Menu
Zege schenkt Ajax nieuw perspectief

Zege schenkt Ajax nieuw perspectief

Demy de Zeeuw bracht Ajax zondag op het juiste spoor in de topper tegen FC Twente. De doeltreffende ingeving van de middenvelder bleek de eerste stap naar een 3-0 overwinning. Een zege met meer impact dan drie punten alleen…

Aanhaken of aftaaien in de titelstrijd. De Ajacieden kenden vooraf natuurlijk de niet geringe inzet van de topper tegen FC Twente. Puntenverlies tegen de titelconcurrent zou de Amsterdamse kampioensaspiraties minimaliseren. Een gewonnen slag met de Tukkers zou juist (broodnodig) nieuw perspectief geven op succes in de Eredivisie. De (bijna) uitverkochte ArenA leefde daarom vol spanning toe naar dé wedstrijd van 2010. Na een tumultueuze voetbaltopper behouden de Ajacieden alle kansen op succes! Het gat met FC Twente is sinds zondag teruggebracht tot zes punten. De achterstand op PSV, dat met 2-0 won van ADO Den Haag, bedraagt negen punten.

Ajax-trainer Martin Jol liet linksback Vurnon Anita tegen de Tukkers terugkeren in zijn ploeg. Urby Emanuelson schoof daardoor een linie door. Ook Siem de Jong had weer een basisplaats, terwijl Dennis Rommedahl op de bank begon. De Deense flankspeler vond de kersverse Ajacied Nicolás Lodeiro naast zich. Eyong Enoh en Toby Alderweireld keken geblesseerd toe in de ArenA. Oleguer verving de gekwetste Belg in het hart van de verdediging. Vergeleken met de laatste wedstrijd, tegen Roda JC (4-0) keek zondag ook Hyun Jun Suk toe vanaf de tribune.

Nadat Marko Pantelic de toon zette met een kopbal die naast ging, kreeg FC Twente de wedstrijd stevig in handen. Bryan Ruiz, Blaise N’Kufo en Kenneth Perez lieten nog binnen het eerste kwartier opgelegde kansen op een openingstreffer onbenut. De Tukkers profiteerden bijna van de steken die Ajax defensief liet vallen. Zo mocht Perez wel erg ver komen, waarna de totaal ongedekte N’Kufo maar net naast schoot. Ruiz werd minuten eerder nét op tijd van de bal gezet. Oud-Ajacied Perez onderging eenzelfde lot. Gregory van der Wiel voorkwam een zeker lijkende tegentreffer.

Demy de Zeeuw zette de topper op zijn kop. Via Urby Emanuelson belandde de bal – met een gelukje – voor de voeten van de middenvelder. De Zeeuw bedacht zich geen moment en haalde doeltreffend uit: 1-0. Dat de treffer alle, tot dat moment geldende verhoudingen geweld aan deed, was de sfeervolle Amsterdam ArenA uiteraard een rotzorg. ,,De eerste treffer was heel belangrijk’’, blikte Jol tijdens de persconferentie terug op de eerste treffer. ,,Daarna hielden we de druk op Twente, lieten we ze niet voetballen. We kregen doorlopend mogelijkheden en leverden volop strijd. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen.’’

In de jacht op een tweede treffer bleek vooral de ‘rots’ Douglas lang onpasseerbaar. De Braziliaan slaagde er zelfs in om binnen een tel én in een bijna vloeiende beweging de schoten van liefst twee Ajacieden te blokken. De Zuid-Amerikaanse atleet uit Tukkerland moest een minuut voor tijd alsnog capituleren. FC Twente oogde na de treffer van De Zeeuw toch een tikkeltje aangeslagen. Zelfs het blok graniet in de Twente-defensie kon de 2-0 niet voorkomen. Nadat Suarez de lat had geraakt, gleed Marko Pantelic de bal in de rebound alsnog voorbij Sander Boschker. De Serviër profiteerde glijdend van de assist van Van der Wiel, die alert reageerde toen Suarez de paal raakte.


Ajax-trainer Martin Jol wenst Steve McClaren succes. Ajax-trainer Martin Jol wenst Steve McClaren succes.

 

FC Twente kwam de twee tegentreffers, met het effect van een dubbele mokerslag, niet meer te boven. De aangeslagen ploeg van trainer Steve McClaren kwam er na rust bijna niet meer aan te pas. Het vuistje dat de Tukkers aanvallend nog vormden, was de Ajacieden nauwelijks tot last. Het verschil in gevaar en klasse tijdens de eerste en de tweede helft was bij de Twentenaren groot. Kenneth Perez was met een schot op de paal nog het dichtst bij een Twentse tegentreffer.

Ajax liet lang na de definitieve knock-out uit te delen. Van der Wiel mikte de bal vanuit een lastige hoek in de handen van invaller-doelman Cees Paauwe. Een treffer van Suarez werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Paauwe verving in de rust de geblesseerde Sander Boschker. Luis Suarez raakte met het wegtikken van de speeltijd steeds beter op dreef. De Uruguayaan was vooral na rust bij vlagen ongrijpbaar. Dennis Rommedahl gaf de ex-koploper uiteindelijk het genadeschot. Zes minuten nadat hij Emanuelson haf afgelost schoot de Deen al raak. In de voorbereiding waren Rasmus Lindgren (balverovering op Theo Janssen) en Pantelic (afleggen op Rommedahl) waardevol. Een voetbalmiddag die vooral voor de thuisploeg bol stond van de spanning kreeg daarmee de perfecte apotheose.

,,Na de nederlagen bij PSV en Twente liepen we het seizoen achter de feiten aan’’, vervolgde Jol. ,,Ook omdat PSV en FC Twente twee heel stabiele ploegen zijn. Thuis moet je het in de topduels dan zelf doen. En gelukkig hebben we dat vandaag ook gedaan. We hebben op het juiste moment een klein tikkie uitgedeeld. Nu kunnen we weer naar boven kijken. Twente wacht ook nog lastige duels.’’

Nicolás Lodeiro mocht het Amsterdamse feestje in de slotminuten nog meevieren. De Uruguayaan maakte een gewonnen debuut als vervanger van De Zeeuw. ,,Demy kon eigenlijk niet beginnen’’, besloot Jol de persconferentie. Glimlachend: ,,Uiteindelijk ben ik blij dat hij er toch vanaf het begin bij was.’’ Collega McClaren vond de Amsterdamse overwinning verdiend. ,,Na de 1-0 – een doelpunt uit het niets - verloren we het geloof en maakten we fouten’’, blikte de Engelsman op zijn beurt terug. ,,Ons herstel na de 1-0 duurde te lang. Het was een te hoge berg om te beklimmen. Ajax maakte er drie en verdiende het te winnen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties na afloop en een samenvatting van Ajax - FC Twente

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

 

Demy de Zeeuw maakt de openingstreffer. Demy de Zeeuw maakt de openingstreffer.

Douglas houdt Marko Pantelic in de gaten. Douglas houdt Marko Pantelic in de gaten.

 

Gregory van der Wiel in een balduel met Stoch. Gregory van der Wiel in een balduel met Stoch.

 

Luis Suarez omhelst doelpuntenmaker Dennis Rommedahl. Luis Suarez omhelst doelpuntenmaker Dennis Rommedahl.

 

Rommedahl sprint weg. Rommedahl sprint weg.

 

Rasmus Lindgren en Janssen duelleren om de bal. Rasmus Lindgren en Janssen duelleren om de bal.

 

Suarez houdt Tiendalli achter zich. Suarez houdt Tiendalli achter zich.

Jan Vertonghen is uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Jan Vertonghen is uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Maarten Stekelenburg maakt een goede redding. Maarten Stekelenburg maakt een goede redding.

 

Urby Emanuelson aan de bal. Urby Emanuelson aan de bal.

 

Vurnon Anita loopt Kenneth Perez voorbij... Vurnon Anita loopt Kenneth Perez voorbij...

...en laat ook Bryan Ruiz achter zich. ...en laat ook Bryan Ruiz achter zich.

 

Nicolás Lodeiro maakte in de 83ste minuut zijn debuut als Ajacied. Nicolás Lodeiro maakte in de 83ste minuut zijn debuut als Ajacied.

Ajax wint in de ArenA met 3-0 van FC Twente. Ajax wint in de ArenA met 3-0 van FC Twente.