajax leek een tikkie te hebben opgelopen, maar vijf minuten later besliste DOVO zelf de wedstrijd. Na een onschuldig duel vond Marco Holster het nodig om Jamal Ahaddouch een kopstoot te geven. Hoewel de speler zelf ontkende na afloop, was de beweging van een kopstoot in ieder geval zichtbaar. Direct rood derhalve en DOVO kon verder met negen man.

Het leed werd even later nog aangesterkt door opnieuw Blankendal. De diepe pass van de sterke Pierre Tosch werd door Blankendal onder de uitstormende Selhorst binnengeschoten, 1-2.

Ajax kon de wedstrijd hierna simpel uitspelen. Hoewel DOVO nog trachtte Ajax middels provocatie uit de tent te lokken, bracht Dilshan Fong in de slotminuut met een bekeken schuiver de 1-3 eindstand op het scorebord. Inmiddels hadden een aantal fanatieke DOVO-supporters het gemunt op de scheidsrechter. Bij het verlaten van het veld na het laatste fluitsignaal moesten zowel hij als de Ajax-spelers begeleid worden door een cordon van DOVO-begeleiders, die keurig het belang en imago van hun club verdedigden.

Opstelling Ajax:

Ron Smit, Pierre Tosch, Marc Wolthuis, Dick Krommenhoek, Rivallino Sleur, Aytekin Demirtas, Sirik Goeman, Mark Geestman (46. Arthur Vinkenoog), Jamal Ahaddouch (66. Dilshan Fong), Orville Blankendal, Danny Moinat .

Bron: www.ajaxzaterdag.nl.