Menu

Zege Jong Ajax met zwarte rand

Jong Ajax won donderdagavond op de Toekomst de topper in de Beloftencompetitie tegen Jong Feyenoord. Na de knappe 3-1 zege van de Ajacieden echter, namen toeschouwers bezit van het veld en belaagden zij de spelers van Jong Feyenoord. ,,Ajax schaamt zich diep voor het gedrag van een deel van zijn supporters'', aldus algemeen directeur Arie van Eijden.

De wedstrijd zelf was het aanzien meer dan waard en via de goede overwinning hield Jong Ajax de kansen levend op de titel in de Beloftencompetitie. Ajax trad aan met vier spelers uit de A-selectie: Maarten Stekelenburg, Thomas Vermaelen, Anthony Obodai en Daniël de Ridder. Ook Feyenoord had een sterk elftal op de been gebracht, met Robin van Persie, Jorge Acuna, Danko Lazovic, Gerard de Nooijer en Gill Swerts in de basis. Er waren een paar duizend supporters naar de Toekomst gekomen om het duel te bekijken, kortom alle ingrediënten voor een leuke avond waren aanwezig.

Ajax begon goed, met een doelpunt van Daniël de Ridder in de twaalfde minuut. Van Persie echter maakte twee minuten later namens Feyenoord gelijk. Het was wederom De Ridder die de thuisploeg op voorsprong bracht. Een dik kwartier voor rust schoof hij een van richting veranderde bal onder keeper Malkowski door: 2-1.

Zo'n acht minuten na rust werd Jamal Akachar een meter buiten het strafschopgebied neergehaald door Sigourney Bandjar. De Feyenoorder moest met een rode kaart het veld verlaten en De Ridder meldde zich voor de vrije trap. Het leverde Ajax echter niets op. Pas enkele minuten voor tijd wist Ajax de man-meer-situatie uit te buiten door een doelpunt van de ingevallen Ryan Babel. De overwinning was veilig gesteld en Ajax nam een klein beetje afstand van een directe concurrent.

Helaas werd al het positieve overschaduwd door een groep supporters die het veld op kwam en het op de tegenstander had gemunt. Zowel de Ajacieden als de gasten moesten vluchten naar de kleedkamers. Trainer John van 't Schip was zo ontstemd over het gebeuren dat hij met geen woord wilde reppen over de wedstrijd. Ook algemeen directeur Arie van Eijden was diep teleurgesteld: ,,Er is precies gezien om welke groepering het gaat. Ajax schaamt zich diep voor het gedrag van een deel van zijn supporters.''

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Obodai, Promes, Vermaelen, Valencia, Muller van Moppes ('82 Maduro), Krohn-Dehli, Lindgren, De Ridder, Culina, Akachar ('66 Babel).

Opstelling Jong Feyenoord: Malkowski, Bandjar, Breinburg, De Nooijer, Swerts, Acuna, Harbuzi ('Mulder), Van den Ouweland ('77 Jardim), Lazovic, Van Persie, Maitimo.