Menu
'Zes Denen tegelijk? Dat zou uniek zijn'

'Zes Denen tegelijk? Dat zou uniek zijn'

Christian Poulsen is met afstand de meest ervaren speler in de Ajax-selectie. De 33-jarige Deen vervult de rol van nestor bij de regerend landskampioen. Bij de start van zijn tweede seizoen in Amsterdamse dienst blikt hij vooruit op wat komen gaat. ,,We groeien als team steeds dichter naar elkaar toe.”

Met dichtgeknepen ogen ligt hij op het veld van SSV Neustift. Na zo’n twee uur intensieve trainingsarbeid laat Christian Poulsen zich even verzorgen door Perry Augustine. De Australische performance coach buigt de benen van de Deen alle kanten op. Even verderop bespreken Joël Veltman en Siem de Jong de mountainbiketocht door de Alpen na. Vanaf het trainingsveld is het parcours door de bergen goed te zien. Een dag eerder toonde Poulsen zich nog de onbetwiste winnaar door als eerste bij de finish te arriveren. ,,Op de gids na was ik de snelste inderdaad. Viktor Fischer reed lang voorop, maar uiteindelijk won ik. Of dat een mentaal spel is? Misschien een beetje, maar het belangrijkste is dat het een goede activiteit voor het teamproces was. Op dat soort momenten groei je als team naar elkaar toe.”

Als geen ander weet Poulsen hoe belangrijk een goede voorbereiding op een nieuw seizoen is. Hij maakte er in zijn leven al heel wat mee. Bij internationale topclubs als Liverpool, Juventus en Sevilla leerde hij de wetten en gebruiken van het topvoetbal kennen. Met plezier deelt hij die ervaringen bij Ajax. Met name de jongste spelers trekken zich aan hem op. Hij zorgt ervoor dat ze zich snel thuis voelen in de groep. ,,Kenny (Tete, red.) en Ritchie (Bazoer, red.) zijn eigenlijk de enige echt nieuwe gezichten in de groep. De overige spelers hebben eerder allemaal al eens voor kortere of langere tijd met de selectie meegetraind. Iedereen kent elkaar al. We kunnen dus min of meer verder gaan waar we vorig seizoen zijn geëindigd. Op Toby, Ricardo en Daley na zijn we compleet en bovendien is iedereen fit. En mochten er naast Mike van der Hoorn nog meer nieuwe spelers komen, dan ben ik ervan overtuigd dat we ze snel en gemakkelijk in deze hechte groep zullen opnemen.”

Christian Poulsen luistert naar de aanwijzigingen van Frank de Boer. Christian Poulsen luistert naar de aanwijzigingen van Frank de Boer.

Dat groepsgevoel uitte zich eind vorig seizoen ook na het behalen van de 32ste landstitel. ,,We hebben het kampioenschap als groep samen met elkaar gevierd. Het is een teken van verbondenheid en misschien ook wel een van de belangrijkste redenen waarom we uiteindelijk kampioen zijn geworden.” Zijn rol als oudste en meest ervaren speler in de groep past hem naar eigen zeggen als een jas. ,,Ik ben gewoon mezelf en doe wat in me opkomt. Dat geldt eigenlijk voor iedereen binnen de groep. Natuurlijk behoor ik tot de meest ervaren jongens, maar ik hoef mezelf geen rol aan te meten.”

Poulsen geniet van de ontwikkeling van zijn landgenoten bij Ajax. ,,Gelukkig is Nicolai Boilesen na een lange blessureperiode weer terug in het team. Hij ziet er sterk uit en maakt een goede indruk tijdens de trainingen. Ook Lucas Andersen komt eraan. Hij ontwikkelt zich goed.” Op de vraag hoe groot de kans is dat we dit seizoen in een officiële wedstrijd alle zes Denen gelijktijdig in actie zullen zien, volgt een glimlach. ,,Dat zou natuurlijk uniek zijn. Toch denk ik dat het lastig zal worden. Het zou al mooi zijn als we allemaal gedurende het seizoen onze bijdrage aan het team kunnen leveren.”

Als controleur op het middenveld heeft Poulsen met name de taak om de tegenstander de neutraliseren. Met name in de gewonnen uitwedstrijd tegen PSV leverde dat afgelopen seizoen mooie duels op met Mark van Bommel en Ola Toivonen. De 92-voudig Deens international won de strijd op het middenveld glansrijk. En net als in de andere 24 competitieoptredens vervulde hij zijn taken zonder ook maar een gele kaart te pakken. ,,Dat geeft aan dat we tijdens de meeste wedstrijden 'in control' waren. Ik moest natuurlijk wel eens iets corrigeren in het veld, maar hoefde daarbij zelden tot nooit naar de noodrem te grijpen. Er ligt een mooie uitdaging om het volgend seizoen weer zonder kaarten te volbrengen, maar dat zal uiteraard heel moeilijk zijn.”

Het contract van Poulsen loopt nog tot de zomer van 2014. Of er daarna nog een vervolg inzit, laat de middenvelder vooralsnog in het midden. ,,Ik heb het hier erg naar mijn zin in Amsterdam. Rond kerstmis zal ik alles voor mezelf op een rijtje zetten. Als ik dan fit ben en nog steeds een goede rol binnen het team kan vervullen zou ik wellicht nog wel langer bij Ajax willen blijven. Op mijn leeftijd moet je echter alles van jaar tot jaar bekijken. ”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst