Menu
Zege op Twente krijgt geen goed vervolg

Zege op Twente krijgt geen goed vervolg

Ajax heeft de competitiezege van vorige week op FC Twente geen passend vervolg kunnen geven tegen FC Utrecht. Won Ajax nog met 1-0 van titelconcurrent FC Twente en had de ploeg ook het bekerduel met FC Utrecht nog simpel gewonnen (0-3), in de Amsterdam ArenA liep Ajax dit keer duur puntenverlies op tegen FC Utrecht. Ryan Babel zorgde wel voor een snelle voorsprong, maar een eigen doelpunt van Fabian Sporkslede in de tweede helft kon niet worden weggepoetst, 1-1.

Elf dagen na het gewonnen bekerduel speelde Ajax opnieuw tegen FC Utrecht, deze keer was de Eredivisie het competitieplatform en was de Amsterdam ArenA het podium voor de ontmoeting. Geen heksenketel zoals in Utrecht, ook al omdat de Domstedelingen de eigen fans hadden thuis gelaten. In beide opstellingen waren, in vergelijking met de bekerwedstrijd, nauwelijks wijzigingen. Bij Ajax speelde Vermeer en niet Cillessen, die in de beker mag optreden, en had Frank de Boer Derk Boerrigter buiten de ploeg gelaten. ,,Ik verwacht wat meer van Derk dan hij brengt”, gaf de trainer vooraf als reden voor het opstellen van Jody Lukoki. ,,Bovendien denk ik dat Sana op links voor gevaar kan stichten als hij naar binnen komt en Daley Blind er als back overheen gaat.” Bij FC Utrecht ontbrak belangrijke pion Edouard Duplan wegens een blessure, maar daar stond de terugkeer van Jacob Mulenga tegenover.

In het bekerduel tegen Utrecht had Ajax na een kwartier al een comfortabele 2-0 voorsprong genomen. In Amsterdam bij het duel dat om 12:30 uur begon – wat een stil protest op Zuid opleverde – had die stand ook bereikt kunnen zijn. Ryan Babel scoorde al in de zesde minuut na een prachtige aanval via Christian Eriksen, die Jody Lukoki de diepte in stuurde. De voorzet van de rappe rechtsbuiten was op maat voor Babel, 1-0.

Dave Bulthuis kon de snelle Jody Lukoki maar moeilijk bijbenen. Dave Bulthuis kon de snelle Jody Lukoki maar moeilijk bijbenen.

En rond het kwartier kwam Ajax twee keer in een drie-tegen-drie situatie. In beide keren werd het niet goed genoeg uitgespeeld. Daardoor bleef Utrecht geloof houden. Tot twee keer toe kreeg oud-Ajacied Cedric van der Gun een zeer goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar hij faalde oog-in-oog met Vermeer. De Ajax-doelman, deze week voor het eerst opgeroepen voor Oranje, liet iedereen schrikken toen hij in duel met Mulenga geblesseerd bleef liggen en hard met zijn hand op het veld sloeg. Maar fysiotherapeut Pim van Dord kreeg hem gelukkig weer op de been. Zijn collega aan de andere kant onderscheidde zich vervolgens in de slotfase van de eerste helft. Robbin Ruiter voorkwam met knappe reacties goals van Blind en Sana die na mooie aanvallen in kansrijke positie waren gekomen. ,,Wij misten de frisheid om de voorsprong uit te bouwen", had De Boer gesconstateerd. ,,We kregen twee honderdprocent kansen om dat wel te doen. Die moet je maken.”

In de tweede helft bracht De Boer Fabian Sporkslede voor de aan zijn rechterenkel geblesseerde Christian Poulsen. De invaller was bijster ongelukkig, want in de zesde minuut na rust kopte hij een voorzet van Kali onhoudbaar voor Vermeer in zijn eigen doel, 1-1. ,,Fabian kon er niets aan doen", vond De Boer. ,,Het was typerend voor de wedstrijd. Wij misten vandaag het niveau om Utrecht naar onze hand te zetten." Een compleet andere situatie dus dan in Utrecht, toen Ajax in dezelfde minuut de wedstrijd door een goal van Eriksen definitief in het slot gooide, 3-0. Maar dit keer lukte het de Deen niet om doeltreffend te zijn. Ryan Babel leek zijn ploeg snel daarna weer aan de goede kant van de score te zetten, maar zijn intikkertje na een voorzet van Lukoki kwam er via de paal weer uit. Na een uur spelen mocht Boerrigter het ongelijk van de trainer bewijzen. Hij verving Lukoki, die met lichte klachten naar de kant ging. Sana verhuisde weer naar rechts.

Met de wissel Lasse Schöne voor Daley Blind probeerde De Boer het tij te keren. Zonder succes. De wedstrijd kon in de tweede helft alle kanten op en hoewel Sana in blessuretijd nog heel dicht bij de overwinning was en ook Mulenga nog een keer gevaarlijk was, bleef de 1-1 – tot groot ongenoegen van de fans - op het bord. Daardoor blijft Ajax in de competitie sinds 28 februari 2010 zonder zege op FC Utrecht. Komende week ligt de competitie stil vanwege interlandvoetbal: ,,Misschien is dat wel goed", schat De Boer in. ,,Kunnen de jongens even een frisse kop halen. We kunnen beter en moeten beter als we aanspraak willen maken op titels. Als je zoveel kansen creëert doe je wel iets goed, maar we hebben verzuimd de wedstrijd binnen te halen. Alleen door keihard te knokken kan je er overheen komen.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Anouar Kali probeert Siem de Jong van de bal te houden. Anouar Kali probeert Siem de Jong van de bal te houden.
Tobias Sana kijkt naar de verrichtingen van Niklas Moisander. Tobias Sana kijkt naar de verrichtingen van Niklas Moisander.
Ryan Babel viert zijn treffer met Lukoki. Ryan Babel viert zijn treffer met Lukoki.
Kenneth Vermeer raakte geblesseerd, maar kon na verzorging verder spelen. Kenneth Vermeer raakte geblesseerd, maar kon na verzorging verder spelen.
Frank de Boer instrueert zijn spelers langs de zijlijn. Frank de Boer instrueert zijn spelers langs de zijlijn.
Christian Eriksen speelt met Nana Asare in zijn kielzog. Christian Eriksen speelt met Nana Asare in zijn kielzog.
,,Ik verwacht wat meer van Derk dan hij brengt”, vertelde De Boer voor het duel. ,,Ik verwacht wat meer van Derk dan hij brengt”, vertelde De Boer voor het duel.
Eriksen kan zelf niet geloven dat hij een grote kans heeft gemist. Eriksen kan zelf niet geloven dat hij een grote kans heeft gemist.
Sana in een duel om de bal. Sana in een duel om de bal.
Babel baalde duidelijk van het gelijkspel tegen Utrecht. Babel baalde duidelijk van het gelijkspel tegen Utrecht.