Menu
Zege op PSV ideaal cadeau

Zege op PSV ideaal cadeau

Ajax kan de feestvreugde vergroten met een zege op PSV. Op de dag waarop de Amsterdamse club 107 jaar oud wordt, wacht de ploeg de topper tegen PSV. In de laatste wedstrijd tegen FC Twente (1-4) toonde Ajax een blakende vorm.

In het Arke Stadion nam Klaas Jan Huntelaar liefst drie treffers voor zijn rekening. Het is te hopen dat de Amsterdammers die prima voetbalvorm door kunnen trekken naar de strijd tegen PSV. De ontmoetingen met PSV zijn nooit makkelijk. Een PSV’er zat de Ajacieden de afgelopen jaren in het bijzonder dwars. Timmy Simons speelde een beslissende rol in de laatste twee Eredivisie-ontmoetingen tussen Ajax en PSV. In de laatste editie van Ajax - PSV (12 november 2006: 0-1) en PSV - Ajax (23 oktober 2005: 1-0) nam de Belg de enige en beslissende treffer voor zijn rekening.

In de laatste uitwedstrijd tegen PSV, afgelopen seizoen, pakte een arbitrale dwaling zeer voordelig uit voor de thuisploeg. Scheidsrechter Pieter Vink trapte opzichtig in de fopduik van PSV’er Jefferson Farfán. De dubieuze actie werd ‘beloond’ met een penalty. Simons schoot de strafschop, nog in de openingsfase, feilloos voorbij Maarten Stekelenburg. Dat Ajax in het vervolg een tekort aan stootkracht en scorend vermogen aan de dag legde, konden de gasten alleen zichzelf aanrekenen. De wijze waarop de, naar later bleek, beslissende treffer werd ingeleid was op zijn zachtst gezegd zeer ongelukkig.

Eerder dit seizoen sloeg Simons in de ArenA na een uur toe. De Belg verlengde een vrije trap slim tot in het Ajax-doel. De Amsterdammers begonnen sterk aan de thuiswedstrijd. Ondanks een sterke en attractieve eerste helft dwong Ajax geen treffer af. Simons hielp PSV na rust aan de overwinning.

Ajacieden reageren vol ongeloof op de beslissing van scheidrechter Pieter Vink. De arbiter trapte in de fopduik van Jefferson Farfan en schonk PSV een penalty. PSV besloot zijn laatste thuiswedstrijd tegen Ajax met een nipte zege: 1-0. Ajacieden reageren vol ongeloof op de beslissing van scheidrechter Pieter Vink. De arbiter trapte in de fopduik van Jefferson Farfan en schonk PSV een penalty. PSV besloot zijn laatste thuiswedstrijd tegen Ajax met een nipte zege: 1-0.

Met de zege (1-0) deden de Eindhovenaren uitstekende zaken. PSV veroverde drie punten én de koppositie. Dat de ploeg van trainer Ronald Koeman niet onoverwinnelijk is, werd de afgelopen weken duidelijk. Vorig weekeinde verloren de Eindhovenaren twee kostbare punten tegen Excelsior (0-0). De schade bleef in de laatste speelronde overigens niet beperkt tot twee (verloren) punten. Alex liep tegen Excelsior een hamstringblessure op. De robuuste Braziliaan is zeker zes weken uit de roulatie. Alex bewees zijn grote waarde voor de Eindhovenaren onlangs nog in de beslissende Champions League-ontmoeting met Arsenal. Alex kopte PSV hoogstpersoonlijk naar de volgende ronde. In de kwartfinales is Liverpool de volgende Europese tegenstander. Liverpool leverde recent knap werk door titelverdediger FC Barcelona uit te schakelen.

Met nog zes wedstrijden te spelen voordat de play-offs van start gaan, heeft PSV acht punten voorsprong op de naaste belagers AZ en Ajax. De Ajacieden kunnen zondag goede zaken doen in het Philips Stadion. In de strijd om de titel is Ajax alleen gebaat bij een overwinning.

Eric Braamhaar heeft zondag de leiding tijdens PSV - Ajax. De arbiter floot twee keer eerder een duel tussen de beide kemphanen. Eenmaal in het Philips Stadion (op 26 oktober 2003; 2-2) en eenmaal in de Amsterdam ArenA (20 maart 2005; 0-4). Braamhaar bracht vorige maand nog ADO Den Haag - Ajax tot een goed einde. Het laatste bezoek aan het Zuiderpark Stadion leverde Ajax een 2-1 overwinning op.

PSV - Ajax, de laatste vijf keer:

2005-2006: 1-0
2004-2005: 2-0
2003-2004: 2-2
2002-2003: 2-0
2001-2002: 1-1