Menu
'Zes keer top in Champions League'

'Zes keer top in Champions League'

Nicolai Boilesen is vastbesloten: dit moet zijn seizoen worden. Een seizoen waarin hij van begin tot eind fit blijft en hij uitgroeit tot een belangrijk onderdeel in Ajax’ raderwerk. ,,Je kunt altijd een schop krijgen, dat heb je niet in de hand. Maar de andere dingen wil ik zo veel mogelijk uitsluiten.”

Hij is pas 22 jaar, maar op basis van zijn dienstjaren toch al een van de routiniers in de Ajax-selectie. Alsof hij dat nog wat wil accentueren, heeft Nicolai Møller Boilesen vanmiddag een chique Italiaanse bril op zijn neus gezet, zo eentje met een dik, zwart montuur. ,,Zo zie ik er toch wat volwassener uit”, grapt hij bij binnenkomst in de kantine van sportcomplex de Toekomst.

Boilesen is goedgemutst en praatgraag als altijd. Wat wil je ook: de Deense verdediger is topfit, eindelijk, en uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. ,,Ik denk dat dit de zwaarste voorbereiding was die ik heb meegemaakt sinds ik naar Ajax ben gekomen. Natuurlijk bepaal je deels ook zelf hoe pittig het is, door oefeningen met een bepaalde intensiteit te doen. Maar ervan uitgaande dat je alles altijd honderd procent doet, zat het verschil echt in het niveau van de trainingen. Dat maakte het zwaarder. En dat moet ook, nu we de lat een stukje hoger hebben gelegd dan vorig seizoen.”

Dat geldt niet alleen voor het elftal. Boilesen houdt zichzelf en zijn toehoorders van de media voortdurend voor dat dit ook zijn seizoen moet worden. Een jaar waarin hij van het begin tot het eind gezond blijft en van waarde kan zijn voor de ploeg. ,,Ik wil koste wat het kost fit blijven. Je kunt altijd een schop krijgen, dat heb je niet in de hand. Maar de andere dingen wil ik zo veel mogelijk uitsluiten. Vandaar dat ik tijdens mijn vakantie extra arbeid heb verricht en een week eerder met trainen ben begonnen.”

Nicolai Boilesen is sinds dit seizoen derde aanvoerder van Ajax: ,,Ik vind het een eer, maar uiteindelijk verandert het nauwelijks iets. Ik word er niet ineens een ander persoon of een ander type door." Nicolai Boilesen is sinds dit seizoen derde aanvoerder van Ajax: ,,Ik vind het een eer, maar uiteindelijk verandert het nauwelijks iets. Ik word er niet ineens een ander persoon of een ander type door."

Als alles naar wens verloopt, zou Boilesen dit seizoen zijn totale aantal wedstrijden voor Ajax 1 wel eens kunnen verdubbelen. De teller stond tot het verloren duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle ‘pas’ op 42, terwijl hij al ruim drie jaar bij de selectie zit. ,,Tja, die blessure heeft een raar gat in mijn statistieken gemaakt.”

Tijdens de voorbije voorbereiding werd Boilesen door trainer Frank de Boer benoemd tot derde aanvoerder, achter Niklas Moisander en Daley Blind. ,,Ik vind het een eer, maar uiteindelijk verandert het nauwelijks iets. Ik word er niet ineens een ander persoon of een ander type door. Een aanvoerder moet zich eigenlijk vanzelf aandienen, op basis van natuurlijk leiderschap en overwicht en de verhoudingen binnen een groep.” Zijn nieuwe status zegt volgens Boilesen niets over zijn uitzicht op speeltijd. Of hij wordt opgesteld en uiteindelijk misschien die 42 duels in één seizoen haalt, dat wordt elke week weer op het trainingsveld uitgemaakt. Wie daar laat zien dat hij er klaar voor is, kan rekenen op het vertrouwen van Frank de Boer.

Met Kenneth Vermeer, Daley Blind en de inmiddels vertrokken Siem de Jong vormt Boilesen een select clubje van Ajacieden dat vier jaar achter elkaar op het podium stond om gehuldigd te worden met de kampioensschaal. De Deen zegt er meteen bij dat de derde van het kwartet titels niet echt als de zijne voelt, aangezien hij dat seizoen geen enkele wedstrijd speelde. ,,Ik heb het meeste met de eerste en met de laatste. Vorig seizoen heb ik voor mijn gevoel eindelijk een flink aandeel in de titel gehad, met 19 gespeelde wedstrijden. En die eerste blijft natuurlijk heel bijzonder door de fantastische ontknoping tegen FC Twente. En helemaal voor mij, omdat ik pas een paar weken daarvoor mijn debuut had gemaakt, eigenlijk vanuit het niets.”

Ruim drie jaar later is hij dus flink opgeschoven in de pikorde, in een team dat ten opzichte van vorig seizoen grotendeels intact is gebleven. Er vertrokken vooralsnog geen dragende spelers, op De Jong na, waarbij aangetekend dat die door blessureleed al minder dominant aanwezig was in zijn laatste Ajax-jaar. Dat het raamwerk overeind is gebleven, kan wel eens heel positief uitpakken, denkt Boilesen. ,,Er staan veel dezelfde jongens in het veld. Zeker in onze speelwijze, met het druk zetten, is dat een voordeel. Nieuwe spelers hebben altijd een tijdje nodig om dat echt in de vingers te krijgen.”

Wie weet werkt het ook door in de UEFA Champions League, het Europese podium waarop Ajax de laatste jaren telkens al in de groepsfase sneuvelde. ,,We zullen er vanaf minuut 1 in de eerste wedstrijd moeten staan”, zegt Boilesen over de aanstaande Europese campagne. ,,Dat is toch de belangrijkste les van vorig seizoen: in de poulefase van de Champions League red je het niet met vier goede wedstrijden, je moet zes keer top zijn. Hier in de ArenA winnen van Barcelona was waanzinnig en twee gelijke spelen tegen Milan zijn helemaal niet slecht, maar als je uit van Celtic verliest, sta je aan het einde van de rit toch weer met lege handen.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst