Menu
Zege voor Ajax, blessure Huntelaar

Zege voor Ajax, blessure Huntelaar

Ajax boekte zondag een verdiende 5-2-zege op Sparta. De vreugde van de overwinning werd wel enigszins overschaduwd door het geblesseerd uitvallen van aanvoerder Klaas Jan Huntelaar.

Evander Sno schreeuwt het uit van vreugde na zijn doelpunt. Hij kwam in het veld als vervanger van de geblesseerde Klaas Jan Huntelaar. Evander Sno schreeuwt het uit van vreugde na zijn doelpunt. Hij kwam in het veld als vervanger van de geblesseerde Klaas Jan Huntelaar.

Huntelaar ging in de 36ste minuut door zijn enkel en moest meteen het veld verlaten. De aanvoerder ondergaat maandag een MRI-scan, die meer duidelijkheid moet geven. ,,Zijn enkel is meteen met ijs behandeld en is nu nog redelijk slank”, aldus Marco van Basten tijdens de persconferentie. ,,Het is even afwachten hoe ernstig de blessure is.”

Op het moment dat Huntelaar het veld verliet, stond Ajax al met 2-0 voor. Het was Huntelaar zelf die in de ArenA de score opende. Hij kopte in de 16de minuut raak uit een prima voorzet van Kennedy, die voor het eerst dit seizoen in de basis stond. Kennedy stond opgesteld als rechtsbuiten, waardoor Luis Suarez begon als ‘nummer tien’. Suarez deed het uitstekend op die positie achter de spits. De Uruguayaan dreef menig Spartaan tot wanhoop met zijn soms onnavolgbare acties. In de 21ste minuut toonde hij zijn uitzonderlijke klasse door heel mooi de 2-0 te maken. Hij zette Kevin Strootman op het verkeerde been en krulde de bal vanaf een meter of zestien prachtig achter Sparta-doelman Harald Wapenaar.

Evander Sno nam de plaats in van de geblesseerde Huntelaar en tilde de voorsprong van de Amsterdammers in de 42ste minuut naar 3-0. Suarez kopte op doel, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Wapenaar. Uit de rebound volleerde Sno via de onderkant van de lat de bal het doel in. Voor Sno betekende het zijn eerste officiële treffer voor Ajax 1. Vlak voor rust pakte Suarez nog een gele kaart omdat hij volgens scheidsrechter Van Boekel een schwalbe maakte. ,,Ik denk dat de scheidsrechter dat goed zag”, zei Van Basten. ,,Luis is ontzettend belangrijk voor de ploeg, maar hij krijgt veel te veel gele kaarten. Dat is onacceptabel.”

Ajax was de eerste 45 minuten oppermachtig tegen Sparta. Dat kwam ook door een tactische zet van Van Basten en zijn staf. Jan Vertonghen werd voor de verdediging geposteerd en Thomas Vermaelen fungeerde als linksback. Achterin speelde Ajax dus één op één. ,,Daar hadden wij ontzettend veel moeite mee”, gaf Sparta-trainer Foeke Booy na afloop toe.

De onfortuinlijke Huntelaar moet met een van pijn vertrokken gezicht naar de kleedkamer worden gebracht. De onfortuinlijke Huntelaar moet met een van pijn vertrokken gezicht naar de kleedkamer worden gebracht.

In de tweede helft kreeg Ajax meteen een grote kans. Rasmus Lindgren werkte de bal in de 47ste minuut na een corner van Urby Emanuelson tegen de paal. Daarna begon het beter te lopen bij de Rotterdamse gasten. In de 57ste minuut schoot oud-Ajacied Rydell Poepon een vrije trap hard op doel. Kenneth Vermeer redde, maar werd in de rebound gepasseerd door Joshua John. De tegentreffer viel op een zeer ongelukkig moment voor de mensen die van statistieken houden. Ajax had tot het moment van het doelpunt van John 804 minuten lang achter elkaar geen tegentreffer geïncasseerd in het eigen stadion. Als de Amsterdamse defensie drie minuten langer ‘de nul’ had weten te houden was het een record geweest. In het seizoen 1970-1971 hield Ajax 806 minuten in eigen huis het doel schoon.

Ajax herpakte zich na de tegentreffer en liep via Kennedy uit naar 4-1. Hij was in de tweede helft met Suarez van positie gewisseld en ook die omzetting pakte goed uit. Suarez legde in de 73ste minuut aan de rechterkant Donovan Slijngard in de luren en bediende met een perfecte voorzet zijn Zweedse ploeggenoot, die raak kopte. Vlak voor de vierde Ajax-treffer was Oleguer naar de kant gehaald. De Spaanse verdediger had last van duizeligheid en werd vervangen door Robbert Schilder.

Leonardo, tien minuten voor tijd ingevallen voor Suarez, maakte de 5-1. Sno liep goed door op een diepe pass van Emanuelson. Hij hield de bal binnen en gaf voor op Leonardo die van dichtbij raak schoot. Yuri Rose maakte vlak voor tijd nog een tegentreffer met zijn hoofd. ,,Ik ben blij dat we in eigen huis vijf doelpunten hebben kunnen schenken aan het publiek”, zei Van Basten na afloop. ,,Het was alweer enige tijd geleden dat we zo veel gescoord hadden. Al met al ben ik zeer blij met deze zege. We gaan met een goed gevoel richting de volgende wedstrijden.” Over hoe Ajax het eventuele tijdelijke verlies van Klaas Jan Huntelaar gaat opvangen, kon de trainer nog weinig zeggen. ,,Maar daar moeten we wel uitkomen de komende dagen.”

Ajax is dankzij de zege nog steeds met AZ en NAC koploper in de Eredivisie. De drie clubs verzamelden 22 punten in tien wedstrijden. De Alkmaarders, over twee weken tegenstander van Ajax, hebben echter het beste doelsaldo.

Benieuwd naar meer reacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV >>