Menu
Zege met een gouden randje

Zege met een gouden randje

Ajax heeft zondag een forse stap richting het 32ste landskampioenschap gezet. In de directe confrontatie met PSV deelde Ajax een meer dan gevoelige tik uit aan de club uit Eindhoven. De 2-3-uitzege zorgt ervoor dat Ajax vier speelrondes voor het einde een voorsprong van vijf punten op de nummer 2 koestert.

Met een luid ‘kampioenen, kampioenen’ schreeuwden de 1.200 meegereisde Ajax-fans hun kelen schor na afloop. Samen met de Ajacieden vierden de supporters de uitkomst van de voor Ajax subliem verlopen 30ste speelronde in de Eredivisie. Ajax zit vier wedstrijden voor het einde in een zetel voor de derde landstitel op rij.

Voordat PSV en Ajax aan de aftrap verschenen, was al duidelijk dat het voor beide partijen een bijzonder lucratief weekend kon worden. Daags nadat titelconcurrent Vitesse twee kostbare punten tegen Roda JC liet liggen, ging ook Feyenoord op bezoek bij RKC in de fout. Het 1-1-gelijkspel in Waalwijk drong vlak voor de aftrap door in Eindhoven, waardoor nog eens extra duidelijk werd dat er voor Ajax veel te winnen viel op bezoek bij PSV. Omgekeerd vocht PSV voor zijn laatste kans op de koppositie. Volgens beide coaches waren die belangen bij beide ploegen duidelijk zichtbaar. Zowel Frank de Boer als Dick Advocaat zag zijn ploeg grote delen van de wedstrijd ‘angstig’ spelen.

De zege van Ajax in Eindhoven was dan ook om meerdere redenen historisch. Van de afgelopen zeventien edities van PSV - Ajax won Ajax er slechts één. Dit seizoen gingen alleen Vitesse en PEC Zwolle er met de volle buit vandoor uit Eindhoven. Bij dat rijtje voegde Ajax zich zondagmiddag ook. Bovendien slaagde Ajax er voor het eerst sinds het seizoen 1994-1995 in om twee keer in één seizoen van PSV te winnen. Dat verschil van zes punten is nu precies het gat tussen de regerend landskampioen en de club die sinds 2008 op een nieuw kampioenschap wacht.

Kolbeinn Sigthórsson wordt na zijn 0-1 omringd door juichende Ajacieden. Feestvierende Ajacieden en treurende PSV'ers bleek ook na afloop hét beeld van de laatste PSV - Ajax. De Amsterdammers liggen op koers voor een nieuw kampioensfeest! Kolbeinn Sigthórsson wordt na zijn 0-1 omringd door juichende Ajacieden. Feestvierende Ajacieden en treurende PSV'ers bleek ook na afloop hét beeld van de laatste PSV - Ajax. De Amsterdammers liggen op koers voor een nieuw kampioensfeest!

Nadat de klanken van Guus Meeuwis waren weggestorven ontspon zich een eerste helft waarin met name Viktor Fischer van zich liet spreken. De jonge Deen kreeg halverwege de eerste driekwartier binnen vier minuten drie kansen. Een hoofdrol zoals in de thuiswedstrijd tegen PSV (doelpunt en assist) zat er deze keer niet in.

In de 33ste minuut kwam Ajax, met Jasper Cillessen als vervanger van de geschorste Kenneth Vermeer, verdiend op een 1-0-voorsprong. Kolbeinn Sighórsson brak de ban in Eindhoven door de bal van dichtbij in het doel te glijden. De IJslander kreeg de bal min of meer per toeval voor zijn voeten nadat een voorzet van Eriksen in eerste instantie door Fischer werd gemist. Via PSV-aanvoerder Mark van Bommel belandde de bal via de kluts alsnog voor de voeten van Sigthórsson die daar uiteraard wel raad mee wist. ,,Een echte spitsengoal”, zo typeerde De Boer de treffer van Ajax’ nummer 9 na afloop. ,,Kolbeinn heeft keihard gewerkt en veel duels gewonnen. Hij was vandaag van grote waarde voor de ploeg.”

Tien minuten na de 1-0 trok PSV de stand gelijk. Jeremain Lens bracht zijn team terug in de wedstrijd. Net als in Amsterdam nam de aanvaller van PSV de gelijkmaker voor zijn rekening. Een fout op het middenveld van Eriksen werd door Strootman afgestraft en uiteindelijk met een goal bezegeld door Lens. De 1-1 viel kort nadat Ajax een strafschop werd onthouden. Fischer kreeg in het zestienmetergebied een duw van Van Bommel, maar in plaats van een strafschop kreeg Fischer een gele kaart voor luidruchtig protesteren over het feit dat hij geen penalty kreeg. De Boer: ,,Ik ken Viktor vrij goed. Het is een jongen die niet zomaar valt.”

Zeven minuten na rust maakte Eriksen zijn fout uit de eerste helft meer dan goed. Op aangeven van Daley Blind begon hij aan een rush over de linkerflank, die uiteindelijk met een raak schot in de korte hoek eindigde: 1-2. Even later had Ajax zelfs al een derde treffer kunnen maken, ware het niet dat Lasse Schöne geen strafschop kreeg na contact met Jetro Willems in het Eindhovense strafschopgebied. Ook hier plaatste De Boer na afloop zijn vraagtekens bij.

Net als in de eerste helft kon Ajax ook de hernieuwde voorsprong niet lang vasthouden. Een kwartier na de 1-2 stond het alweer 2-2. Juist op een moment waarop PSV volgens de coach van Ajax ‘rijp voor de slacht’ was. In plaats van een afslachting van de tegenstander was het opnieuw Lens die PSV naast Ajax bracht. De international reageerde alert nadat een vrije trap van Dries Mertens van de paal terug stuiterde. In de rebound sloeg hij vervolgens genadeloos toe.

Direct na de tegengoal kwam Ryan Babel in het veld voor Fischer. Even later zorgde Derk Boerrigter voor vers bloed en snelheid op de andere vleugel. En dat betaalde zich vrijwel direct uit. Amper twee minuten binnen de lijnen maakte Boerrigter zichzelf onsterfelijk door Ajax voor de derde keer op voorsprong te zetten. In sprintduel om de bal troefde hij Erik Pieters slim af, waarna Boerrigter de bal langs de uitgekomen Waterman schoof. Daarmee profiteerde hij van de slechte communicatie achterin bij PSV.

Die derde klap kwam de thuisploeg niet meer te boven. En dus kon Ajax uiteindelijk de zo gewenste ‘gevoelige tik’ aan PSV uitdelen. Het verschil tussen koploper Ajax en nieuwe nummer 2 Vitesse bedraagt nu vijf punten. Nummer 3 PSV volgt op zes punten achterstand. Wie een blik op de stand en het programma werpt, ziet direct dat er voor Ajax opnieuw een prachtig weekend in het verschiet ligt. Ajax speelt vrijdagavond een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen en kan daarna rustig de uitkomst van AZ - PSV (zaterdag) en Feyenoord - Vitesse (zondag) afwachten.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van PSV - Ajax en de terugblikken van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong ging, als goed aanvoerder, voorop in de strijd. Siem de Jong ging, als goed aanvoerder, voorop in de strijd.
Sigthórsson had met zijn openingstreffer en spel een mooi aandeel in de zege. Sigthórsson had met zijn openingstreffer en spel een mooi aandeel in de zege.
Frank de Boer zag hoe zijn ploeg PSV twee keer terug liet komen. Frank de Boer zag hoe zijn ploeg PSV twee keer terug liet komen.
Ook de Ajax-bestuurders Marc Overmars, Edwin van der Sar, Michael Kinsbergen en Jeroen Slop zagen Ajax winnen in de lichtstad. Ook de Ajax-bestuurders Marc Overmars, Edwin van der Sar, Michael Kinsbergen en Jeroen Slop zagen Ajax winnen in de lichtstad.
Jasper Cillessen toonde zich opnieuw een betrouwbare vervanger van (de geschorste) Kenneth Vermeer. Jasper Cillessen toonde zich opnieuw een betrouwbare vervanger van (de geschorste) Kenneth Vermeer.
PSV - Ajax was extra bijzonder voor reservedoelman Chiel Kramer (links). Cillessen verving de geschorste Vermeer; Kramer was stand-in voor de geblesseerde derde doelman Mickey van der Hart. PSV - Ajax was extra bijzonder voor reservedoelman Chiel Kramer (links). Cillessen verving de geschorste Vermeer; Kramer was stand-in voor de geblesseerde derde doelman Mickey van der Hart.
Viktor Fischer loopt Mark van Bommel eruit over de linkerflank. Viktor Fischer loopt Mark van Bommel eruit over de linkerflank.
Jeremain Lens was met zijn twee treffers de grootste Eindhovense plaag voor Ajax. Jeremain Lens was met zijn twee treffers de grootste Eindhovense plaag voor Ajax.
Centrumverdediger Niklas Moisander coachte en verdedigde vol passie. Centrumverdediger Niklas Moisander coachte en verdedigde vol passie.
De Jong wordt besprongen door Ola Toivonen en Timothy Derijck (18). De Jong wordt besprongen door Ola Toivonen en Timothy Derijck (18).
Koud in het veld schoot invaller Derk Boerrigter Ajax naar 2-3. Koud in het veld schoot invaller Derk Boerrigter Ajax naar 2-3.
Christian Poulsen (5) was als controleur op het middenveld ook al een belangrijke schakel in het Ajax-elftal. Christian Poulsen (5) was als controleur op het middenveld ook al een belangrijke schakel in het Ajax-elftal.
Blind, Cillessen en De Jong hebben na afloop alle reden tot tevredenheid. Blind, Cillessen en De Jong hebben na afloop alle reden tot tevredenheid.
Een big smile bij Daley Blind als hij de meegereisde Ajax-fans bedankt. Een big smile bij Daley Blind als hij de meegereisde Ajax-fans bedankt.
De Ajacieden op het veld bedanken de feestende fans in het bezoekersvak. De Ajacieden op het veld bedanken de feestende fans in het bezoekersvak.
Alle Ajacieden wachtten zondagavond een vrolijke terugreis! Alle Ajacieden wachtten zondagavond een vrolijke terugreis!