Menu
Zelfkritische Cillessen: 'Het was nog steeds niet top'

Zelfkritische Cillessen: 'Het was nog steeds niet top'

Bescheidenheid siert de mens. Jasper Cillessen vertolkte met een aantal prima reddingen een belangrijke rol op bezoek bij PAOK, maar stelde na afloop nuchter slechts datgene gedaan te hebben 'waarvoor hij onder de lat staat'. ,,Als keeper van Ajax word je niet afgerekend op je reddingen, maar op je fouten.”

Cillessen meldde zich niettemin met een veel beter gevoel in de mixed-zone dan acht dagen geleden, toen hij met een inschattingsfout schuldig was aan het doelpunt van POAK (1-1). In het sfeervolle Toumbastadion was de goalie in beduidend betere doen en hield hij Ajax een aantal keer in de race. Mede daardoor kon aanvoerder Davy Klaassen in extremis tot matchwinner en gevierde man uitgroeien.

Toch weigerde Cillessen na afloop van revanche op zichzelf te spreken. ,,Nee, dat gaat te ver”, sprak hij. ,,Ik heb een beter gevoel, dat klopt, maar het was nog steeds niet top. Er zaten nog slordigheden in mijn spel die er absoluut uit moeten. Ik ben vooral blij dat we door zijn.”

Gunstig moment
Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Ajax speelde het eerste bedrijf stroperig en dreigde op de pijnbank te komen liggen. ,,Het was heel lastig”, stelde Cillessen. ,,PAOK had wat kansjes. Er had meer voor ze ingezeten. Het was belangrijk dat we vlak voor rust, een gunstig moment, op 1-1 kwamen.”

VIDEO 🎥 | Bekijk de highlights van de 1-2 overwinning van #Ajax op PAOK 👉 https://t.co/WbjbkHNoa7 #UCL #paoaja pic.twitter.com/DAbux4KWtM

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 augustus 2016


In de tweede helft geraakte het duel meer in evenwicht en trok Ajax uiteindelijk aan het langste eind. Op de vraag of de beste, slimste of gelukkigste ploeg had gewonnen, toverde Cillessen een grijns op zijn gezicht. ,,We hebben er hard voor gevochten", antwoordde hij vervolgens. ,,Ik denk dat zij het zwaarder dan ons hadden en wij ondanks de temperaturen het fitst waren. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.”

Toch hadden óók de Ajacieden tot het uiterste moeten gaan, stelde Cillessen. ,,Het was net in de kleedkamer geen groot feest, ondanks dat we door zijn. Dat kwam vooral door de vermoeidheid. Iedereen zat stuk."

Geen Jablonec-verhaal
Cillessen weigerde het stroperige spel toe te schrijven aan het veranderde spelsysteem. Ajax had op papier vijf verdedigers in de basiself staan. ,,We kunnen het alle twee”, stelde de doelman. ,,Bij het Nederlands elftal ben ik gewend om met vijf achterin te spelen. En bij Ajax doorgaans met vier. Het is gewoon schakelen, en in het begin waren we zoekende. Maar als je beide systemen kunt spelen, kun je het de tegenstander heel moeilijk maken.”

Met het elimineren van PAOK is Ajax' honger allesbehalve gestild. Het hoofddoel blijft het bereiken van het miljoenenbal. ,,We willen Champions League-voetbal spelen dit jaar, kampioen worden en de beker winnen. Dat heeft de trainer ook gezegd tijdens de Open Dag. Het is goed dat we gewonnen hebben. Anders was er extra druk op de ploeg gekomen en krijg je zo'n Jablonec-verhaal. Nu kunnen we verder bouwen. We hebben nog steeds een jonge ploeg, maar ik denk dat we verder zijn dan een jaar geleden. De jonge jongens zijn beter geworden en we hebben geleerd van de fouten die we vorig seizoen hebben gemaakt.”

Al met al stapte Cillessen met een voldaan gevoel in de bus. ,,Dit is een mooi cadeautje voor de verjaardag van Nick Viergever”, sloot de goalie met een glimlach af. Bij terugkomst in het hotel werden de Ajacieden op taart getrakteerd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst