Menu
Zege op Excelsior had hoger mogen zijn

Zege op Excelsior had hoger mogen zijn

Nadat de thuisduels tegen FC Twente, AZ, Feyenoord en NAC Breda gelijk waren geëindigd, konden de Ajax-fans zaterdagavond eindelijk weer juichen na een thuisduel in de Eredivisie. Het was namelijk voor het eerst sinds 26 augustus dat er op nationaal niveau werd gewonnen. Toen ging Vitesse met 4-1 ten onder, nu won Ajax met dezelfde cijfers van Excelsior. ,,Maar ik had het gevoel dat er wel vier goals meer hadden kunnen vallen", aldus trainer Frank de Boer na afloop.

Frank de Boer begon in de thuiswedstrijd tegen Excelsior weer met drie verdedigers. Aangezien Gregory van der Wiel nog uit voorzorg aan de kant werd gehouden, speelde Ajax met Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en – verrassend – Daley Blind als defensief trio. Wel kon er als dat nodig zou zijn snel worden omgeschakeld, want Vurnon Anita bezette de rechterkant van het middenveld en kon zo vlot een linie zakken. Ook in de voorhoede koos De Boer voor een andere speler als de vorige week. Niet Lorenzo Ebecilio, maar Ismaïl Aissati eiste een basisplaats op. Lang duurde zijn optreden niet, want met een enkelblessure moest de herintreder in Ajax 1 naar de kant. Na afloop ging de linksbuiten naar het ziekenhuis om een eventuele breuk uit te sluiten.

Ajax had vanaf de aftrap bijna uitsluitend balbezit. Op een gegeven moment was het zelfs 75% om 25%. Excelsior, dat concurrent VVV-Venlo vrijdagavond met 7-0 zag verliezen bij Heracles, was er veel aan gelegen zo min mogelijk tegengoals te krijgen en had zelfs regelmatig zes man op lijn staan. Toch lukte het de thuisploeg daar in de elfde minuut doorheen te snijden. Christian Eriksen lepelde de bal achter de laatste linie van de Rotterdammers waar Jan Vertonghen was opgedoken. De aanvoerder ontving de bal en scoorde beheerst, 1-0. Nog geen twee minuten later had Nicolás Lodeiro de volgende treffer op zijn schoen. Hij had de bal na een door Wesley de Ruiter ternauwernood gekeerd schot van Sulejmani voor het inschuiven, maar de Ajax-spits schoot op de benen van de doelman.

Jan Vertonghen was twee keer trefzeker tegen Excelsior. Jan Vertonghen was twee keer trefzeker tegen Excelsior.

In de twintigste minuut kon Excelsior voor het eerst een aanval opzetten door slordig voetbal van Ajax. Daar zat volgens De Boer ook het probleem van de wedstrijd: ,,We waren veel te onzuiver in de passing. Als we dat woensdag ook zo doen, dan is Real Madrid er razendsnel uit." Nu kwam Ajax er mee weg. Het schot van Roland Alberg ging echter naast. Omdat Ajax in zo’n laag tempo speelde, kroop Excelsior vaker uit zijn schulp en in de 22ste minuut had Mitchell te Vrede de bal voor het inblazen, maar hij miste.

Excelsior leek de problemen verder over zich af te roepen toen Samuel Scheimann Miralem Sulejmani ongenadig hard onderuit schopte. Hij kreeg direct rood en het was een klein wonder dat de Servische Ajacied verder kon. Voordat hij terug op het veld was, stond Ajax al op 2-0. Vertonghen kopte de bal uit een vrije trap van Janssen prachtig binnen: 2-0. Vijf minuten voor rust wisselde De Boer Eyong Enoh, A-junior Ruben Ligeon kwam binnen de lijnen. Voor Ajax was het zaak deze avond aan het doelsaldo te werken, maar het tegenovergestelde gebeurde. Excelsior kwam bij rust nog terug tot 2-1, toen er bij Ajax van alles misging in de defensie en Te Vrede bij de tweede paal Maatsen vond.

De tweede helft begon Ajax met Lorenzo Ebecilio, die de aan zijn voet geblesseerde Aissati verving. Het ging Ajax, ondanks het nog steeds enorme veldoverwicht, niet voorspoedig. De zwartrode muur die weliswaar een steen miste, kon amper worden geslecht. Pas toen Lodeiro in de 62ste minuut door Wattemaleo licht werd aangeraakt, maakte Sulejmani vanaf de penaltystip 3-1. Terwijl aan de zijlijn zijn wissel werd voorbereid, schoot Lodeiro buitengewoon knap een vrije trap binnen, 4-1. Het was gelijk zijn laatste actie, want de Uruguayaan maakte plaats voor Davy Klaassen die direct luid werd toegezongen door de fanatieke supporters.

De Amsterdammers probeerden het doelsaldo wel op te vijzelen en kwamen via pogingen van onder andere Ligeon (paal), Klaassen (goede redding De Ruiter), Ligeon (over), Klaassen (kopbal in handen van De Ruiter) en Janssen (naast) weliswaar dichtbij, maar niet meer tot scoren. Zo tikte de klok langzaam maar zeker naar de negentig minuten en kon het vizier met drie punten in de tas op de volgende wedstrijd. Woensdag staat Real Madrid op hetzelfde veld. Dan zal Ajax zich anders moeten presenteren om tot een acceptabel resultaat te komen. ,,Ik ben tevreden over de 4-1, maar ik had het gevoel dat we die score hadden moeten verdubbelen. De instelling was goed, maar door de onzuivere passing, ging het tempo uit de aanval."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Kevin Wattamaleo probeert Christian Eriksen bij te houden. Kevin Wattamaleo probeert Christian Eriksen bij te houden.
Toby Alderweireld werd achterin bijgestaan door Daley Blind en Jan Vertonghen. Toby Alderweireld werd achterin bijgestaan door Daley Blind en Jan Vertonghen.
Samuel Scheimann kreeg na 37 minuten rood vanwege een grove tackle op Miralem Sulejmani. Samuel Scheimann kreeg na 37 minuten rood vanwege een grove tackle op Miralem Sulejmani.
De Ajacieden feliciteren Jan Vertonghen met zijn treffer. De Ajacieden feliciteren Jan Vertonghen met zijn treffer.
Vurnon Anita speelde tegen Excelsior op het middenveld. Vurnon Anita speelde tegen Excelsior op het middenveld.
Lorenzo Ebecilio verving Aissati in de tweede helft. Lorenzo Ebecilio verving Aissati in de tweede helft.
Nicolás Lodeiro nam de laatste Ajax-treffer voor zijn rekening. Nicolás Lodeiro nam de laatste Ajax-treffer voor zijn rekening.
De middenvelder annex aanvaller ontvangt de felicitaties van zijn teamgenoten. De middenvelder annex aanvaller ontvangt de felicitaties van zijn teamgenoten.
A-junior Davy Klaassen mocht de laatste twintig minuten spelen. A-junior Davy Klaassen mocht de laatste twintig minuten spelen.
Daley Blind in een kopduel. Daley Blind in een kopduel.
Ruben Ligeon maakte zijn opwachting vlak voor rust. Hij verving Eyong Enoh. Ruben Ligeon maakte zijn opwachting vlak voor rust. Hij verving Eyong Enoh.
De spelers bedanken het publiek voor hun support. De spelers bedanken het publiek voor hun support.