Menu
Zege Ajax frustreerde Feyenoorders

Zege Ajax frustreerde Feyenoorders

Ajax won en verloor afgelopen seizoen een thuiswedstrijd van Feyenoord. De laatst gespeelde Klassieker in de ArenA leverde de Ajacieden een glansrijke play-offzege op: 3-0. Ajax speelde daarmee de eerdere competitienederlaag naar de vergetelheid.

Ajax leed al vroeg in het seizoen 2005-2006 een bitter en teleurstellend verlies tegen de aartsrivaal uit Rotterdam. Met Dirk Kuyt en Salomon Kalou in de spits kwam Feyenoord op 28 augustus 2005 tot een 1-2 overwinning. Kalou opende de score na een kwartier spelen. Kuyt kon de voorsprong vijf minuten na rust verdubbelen. De aansluitingstreffer van Angelos Charisteas kwam te laat om het Feyenoorders nog echt moeilijk te kunnen maken.
De thuisploeg slaagde er daardoor niet in het veldoverwicht te vertalen naar (voldoende) treffers. Vooral het feit dat de middenvelders de aanvallers nauwelijks bereikten, nekte de Amsterdammers. Illustratief voor de aanvallende onmacht werd de ongelukkige spits Markus Rosenberg halverwege de wedstrijd gewisseld voor Charisteas.
Het Ajax-elftal dat begin vorig seizoen van Feyenoord verloor, lijkt overigens in weinig meer op de ploeg van trainer Henk ten Cate. Met Hans Vonk, Julien Escudé, Hatem Trabelsi, Nigel de Jong, Steven Pienaar en Markus Rosenberg zijn zes basisspelers van toen genoemd. De oud-Ajacieden zijn inmiddels elders actief. Ook het toenmalige, veelgeroemde spitsenkoppel uit Rotterdam is uit elkaar. Kuyt speelt inmiddels voor Liverpool, terwijl Kalou contractspeler is bij Chelsea.

Mauro Rosales maakte het eerste doelpunt in de tot nu toe laatst gespeelde Ajax - Feyenoord. De Amsterdammers wonnen op 20 april 2006 met 3-0. John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar tekenden voor de resterende treffers. Mauro Rosales maakte het eerste doelpunt in de tot nu toe laatst gespeelde Ajax - Feyenoord. De Amsterdammers wonnen op 20 april 2006 met 3-0. John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar tekenden voor de resterende treffers.

Acht maanden later, op 20 april 2006, was Ajax wel baas in eigen huis tegen Feyenoord. In de eerste play-offwedstrijd na de reguliere competitie namen de Amsterdammers overtuigend wraak op de gasten uit de Maasstad. Mauro Rosales, John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar maakten een 3-0 overwinning mogelijk. Ajax verschafte zichzelf daarmee een prima uitgangspositie voor de returnwedstrijd in de Kuip. Enkele dagen later wonnen de Ajacieden in het hol van de leeuw: 2-4.

Dit seizoen waren de voetbalgoden de Ajacieden ook al goed gezind in Rotterdam. Het oppermachtige Ajax speelde zichzelf op 22 oktober 2006 naar een 0-4 overwinning. Was Ajax zo sterk, of was Feyenoord zo zwak? Dat was de vraag die velen zich na afloop stelden. ,,We hebben vandaag een stap voorwaarts gemaakt in professionaliteit’’, analyseerde Ajax-trainer Ten Cate na zijn eerste Klassiekerzege. Ajax had nog ruimer kunnen winnen als het minder slordig was omgesprongen met de kansen. De Amsterdammers scoorden ‘slechts’ vier keer. Huntelaar nam voor de rust twee treffers voor zijn rekening. Perez, die voor beide goals de assist leverde, scoorde twee keer na de onderbreking. Een zwaar gefrustreerd Feyenoord besloot de wedstrijd met negen man. Pierre van Hooijdonk en Sebastian Pardo werden voortijdig met rood van het veld gestuurd.

Ajax - Feyenoord staat zondag (12.30 uur) onder leiding van scheidsrechter Dick van Egmond. De arbiter wordt geassisteerd door Roger Geutjes en Jac Schenkels.

Het duel is uitverkocht.

Ajax en Feyenoord treffen elkaar dit weekend in Eredivisieverband (inclusief play-offs) voor de 54ste keer in Amsterdam. Ajax besloot 27 Klassiekers met een zege. De laatste thuisoverwinning was de play-offzege van afgelopen seizoen. Ajax en Feyenoord kwamen veertien keer een gelijkspel overeen. De Rotterdammers wonnen twaalf keer in de hoofdstad.