Menu

Zaterdagamateurs verslaan FC Lisse

Tegen FC Lisse kon Ajax Zaterdag op de Toekomst weer eens drie punten bijschrijven: 2-1. Doelman Ron Smit behoedde Ajax in de slotfase voor meer tegentreffers.

Na afloop praatte iedereen over de fantastische wijze waarop Ajax-doelman Ron Smit keepte, maar zo werd enigszins tekort gedaan aan de collectieve prestatie van de Ajacieden. Ajax startte compact spelend en hield de linies kort, waardoor Lisse zijn snelle spitsen nauwelijks kon bereiken. De ploeg van Saïd Ouaali (als speler maakte hij het debuut mee van Ajax in de hoofdklasse in het seizoen 1993-1994) wist hiermee geen raad.

Veel arbeid moest daarbij worden verricht door de drie aanvallers Jamal Ahaddouch, Danny Moinat en Orville Blankendal en zij deden dat voortreffelijk. Ajax en FC Lisse keken het eerste kwartier van de wedstrijd de kat uit de boom alvorens het eerste gevaar kwam. Blankendal werd op rand zestien neergelegd, maar de zuivere genomen vrije trap van Sirik Goeman werd gepareerd door Lisse-doelman van der Meulen. Tien minuten later stichtte Jeffrey Winter namens Lisse het eerste gevaar. Zijn onverwachte schuiver van zo’n vijfentwintig meter werd ternauwernood gekeerd door Ron Smit.

Tien minuten voor rust bracht Lisse-middenvelder van der Laan Ajax bijna op voorsprong, toen hij de bal verkeerd raakte en bijna zijn eigen keeper met een mooie lob verschalkte. Beide ploegen gingen echter rusten met de brilstand op het scorebord.

Na rust ontbrandde het duel volledig. Na tien minuten kreeg Danny Moinat de eerste kans , maar zijn aanname was niet voldoende en het aansluitende schot van Mark Geestman trof geen doel. Vijf minuten later was het wel raak. De goed genomen corner van Geestman werd door Marc Wolthuis bij de eerste paal binnengekopt, 1-0. Nauwelijks was de vreugde over deze treffer afgenomen of Ajax kon opnieuw juichen. Danny Moinat zat verdediger Vermolen zo op zijn hielen dat er wel een misverstand met zijn keeper van moest komen. En zo geschiedde. In twee instanties buitte Moinat deze kans uit, 2-0.

Vlak daarna redde Marc Wolthuis op de lijn nog een inzet van Lisse-invaller Robin Bakker, maar een kwartier voor tijd zorgde Michael van der Laan met een droog schot voor de aansluitingstreffer, 2-1.

Ajax moest na de treffer noodgedwongen wisselen en de druk van Lisse nam toe. De belegering van het Ajax-doel begon vijf minuten voor tijd. Orson Naarendorp schoot vlak voor Smit over en ook topscorer Steinrath mikte naast. Daarna leek het schot van Jeffrey Winter wel doel te treffen maar de lat en een katachtige reactie van Smit voorkwamen erger, terwijl de rebound door opnieuw Steinrath naast werd geschoten.

In de blessuretijd vonden Naarendorp en Winter nogmaals Smit op hun pad, die met fantastische reacties de drie punten in Amsterdam hield. Een belangrijke overwinning voor de Ajacieden gezien de resultaten van de andere ploegen. FC Lisse kan het seizoen inmiddels freewheelend uitspelen en mag hopen op een periodetitel.

Opstelling Ajax:

Ron Smit, Jeroen van den Berg, Marc Wolthuis (81. Michel Pirovano), Dick Krommenhoek, Rivallino Sleur, Aytekin Demirtas (85. Dilshan Fong), Sirik Goeman, Mark Geestman, Danny Moinat, Jamal Ahaddouch (81.Arthur Vinkenoog), Orville Blankendal

Geel: Aytekin Demirtas, Michel Pirovano.

Met dank aan de website www.ajaxzaterdag.nl.