Menu
'Zege Ajax brengt spanning terug'

'Zege Ajax brengt spanning terug'

Wim Jonk speelde zowel voor Ajax als voor PSV. Als geen ander kan de Volendammer zijn oude clubs op waarde schatten. De voormalige middenvelder blikt vooruit naar PSV – Ajax, de topper van zondag.

Ajax verloor dit seizoen thuis met 0-1 van PSV. Ajax verloor dit seizoen thuis met 0-1 van PSV.

Dat Ajax het zondag in het Philips Stadion moeilijk gaat krijgen, weet Jonk wel zeker. ,,Sla de statistieken er maar op na”, zegt het huidige bestuurslid technische zaken van FC Volendam. ,,Ajax wint nooit makkelijk in Eindhoven.” Jonk heeft geen ongelijk. De laatste keer dat Ajax in competitieverband een uitwedstrijd van PSV won, was in seizoen 1994/1995. Toen waren de Amsterdammers met 1-4 te sterk.

Ajax verkeert volgens Jonk bovendien niet in een topvorm. ,,Ajax speelt ontzettend wisselvallig”, analyseert de Volendammer. ,,De ene keer is het goed en de andere keer dramatisch. Tegen Twente vond ik bij Ajax vooral Klaas Jan Huntelaar heel sterk spelen. Dat moet de ploeg vertrouwen geven. Dat Alex niet mee kan doen bij PSV, is ook in het voordeel van Ajax.” PSV heeft weer het voordeel van de koppositie, vindt Jonk. ,,PSV heeft acht punten voorsprong en hoeft daarom niet per se te winnen. De druk ligt dus bij Ajax.”

Van 1988 tot 1993 speelde Jonk voor Ajax. Met de Amsterdamse club won hij de landstitel (1990), de KNVB Beker (1993) en natuurlijk in de UEFA Cup (1992). In de zomer van 1993 verkaste hij samen met Dennis Bergkamp naar Internazionale. Na twee jaar Italië keerde hij terug naar Nederland om bij PSV aan de slag te gaan. Aan beide Nederlandse topclubs bewaart hij goede herinneringen. Een favoriet voor de wedstrijd van zondag heeft hij dan ook niet. ,,Ik bekijk de wedstrijd als voetballiefhebber. Niet als Ajax- of PSV-fan”, zegt hij. ,,Voor de competitie is het natuurlijk leuk als Ajax wint. Dan wordt het weer spannend.”

Aan een voorspelling durft Jonk zich bijna niet wagen. ,,Dit zijn wedstrijden op zich”, spreekt hij uit eigen ervaring. ,,Een uitslag? Ik houd het bij 2-2.”