Menu
Zes keer dromen van Ajax

Zes keer dromen van Ajax

Met enige regelmaat lopen er jonge voetballers stage bij Ajax, hopend opgenomen te worden in de jeugdopleiding van de club. Het zeskoppig gezelschap dat nu op de velden van de Toekomst rondloopt, droomt ook van een plaats bij Ajax.

Andreas Laudrup (in oranje hesje) duelleert met Panagiotis Georgiou. Andreas Laudrup (in oranje hesje) duelleert met Panagiotis Georgiou.

Charlie Davies (USA), Andreas Laudrup (Denemarken), Fisnik Shala (Zweden), Ivan Čelikovć (Kroatië), Panagiotis Georgiou (Griekenland) en Stio Lopes Nogueira (Portugal) zijn uit alle windrichtingen naar Amsterdam gekomen om te proberen een plaats te verkrijgen in de wereldwijd bekende jeugdopleiding van Ajax. Vrijdag speelden ze alle zes mee in een onderling trainingspartijtje met de A-junioren en een gedeelte van Jong Ajax.

Charlie Davies aan de bal tijdens een trainingspartij op het kunstgrasveld van de Toekomst. Charlie Davies aan de bal tijdens een trainingspartij op het kunstgrasveld van de Toekomst.

De jeugdopleiding van Ajax spreekt overal ter wereld tot de verbeelding van talentvolle jonge voetballers. Zo ook bij Charlie Davies, de twintigjarige spits van Boston College uit Boston, Massachusetts. De Amerikaan, aanvaller van het jaar in de ACC, een van de afdelingen van de universiteitscompetitie in de Verenigde Staten, werkt een stage van twee weken af bij de Amsterdamse club en Davies geniet van elk moment. De aanvaller speelde woensdag mee met Jong Ajax in een oefenduel tegen FC Lisse. Deze vrijdag scoort hij in het trainingswedstrijdje drie keer en laat zien over een arsenaal aan fraaie bewegingen te beschikken. Davies is met zijn twintig jaar de oudste van het groepje stagiairs en die extra jaren vertalen zich ook in een fysiek voordeel.

Davies beschikt over de typerende Amerikaanse sportmentaliteit en koppelt een onvoorwaardelijke wil om te winnen aan een positieve instelling. Zo kent de Amerikaan de namen al van de meeste van zijn trainingsgenoten. ,,Ik leer dat snel en ik vond het belangrijk om dat soort dingen ook snel op te pakken'', zegt Davies. ,,Het is geweldig hier bij Ajax stage te lopen; het is zeer leerzaam en ik hoop van harte dat ik hier een contract mag tekenen. Het niveau is heel hoog en ik wil graag met de beste spelers samenspelen.''

Over ongeveer een week weet Charlie Davies of zijn droom uitkomt en hij de 'opvolger' wordt van John O'Brien als Amerikaan in het roodwit van Ajax.

Stio Lopes Nogueira uit Portugal speelde al een oefenduel mee met Jong Ajax. Stio Lopes Nogueira uit Portugal speelde al een oefenduel mee met Jong Ajax.

Een van de stagiairs is al gewend aan de nodige media-aandacht rondom zijn persoon, ondanks het feit dat hij pas 16 jaar oud is. Maar dat is niet zo gek als je achternaam op de rug heeft gestaan van shirts van wereldclubs als FC Barcelona, Real Madrid en Ajax. Andreas Laudrup is de jongste zoon van de legendarische Michael Laudrup, die zijn imposante carrière afsloot bij de Amsterdamse club en die later ooit eens verklaarde altijd spijt gehad te hebben dat hij nooit bij Ajax begonnen was.

Andreas Laudrup, die net als zijn oudere broer Mads Deens jeugdinternational is, doet in zijn manier van bewegen een beetje aan zijn beroemde vader denken, al valt uit die constatering alleen verder weinig af te leiden over zijn voetbalkwaliteiten. De jonge Laudrup voetbalt bij Deense club Lyngby, en reist zaterdag weer terug naar zijn vaderland. ,,Ik speel links of rechts op het middenveld'', vertelt Andreas na de trainingspartij. ,,Ik ben linksbenig, maar ik kan ook goed met rechts schieten.''

De lange Zweedse aanvaller Fisnik Shala. De lange Zweedse aanvaller Fisnik Shala.

,,Het is leuk om hier stage te lopen'', aldus Laudrup junior, die een eenvoudige doch krachtige aanbeveling van zijn vader had meegekregen. ,,Mijn vader heeft gezegd dat Ajax een heel goede club is. Ik hoop dan ook dat ik terug mag komen.''

Laudrup, Davies en ook de overige vier stagiairs Shala, Čelikovć, Georgiou en Nogueira genieten zichtbaar van hun tijd in de Amsterdamse voetbalschool; alle zes hopen ze dat de stage leidt tot een permanent verblijf bij Ajax. Trainer Sonny Silooy van de A-junioren had de groep enkele malen onder zijn hoede. ,,Er is wel een leeftijdsverschil tussen de stagiairs onderling en dat zie je ook in het verschil in lichamelijke kracht, maar het is voor die jongens wel leuk dat ze nu met zijn zessen kunnen optrekken. Zo hebben ze een beetje steun aan elkaar.''
Of de jonge talenten ook een plaats in de jeugdopleiding van Ajax krijgen, is vooralsnog ongewis. Velen zijn hen voorgegaan en velen zullen er nog volgen; jeugdige voetballers die dromen van een plaats bij Ajax. Maar in ieder geval hebben deze zes mee kunnen kijken in de wat misschien wel de beroemdste jeugdopleiding in de voetbalwereld is. En aan de lachende gezichten te zien na de trainingssessie, hebben ze met volle teugen genoten.