Menu
Zege komt precies op tijd

Zege komt precies op tijd

Ajax gaf Willem II in kort tijdbestek de genadeklap. Zes treffers en de rentree van Ryan Babel later stapten de Ajacieden content van het ArenA-gras. De Amsterdammers besloten een moeizame periode met een 6-0 overwinning.

Een ontgoochelde trainer van Willem II en een tevreden Ajax-coach. Het contrast tussen Dennis van Wijk en Henk ten Cate kon bijna niet groter, zo kort na Ajax - Willem II. De Amsterdammers gunden zichzelf het comfort van een vroege voorsprong. Wat heet; Ajax schoot uit de startblokken en realiseerde een onvervalste droomstart. De Ajacieden liepen binnen twintig minuten uit naar 3-0. De treffers van Zdenek Grygera (kopbal), Urby Emanuelson (schot) en Nicolae Mitea (schot) hadden een ding gemeen: de effectief spelende rechtsbuiten Tom de Mul verrichtte in alle gevallen het nuttige voorbereidende werk. Met elke Amsterdamse goal zag Willem II-trainer Dennis van Wijk zijn humeur steeds nadrukkelijker verpest. De fraaie omhaal waarmee Klaas Jan Huntelaar de tussenstand op 4-0 bracht, was na 23 minuten het breekpunt voor de Tilburgers. De spits verdubbelde zijn productie door kort voor de rust uit een klutssituatie nogmaals toe te slaan: 5-0.

,,We maakten vooral de eerste helft optimaal gebruik van alle mogelijkheden’’, begon Ten Cate zijn terugblik in de perskamer van de Amsterdam ArenA. ,,De bezetting voor het doel was goed. Ook de zijkanten werden prima benut. Er werden bovendien mooie goals gemaakt.’’ Vooral de omhaal waarmee Huntelaar doelman Björn Sengier versloeg, bracht liefhebbers op de banken. De Ajax-spits tekende met zijn bicicleta voor de mooiste treffer van de middag.

Ten Cate gaf zijn visie op de makkelijk gewonnen partij met een milde lach op het gezicht. De uitdrukking op het gezicht van Van Wijk vertoonde opvallende overeenkomsten met die van de spreekwoordelijke oorwurm. De Tilburgse trainer verweet zijn spelers te veel onder de indruk te zijn geweest van de tegenstander en de Amsterdam ArenA. ,,Tijdens de warming-up had ik daar al een slecht gevoel over’’, sprak Van Wijk op zijn beurt. ,,Op dit niveau mag je niet onder de indruk raken van de omstandigheden. Het enige lichtpuntje is dat we vandaag maar drie punten hebben verloren.’’ Ten Cate, ongewild het grote contrast met Van Wijk extra benadrukkend: ,,Het belangrijkste is dat we met deze overwinning een streep zetten onder een roerige periode. Ik wil nu vooruit kijken. Deze goede overwinning hadden we als groep nodig.’’

Met Michael Krohn-Dehli als de vervanger van Thomas Vermaelen begon Ajax aan de tweede helft. De Belgische linksback werd uit voorzorg, vanwege lichte knieklachten, gewisseld. Met het oog op zijn gele kaart werd ook liever geen onnodig risico genomen met de verdediger. Een kwartier na de rust werd ook Stam uit voorzorg naar de kant gehaald. George Ogararu was zijn vervanger.
De in de beginfase volop draaiende doelpuntenmachine kwam niet meer op gang het tweede bedrijf. Het gemiddelde uit de eerste 23 minuten, een fase waarin de Ajacieden ongeveer om de zes minuten toesloegen, werd niet meer geëvenaard. Drie minuten na de rentree van Ryan Babel, bepaalde Ajacied van de wedstrijd De Mul de eindstand op 6-0. De Belg schoot van dichtbij hard raak. ,,Ik ben heel blij met de rentree van Ryan Babel’’, roerde Ten Cate een extra winstpunt van de middag aan. ,,Je zag direct dat Ryan wat teweeg bracht. Over de hele wedstrijd ben ik tevreden. Ook omdat dit onze grootste overwinning is van dit seizoen.’’