Menu
Zege brengt Ajax dichter bij titel

Zege brengt Ajax dichter bij titel

Ajax zette zondag een nieuwe reuzenstap richting titelprolongatie. De Klassiekerzege op Feyenoord (1-2) smaakte extra zoet na het puntenverlies van titelconcurrent FC Twente. De ploeg van Frank de Boer heeft nu acht punten voorsprong op naaste belagers Twente en Vitesse.

,,Dit was niet onze beste wedstrijd, al hebben we wel met passie gespeeld’’, blikte de winnende trainer Frank de Boer terug. ,,We hebben vandaag een goede stap gezet. Ik ben ook zeker blij met het herstel na de nederlaag tegen Salzburg. Het is vooraf altijd afwachten hoe een team reageert na een kansloze nederlaag."

Ajax en Feyenoord hadden ieder op hun eigen manier iets rechts te zetten in de zonovergoten en uitverkochte Kuip. De Amsterdammers aasden op eerherstel na de kansloze uitschakeling door FC Salzburg in de Europa League. Om nog een kleine kans te houden in de titelstrijd telde voor de thuisclub alleen een zege. Bij de aftrap van de Klassieker was het verschil tussen ranglijstaanvoerder Ajax en nummer drie Feyenoord acht punten groot.

Feyenoord bewees zichzelf afgelopen week een slechte dienst met het last minute geleden 2-2-gelijkspel bij FC Twente. De Ajacieden rekenden in dezelfde speelronde overtuigend af met AZ: 4-0. Met - na de Klassieker – nog acht speelrondes in de Eredivisie te gaan, kon koploper Ajax een reuzenstap zetten richting titelprolongatie. Het gelijkspel tussen FC Utrecht en titelconcurrent Twente (1-1, eerder op de zondagmiddag) zal de Ajacieden extra hebben geprikkeld voor het immer beladen treffen in Rotterdam-Zuid.

Juichen na de 1-2! Juichen na de 1-2!

Ricardo Kishna tekende tegen AZ voor zijn eerste doelpunt als Ajacied. De zelf opgeleide aanvaller was de opvallendste naam in de basisploeg van Frank de Boer. Kishna vormde als rechtsbuiten een offensief trio met spits Siem de Jong en linkeraanvaller Bojan. De huurling van Barcelona beleefde een teleurstellende Klassieker. Bojan viel nog voor de rust uit met een knieblessure. Kolbeinn Sigthórsson was zijn vervanger. De wissels bewezen hun waarde in de Kuip, zo bleek verderop in het eerder spannende dan goede duel.

Kishna - die zondag dus zijn basisdebuut maakte in Ajax 1 - liet direct in de eerste helft van zich spreken. De aanvaller met de kwikzilverachtige versnelling en soepele tred viel op vanwege zijn branie. Al bleef ook een tactische misrekening niet onopgemerkt. Na een rommelig openingshalfuur verloor Kishna zijn tegenstander Bruno Martins Indi uit het oog, die vervolgens de assist leverde op zijn scorende spits Graziano Pellè. Juist in een fase waarin Niklas Moisander langs de zijlijn werd behandeld, buitte de Italiaan de defensieve wanorde uit met zijn knappe kopbal: 1-0. De Boer: ,,Het was sneu dat de 1-0 viel op een moment waarop Moisander net werd behandeld. Anders was die treffer misschien niet gevallen."

Net als in de twee eerder dit seizoen gespeelde Klassiekers kwam Ajax op achterstand. Het kwam voor de Amsterdammers telkens meer dan goed; zowel in competitie- als bekerverband besloot Ajax zijn Klassiekers dit seizoen in de ArenA met een zege. Feyenoord drie keer verslaan in een voetbaljaargang zou een unicum zijn. Kishna maakte zijn slordigheid op slag van rust goed. Ditmaal op zijn beurt ontsnapt aan de aandacht van cipier Martins Indi, sneed de Ajacied met soepele heup- en kapbewegingen door de Feyenoord-defensie. Sigthórsson hoefde de panklare bal slechts voorbij Erwin Mulder te lopen: 1-1. Het gemis aan Ajax-supporters liet zich ook nu weer horen. De Kuip was doodstil.

Ajax trok de goede lijn na rust bijna door toen Davy Klaassen dicht bij de 1-2 was. De rechtermiddenvelder schoot diagonaal in, maar raakte ‘slechts’ de paal. De rentree van Thulani Serero in het Ajax-elftal duurde een dik uur; de Zuid-Afrikaan - weer fit na een lieskwetsuur - werd uit voorzorg gewisseld voor Lerin Duarte. Ook het afsluitende halfuur bleef rommelig. De historische kraker leverde relatief weinig kansrijke momenten op voor de doelen van Mulder en Cillessen. Spanningsloos was het nooit. Waar of wanneer Ajax en Feyenoord elkaar ook treffen; de atmosfeer blijft altijd geladen.

Een spaarzaam moment voor het Rotterdamse doel hielp Ajax aan een voorsprong. Na een (te) simpel weggeven corner door international Daryl Janmaat, belandde de hoekschop vanuit de corner van Duarte bij Joël Veltman. De centrumverdediger schoot beheerst raak: 1-2. De Kuip viel spontaan opnieuw stil. Het is te hopen dat de Ajacieden toekomstige treffers in de Kuip wél weer kunnen vieren in het bijzijn van en dus met de eigen supporters.

Ajax kwam in het vervolg nauwelijks meer in de problemen in de Kuip. Zo zetten Frank de Boer en zijn Ajacieden opnieuw een belangrijke stap richting de vierde landstitel op rij. Het verschil met achtervolgers FC Twente en Vitesse bedraagt inmiddels acht punten. Zo besloot Ajax de roerige week alsnog met een big smile. De Boer: ,,Ik kan heel tevreden zijn. We reageerden goed toen we met 1-0 achter kwamen. Het was niet sprankelend, maar dat soort wedstrijden moet je ook kunnen winnen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo Kishna speelde een uitstekende Klassieker en stond aan de basis van de 1-1. Ricardo Kishna speelde een uitstekende Klassieker en stond aan de basis van de 1-1.
Thulani Serero keerde terug van een liesblessure en startte in de basis. Thulani Serero keerde terug van een liesblessure en startte in de basis.
Aanvoerder Siem de Jong kan tevreden zijn. Ajax won dit seizoen drie Klassiekers op rij. Aanvoerder Siem de Jong kan tevreden zijn. Ajax won dit seizoen drie Klassiekers op rij.
Jasper Cillessen wint van Pellè. Jasper Cillessen wint van Pellè.
De Ajax-defensie hield knap stand tegen Pellè en zijn ploeggenoten. De Ajax-defensie hield knap stand tegen Pellè en zijn ploeggenoten.
Ricardo van Rhijn houdt twee Feyenoorders bezig. Ricardo van Rhijn houdt twee Feyenoorders bezig.
De 1-2 viel nadat Feyenoord de bal na een corner van Duarte niet wegkreeg uit de zestien. De 1-2 viel nadat Feyenoord de bal na een corner van Duarte niet wegkreeg uit de zestien.