Menu

Zelfs Anastasiou verrast door Griekse stunt

Geen van de tien Ajacieden, die hun EK-voorspelling doorgaven, voorzag een stunt van Griekenland in de openingswedstrijd van Euro 2004. Alleen John O'Brien en Sander Boschker lieten de Grieken nog een doelpunt maken, maar die was in hun ogen zelfs niet goed voor een gelijkspel. Hoe anders was de werkelijkheid. Griekenland won verrassend met 2-1 van Portugal.

Ronald Koeman, Daniël de Ridder, Julien Escudé, John van 't Schip en Yannis Anastasiou voorspelden een regelmatige 2-0 overwinning voor de Portugezen. Victor Sikora, Marco van Basten en Maarten Stekelenburg dachten dat het maar liefst 3-0 zou worden terwijl John O'Brien (2-1) en Sander Boschker (3-1) de underdog in elk geval nog lieten scoren.

Dat gebeurde inderdaad. Al na zeven minuten zette Karagounis de Grieken op voorsprong. Maar vlak na rust maakte invaller Ronaldo in het Portugese strafschopgebied een overtreding op verdediger Seitaridis. Basinas benutte de strafschop die arbiter Colina had toegekend, 2-0. Pas in blessuretijd scoorde Ronaldo tegen. Zaterdagavond spelen Rusland en Spanje tegen elkaar. De volgende speelronde in groep A is woensdag, als Griekenland Spanje treft en Rusland tegen Portugal uitkomt.

De wedstrijd tussen Spanje en Rusland was voorspelbaarder dan de ouverture. Ronald Koeman, John van 't Schip en John O'Brien wisten van te voren al dat het 1-0 voor Spanje zou worden. Invaller Valeron scoorde in de 60e minuut met zijn eerste balcontact. Hij was de vervanger voor Morientes. De Rus Sjaronov kreeg in de 88e minuut de rode kaart (2x geel).

Bron: ajax.nl en ANP