Menu
'Zeker niet kansloos tegen Lyon'

'Zeker niet kansloos tegen Lyon'

Matthijs de Ligt was nog niet eens geboren toen Ajax voor het laatst, in 1997, de halve finale van een Europees toernooi bereikte. In zijn maandelijkse blog blikt hij vooruit op het tweeluik met Olympique Lyon. ,,We moeten niet teveel onder de indruk zijn.”

Er zit een grote wedstrijd, of eigenlijk twee, aan te komen. Dat merk je aan alles. De halve finale van de Europa League is bijzonder. Het is heel lang geleden dat Ajax zover kwam in Europa. Het is iets dat we moeten koesteren en waar we trots op mogen zijn. Tegelijkertijd moeten we ook weer niet teveel onder de indruk zijn. De halve finale is hopelijk niet ons eindstation. Wij willen graag naar de finale.

'Ik heb natuurlijk nog niet zoveel meegemaakt in het eerste, maar het is zonder meer de mooiste wedstrijd die ik tot nu heb gespeeld.'

We hebben inmiddels een goed beeld van Olympique Lyon. Het is een ploeg die lastig te bespelen is, maar ik acht ons zeker niet kansloos. Het zijn allemaal jongens die fysiek sterk zijn, maar ook goed kunnen voetballen. Ze spelen vooral vanuit de omschakeling, wat afwachtend. Bij balbezit schakelen ze snel om en proberen ze toe te slaan. Het wordt voor ons vooral zaak om zorgvuldig te zijn.

Ik las dat Alexandre Lacazette er morgen in de Amsterdam ArenA niet bij is. Voor Lyon natuurlijk een aderlating, want het is een geweldige spits, maar ik denk dat we ons niet alleen op hem moeten richten. Zijn vervanger zal ook geen misselijke speler zijn. Ze hebben gewoon een heel goede ploeg in het algemeen.

Oude bekende
Vorig jaar heb ik toevallig ook tegen Olympique Lyon gespeeld, toen nog met O19 in de Youth League. Ik herinner me dat die middenvelder, Lucas Tousart, ook meespeelde. Hij zit nu ook bij het eerste. Het is wel grappig om elkaar nu weer tegen te komen. We wonnen uiteindelijk met 0-3. Een topwedstrijd.

,,Lyon is nu het belangrijkste, het enige dat telt."
,,Lyon is nu het belangrijkste, het enige dat telt."

Ik bewaar goede herinneringen aan die wedstrijd, al valt die uiteindelijk in het niet bij Schalke 04-uit. Ik heb natuurlijk nog niet zoveel meegemaakt in het eerste, maar het is zonder meer de mooiste wedstrijd die ik tot nu heb gespeeld. De ontlading was geweldig. Iedereen was blij en trots. Op Ajax en op zichzelf. Ook de supporters waren geweldig. Het was gewoon één groot feest

We richten al onze pijlen op de Europa League. Helaas is de landstitel inmiddels zo goed als uit zicht. Dat is natuurlijk een grote teleurstelling, maar tijd om bij de pakken neer te zitten is er niet. Wij proberen gewoon ons best te doen en te focussen op de volgende wedstrijd. Lyon is nu het belangrijkste, het enige dat telt.

Geen grote opluchting
Over mijn eigen spel van de laatste weken kan ik redelijk tevreden zijn. Ik denk dat ik me na een lastige periode prima heb hersteld en een aantal goede wedstrijden heb gespeeld. Voor mij was het geen grote opluchting of bevestiging, hoewel de buitenwacht dat misschien wel zo ervaart. Ik doe gewoon mijn stinkende best en wist dat ik op de goede weg was. Dat ik tegen sc Heerenveen wat complimenten kreeg, doet mij eerlijk gezegd niets extra's.

Langzamerhand merk ik wel dat de eindfase van het seizoen is aangebroken. Het begint een kleine slijtageslag te worden. Maar uiteraard geniet ik er ook met volle teugen van. De wedstrijden tegen Schalke en nu weer tegen Lyon, dat zijn de potjes waarvoor je het als voetballer doet.