Menu
Zes Ajacieden worden bedankt voor alle bewezen diensten

Zes Ajacieden worden bedankt voor alle bewezen diensten

Ajax neemt woensdagavond groots afscheid van zeven Ajacieden, die de club na dit seizoen (waarschijnlijk) gaan verlaten. Als extra attractie rondom de play-offwedstrijd Ajax - FC Groningen worden Hatem Trabelsi, Hans Vonk, Yannis Anastasiou, Tomás Galásek, Juanfrán en Steven Pienaar alvast bedankt voor alle bewezen voetbaldiensten. Voor Galásek is het duel toch al speciaal: de Tsjech speelt woensdagavond zijn 200ste officiële duel als Ajacied. Van Nourdin Boukhari wordt woensdagavond geen afscheid genomen, want Ajax is nog met hem in gesprek.

Tomás Galásek debuteerde op 22 augustus 2000 als Ajacied in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Tsjech groeide in de daaropvolgende seizoenen uit tot een vaste, betrouwbare waarde in het Ajax-elftal. Galásek werd al snel gepromoveerd tot aanvoerder. In de 199 duels die de controlerende middenvelder tot nu toe speelde, trof Galásek 28 keer doel. Wellicht zijn belangrijkste treffer scoorde de bescheiden aanvoerder ooit tegen Grazer AK. Op 28 augustus 2003 schoot Galásek zijn ploeg in de 104de speelminuut letterlijk de Champions League in. De koelbloedig genomen strafschop bracht euforie in de Amsterdam ArenA.

Ook Hatem Trabelsi ontwikkelde zich na zijn debuutwedstrijd (8 augustus 2001: Ajax - Celtic FC 1-3) in sneltreinvaart tot een zekerheid in de Ajax-ploeg. De Tunesiër maakte furore als rechtsback. Zijn rushes langs de zijlijn legden de basis voor menige Ajax-treffer. Zelf scoorde de Afrikaan in de 145 officiële wedstrijden die hij speelde als Ajacied, twee goals. De international bleek nauwelijks af te stoppen en moet met zijn rushes al verschillende linksbuitens tot waanzin hebben gedreven. De Tunesiër is het prototype van de moderne, dynamische vleugelverdediger.

Als het op gespeelde wedstrijden aankomt, staat Steven Pienaar derde in het klassement ‘afscheidsnemers’. De Zuid-Afrikaanse, aanvallend ingestelde middenvelder schopte het tot nu toe tot 133 officiële duels als Ajacied. Achttien keer liet Pienaar het Ajax-publiek juichen. Net als zijn Tunesische ploeggenoot worstelde ook Pienaar dit seizoen met het nodige blessureleed. Geheel naar zijn karakter vocht hij zich niettemin knap terug.

Doelman Hans Vonk debuteerde op 24 oktober 2004 met een 2-0 uitnederlaag tegen PSV. De van sc Heerenveen overgenomen keeper bleek een zeer betrouwbare stand-in voor Maarten Stekelenburg. In de twee seizoenen waarin hij de Amsterdamse club nu dient, keepte Vonk toch nog 36 duels. Blessureleed bij Stekelenburg ligt aan dat aantal ten grondslag. De mix van keeperskwaliteit en ervaring, maakten Vonk tot een gewaardeerde sluitpost.

Ruim acht maanden voor het Ajax-debuut van Vonk (tegen PSV), maakte Yannis Anastasiou tegen dezelfde club al zijn opwachting in het Amsterdamse rood en wit. De van Roda JC overgekomen aanvaller scoorde die avond zelf niet, maar droeg als basisspeler toch bij aan de 2-1 zege op de Eindhovenaren. In zijn debuutseizoen 2003-2004 trof de Griek driemaal doel. In de 38 wedstrijden die hij tot nu toe speelde, scoorde Anastasiou, ook zeer waardevol als sfeermaker in de groep, tien treffers.

Juanfrán hulde zich 'slechts' een voetbaljaargang in het Ajax-tricot. Omdat Ajax het huurcontract met Juanfráns werkgever Besiktas niet verlengt, zal de Spanjaard Amsterdam na dit voetbaljaar verlaten. De linksback was dit seizoen vooral vanwege zijn ervaring van waarde voor de ploeg van Danny Blind. Juanfrán - aangetrokken als vervanger van de geblesseerde Maxwell - had pech met imponerende opmars die Urby Emanuelson maakte. De linksback uit de eigen kweek hield de ervaren rot Juanfrán vaker aan de kant dan hem lief was. Tot en met het play-offtweeluik tegen Feyenoord, stond Juanfrán 21 keer als verdediger in de Ajax-defensie geposteerd.