Menu
'Zelfde instelling als tegen Barça'

'Zelfde instelling als tegen Barça'

Frank de Boer verwacht zondag een gedreven SC Cambuur te treffen. ,,Ik denk dat we hetzelfde kunnen verwachten zoals wij Barcelona hebben aangevallen”, vertelt de coach van Ajax. ,,Dat doen zij ook, zeker thuis. We weten wat ons te wachten staat.”

Ajax werd woensdag uitgeschakeld in de Champions League door een 2-0 thuisnederlaag tegen Barcelona. Ondanks de nederlaag hield De Boer een redelijk gevoel over aan het treffen met de Spaanse grootmacht. Met name het dominante spel in de eerste helft kon hem bekoren. ,,Een nederlaag tegen Barcelona zal niemand verbazen, ook onze spelers niet. Er waren genoeg positieve punten. Die moeten we meenemen.”

Dat Ajax zijn meerdere moest erkennen in Barcelona en Paris Saint-Germain is geen schande. Toch vindt De Boer dat zijn ploeg nog in de race had moeten zin. ,,We hadden vier punten meer moeten hebben. Apoel uit en PSG thuis hadden we verdiend te winnen. Maar dat is de laatste jaren steeds het geval. We vergeten onszelf te belonen. Als je dan teams als Barcelona en PSG loot, weet je dat het een moeilijk verhaal wordt.”

Komende zondag zijn de rollen omgedraaid. Dan is Ajax niet de jager, maar de prooi waarop gejaagd wordt. Cambuur-coach Henk de Jong kondigde al vol bravoure aan dat zijn ploeg geen ontzag moet hebben voor Ajax. ,,Dat is zijn goed recht”, vertelt De Boer. ,,Natuurlijk hebben wij meer kwaliteit in ons team. Dat verschil kan alleen gemaakt worden als wij dezelfde energie in de wedstrijd leggen als zij. Het is op kunstgras en dat zijn zij gewend. We moeten met dezelfde instelling als tegen Barcelona beginnen.”

Cambuur presteert met een gedeelde vijfde plaats uitstekend. De Boer is onder de indruk van de Friezen ,,Ze spelen heel onbevangen, aanvallend en met druk op de tegenstander. Het is leuk voetbal om te zien en er zit een goede voetbalgedachte achter. Complimenten voor Cambuur hoe ze er momenteel voorstaan.”

Het succes van Cambuur wordt grotendeels toegeschreven aan De Jong, een mening die De Boer deelt. ,,Hij straalt veel plezier en passie uit voor de club Cambuur. Ik denk dat hij ze laat spelen zoals ze het beste uit de voeten kunnen.”

Ajax leende Dejan Meleg voor een seizoen uit aan Cambuur. De Boer betreurt het dat de Serviër door een blessure niet mee kan spelen. ,,Het is jammer dat hij er niet bij is. Het zijn goede testmomenten voor een speler om tegen goede clubs te spelen.”

Een aantal weken terug sprak De Boer de verplichting uit dat zijn ploeg in de drieluik tegen Go Ahead Eagles, FC Dordrecht en SC Cambuur negen punten moest pakken. Met winst in Leeuwarden zou die missie voltooid zijn. ,,Met de interlandperiode die aanbreekt zou dat heerlijk zijn”, besluit De Boer.

SC Cambuur - Ajax begint zondag 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst