Menu
Zeldzame thuisnederlaag Zaterdag 2

Zeldzame thuisnederlaag Zaterdag 2

Titelhouder Ajax zaterdag 2 heeft vanmiddag een even verrassende als zeldzame thuisnederlaag geleden. GVVV 2 won op De Toekomst met miniem verschil (0-1).

Ajax zat 2 - GVVV zat 2 (0-1)

Na een minuut stilte voor het overlijden van Gerry Muhren begon Ajax zaterdag 2 gedreven aan de wedstrijd tegen het altijd lastige GVVV. Dat bleek al snel toen de Veenendalers hun specialiteit lieten zien (de omschakeling) en een corner kregen, waaruit net naast werd gekopt. Ajax beperkte zich tot dan tot enkele speldenprikken. Na 10 minuten kreeg Ajax via kans Joris Dekker een grote kans, maar de keeper van GVVV kon redding brengen. Het moet gezegd worden: waar GVVV normaal gesproken bij balverlies zich op eigen helft terugtrekt om de tegenstander opvangt, speelde het nu naar voren en probeerde de opbouw van Ajax al vroeg te storen.

Naarmate de eerste helft vorderde wisten de Amsterdammers zich hier steeds beter uit te voetballen: linksback De Sa kwam regelmatig op langs de lijn, maar zijn voorzetten waren nog niet op maat. Vlak voor het half uur brak Jack van Moerkerk door en werd buiten het strafschopgebied vastgehouden: de toegekende vrije trap werd echter door iedereen gemist. Vlak daarna weer een grote kans: De Sa wist nu wel een voorzet op de stropdas te geven, welke echter door Wey net over werd gekopt.

Ajax kreeg kans op kans maar steeds was de prima keeper van GVVV een sta in de weg. Met assistent bondscoach Danny Blind langs de lijn zit er wellicht een toekomst bij Oranje in het verschiet…. Vlak voor de pauze lieten de gasten weer van zich spreken: een vrije trap werd rakelings over de lat gekopt. Zo eindigde de zeer vermakelijke eerste helft in 0-0, terwijl vooral Ajax kans had gehad op meer.

Na de pauze begonnen de Amsterdammers weer waar ze de eerste helft geeindigd waren: met gevaarlijke voorzetten van de flanken. De eerste echte kans was voor Joris Dekker die een vrije trap van Silooy rakelings over de lat schoot. Even daarna werd de doorgebroken Dekker vastgehouden, de toegekende vrije trap van Jeremy van Eijsden ging echter over. Ajax dicteerde in deze fase en het was wachten op de eerste treffer. Die kwam ook niet na een half uur toen Dennis Wey langs zijn tegenstander snelde, maar de verdediging van GVVV met kunst en vliegwerk op de been bleef.

Een bekende voetbalwet zegt dan dat de treffer aan de andere kant valt en dat was het geval toen na een snelle uitval de Veenendaalse spits de bal in het verlaten doel kon schieten. Dat de voorsprong tegen de verhouding in was deerde de GVVV-ers niets: de 0-1 werd gekoesterd en de ploeg kon nu het geliefde countervoetbal spelen. Daarnaast werd elke gelegenheid aangegrepen om tijd te rekken en vielen ineens opvallend veel blessuregevallen aan Veenendaalse kant te noteren.

Deze taktiek bleek succesvol, want de onterechte overwinning werd over de streep getrokken door GVVV en zo kwam na 29 maanden een einde aan de ongeslagen status van Ajax zaterdag 2 in de reguliere competitie. Op zich een prestatie om trots op te zijn, maar het was niet nodig geweest als de ploeg maar iets geconcentreerder was geweest voor bij de vele kansen. Volgende week wellicht meer succes in Volendam!

Ajax zat 2 - GVVV zat 2 (0-1)

Opstelling Ajax: Coonen, Silooy, van Eijsden, Kaandorp, de Sa, de Weij, Hartlooper, Schoenaker, Dekker, van Moerkerk, Wey.

Wissels Ajax: Meijers, van der Vaart.

Verslag: André Stuijf
Foto: Rob van Vliet