Menu
Zege Jong Ajax, rentree Sigthórsson

Zege Jong Ajax, rentree Sigthórsson

Jong Ajax heeft maandag de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard met 3-0 gewonnen. Damian van Bruggen, Fabian Sporkslede en Queensy Menig zorgden voor de doelpunten op de Toekomst. Kolbeinn Sigthórsson maakte zijn rentree nadat hij lange tijd niet inzetbaar was vanwege een knieblessure.

De meest opvallende naam in de opstelling was natuurlijk die van Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits, die kampte met een knieblessure, maakte weer zijn eerste speelminuten sinds Ajax - Feyenoord eind januari. Sigthórsson speelde een dik uur en kan terugkijken op een geslaagde rentree. Hij scoorde niet, maar was wel bij de tweede Ajax-goal betrokken. ,,Het ging goed, ik wilde minimaal 45 minuten maken, het zijn er 60 geworden. Nu even afwachten of ik geen reactie krijg, dan hoop ik donderdag tegen Dnipro weer inzetbaar te zijn."

Na een redelijk tam eerste half uur (op een kans voor Menig na) begon het te draaien bij Jong Ajax. Sightórsson probeerde het met een schot uit de draai en Leeroy Owusu schoot van afstand net over. In de 33e minuut werd Menig neergelegd op de rand van het zestienmetergebied van Fortuna, nadat Sigthórsson hem met een mooi passje had weggestuurd. Uit de toegekende vrije trap schoot Danny Bakker op de lat.

Direct na rust sloegen de Amsterdamse beloften wel toe. Uit een corner van Bakker kwam de bal terecht bij aanvoerder Van Bruggen, die van dichtbij raak schoot. In de 59e minuut verdubbelde Jong Ajax de voorsprong. Sighthórsson zette voorin druk, veroverde de bal en liet Sporkslede de 2-0 maken.

Niet lang na de 2-0 gingen Sigthórsson en Sporkslede naar de kant en maakten Sam Hendriks en Donny van de Beek hun opwachting. De zege van Jong Ajax kwam geen moment meer in gevaar. Hendriks verraste het publiek nog met een omhaal, maar de bal miste vaart en belandde in de handen van de keeper. Vlak voor tijd bepaalde Menig de eindstand op 3-0. Met een prachtig boogballetje passeerde hij de doelman van Fortuna.

Trainer Andries Ulderink was vooral tevreden met het resultaat. ,,Het spel was met name de eerste helft niet goed. Na rust - mede dankzij de vroege goal - liep het beter. We kregen iets meer diepte in ons spel, de ruimtes werden groter. Maar 3-0 is een goede afspiegeling denk ik, want Fortuna is amper in de buurt van ons doel geweest."

Meer dan van de wedstrijd genoot Ulderink van de professionaliteit van Sigthórsson. ,,Als je ziet hoe hij zich voorbereid op zo'n wedstrijd, dat is ongelofelijk. Al in de kleedkamer is hij bezig met zijn warming-up. Rekken, strekken, aanwijzingen geven aan iedereen, alles nog even doornemen. Dit weekend trainde hij met ons mee en was hij al messcherp: scoren, sleuren. Daar vind ik mooi om te zien."

Jong Ajax: Onana; Lartey Sanniez (46. Savastano), Tete, Van Bruggen, Owusu; Sporkslede (65. Van de Beek), Bakker, Warmerdam; Acolatse, Sigthórsson (62. Hendriks), Menig.
Wissels: Mous, Noordhof, Mirani, Cerny.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Martijn Buskermolen

Fabian Sporkslede juicht als hij Jong Ajax op 2-0 heeft gezet. Fabian Sporkslede juicht als hij Jong Ajax op 2-0 heeft gezet.
Queensy Menig maakte vlak voor tijd de 3-0 en vierde zijn treffer stijlvol. Queensy Menig maakte vlak voor tijd de 3-0 en vierde zijn treffer stijlvol.