Menu
Zege Ajax CT onder interim-coaches

Zege Ajax CT onder interim-coaches

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze elfde aflevering van dit seizoen kijken we hoe het er nu bij Ajax Cape Town aan toe gaat na het vertrek van de ontslagen Maarten Stekelenburg.

Een aantal dagen na het vertrek van Stekelenburg moest Ajax Cape Town aantreden in het Moses Mabhida Stadion in Durban tegen Amazulu. Zonder hoofdtrainer, maar met interim-coaches Wilfred Mugeyi en Jan Pruijn (foto) op de bank trachtte Ajax Cape Town het eveneens onderaan bungelende Amazulu op afstand te zetten.

Mugeyi was vooraf duidelijk over het belang van de ontmoeting tegen Amazulu. ,,Dit is een zes-puntenwedstrijd. Wie verliest, bevindt zich in een nog moeilijkere situatie dan nu. Ons team moet het verleden nu laten rusten en we moeten ons focussen op de toekomst.”

Dan is het prettig als het resultaat meewerkt. En dat gebeurde in Durban. Ajax Cape Town profiteerde optimaal van de man-meer-situatie die in de 37e minuut ontstond toen de scheidsrechter Ramson Zhuwawo bestrafte nadat hij Bradley Grobler van Ajax had neergehaald. Dezelfde speler nam ondubbelzinnig revanche voor de charge op hem door pal voor rust de openingstreffer te maken. Hij had de 0-2 op zijn schoen, maar vond toen de Amazulu-keeper op z’n weg.

Dankzij een doelpunt van Bradley Grobler won Ajax Cape Town weer eens. Dankzij een doelpunt van Bradley Grobler won Ajax Cape Town weer eens.

In de tweede helft ging Amazulu op zoek naar de gelijkmaker, maar hield doelman Sander Westerveld zijn ploeg met een aantal goede reddingen op de been. Daardoor kon Ajax zijn tweede zege van dit seizoen bijschrijven; de eerste in een uitwedstrijd. Interim-trainer Jan Pruijn juichte het resultaat logischerwijs toe: ,,Maarten Stekelenburg nam afscheid van de groep met de tekst 'zorg dat je goed speelt, als je wint voelt dat ook als mijn overwinning'. Dan is het voor iedereen fijn dat dat gebeurt. Wij hadden voor die wedstrijd wel wat veranderingen aangebracht, het accent meer op de defensie gelegd. Mijn boodschap aan de groep was dat we voor even moesten vergeten wat voetbal mooi maakt en dat we vooral hard moesten werken. Bovendien moesten de spelers zorgen dat ze de fouten voor elkaar gingen herstellen. Dat was de laatste weken door verschillende omstandigheden niet echt gebeurd."

Ondertussen zoekt de clubleiding naar een permanente invulling van het ambt van hoofdtrainer, die de leiding voor 27 oktober hoopt te kunnen aanstellen. De club had Foppe de Haan op het oog om eventueel een interim-functie te vervullen. Maar de Fries zou pas op 16 november naar Kaapstad kunnen komen en ook niet zeker weten of hij het seizoen zou kunnen uitdienen. Dat was Ajax Cape Town te onzeker: ,,Dan zouden we misschien in januari een derde coach moeten aanwijzen”, sprak directeur George Comitis op de clubsite. ,,Het is voor iedereen beter nu een trainer te benoemen die voor langere tijd kan aanblijven.”

Pruijn zegt zelf een van de kandidaten te zijn om het hoofdtrainersschap op zich te nemen. ,,Dit is nu de derde keer dat ik als interim-trainer optreed bij Ajax Cape Town. Dus waarom zou ik dan nu niet één van de kandidaten kunnen zijn?", vroeg de geboren Arnhemmer zich hardop af bij de clubleiding. ,,Het is niet zo dat als er iemand anders wordt aangesteld, dat ik vertrek. Als er een geschikte opvolger voor Maarten wordt gevonden, dan heb ik er geen probleem mee op de achtergrond verder te gaan zoals ik deed. Wij, Maarten Stekelenburg, Corné Groenendijk en ik, waren bezig met een goed verhaal bij Ajax Cape Town. Dat heeft nu doordat het Maarten uit z'n handen is getrokken, een knak gekregen. Maar ik heb de motivatie om hier de zaken verder tot bloei te brengen."

De komende weken zal Pruijn zijn handen vol hebben aan het eerste team. Komend weekeinde wacht een bekerwedstrijd tegen Super Sport. ,,Geen makkelijke opgave", weet hij. ,,Bij Super Sport spelen zes jongens met een verleden bij Ajax Cape Town. Die komen weer even thuis voor een wedstrijd. Iedereen is dus gebrand op een goed resultaat."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town