Menu
Zesde bezoek aan Milaan voor Ajax

Zesde bezoek aan Milaan voor Ajax

Ajax neemt het woensdagavond onder leiding van Frank de Boer in Milaan op tegen AC Milan. Beide clubs delen een rijke historie als het gaat om onderlinge duels. Niet eens zozeer het aantal, maar juist de momenten waarop Ajax en Milan elkaar in het verleden troffen roepen fantastische herinneringen op. Zo zal het jaar 1995 voor altijd verbonden blijven met de gewonnen finale van de Champions League.

Het aantal bezoeken van Ajax aan de Italiaanse modestad is overzichtelijk. Hoewel AC Milan en Internazionale hun stadion delen, is dit pas het zesde bezoek van Ajax aan Milaan. Drie keer eerder nam Ajax het in San Siro op tegen Milan, waaronder de terugwedstrijd in de finale van de Super Cup. Twee keer was Inter in het noorden van Italië gastheer van Ajax.

Toch speelde Ajax veel vaker buitenshuis tegen de 17-voudig Italiaans kampioen. Bijvoorbeeld in 1969, toen het Ajax van Rinus Michels in Madrid de eerste Europese finale speelde. Op Spaanse bodem bleek Milan met 4-1 te sterk. Jaren later volgde een nieuwe Europese finale tegen de Rossoneri, dit keer in Wenen. In het memorabele seizoen 1994-1995 won Ajax drie keer van AC Milan met als belangrijkste zege uiteraard de gewonnen Champions League-finale.

Fragment uit de laatste AC Milan - Ajax. Julien Escudé in duel met Milan-speler Cafu (september 2003) Fragment uit de laatste AC Milan - Ajax. Julien Escudé in duel met Milan-speler Cafu (september 2003)

In november 1994 stonden Ajax en Milan tegenover elkaar in Triëst. Wegens supportersrellen bij een eerdere wedstrijd moesten de Italianen voor straf uitwijken naar Stadio Nereo Rocco. Het werd een bijzondere avond, met onder meer een schitterende goal van Jari Litmanen. In de tweede minuut scoorde de Fin op aangeven Ronald de Boer een treffer die nog altijd in menig doelpuntenoverzicht te zien is.

De meest recente krachtmeting in Milaan was in september 2003. In de groepsfase van de Champions League ging Ajax destijds met 1-0 onderuit in Italië. Eerder dat jaar stonden Ajax en Milan ook al tegenover elkaar in de kwartfinale van het miljoenenbal. Tijdens die voorlaatste ontmoeting in Milaan (de eerste in San Siro) werd Ajax uitgeschakeld. Het is te hopen dat de editie van 2010 Ajax wel een langer verblijf in Europa oplevert. Gastheer AC Milan is na vijf groepsduels in ieder geval al zeker van overwintering in de Champions League. Nummer drie Ajax strijdt voor een vervolg in de Europa League. Daarbij koestert Ajax een punt voorsprong op Auxerre.

AC Milan - Ajax begint woensdagavond om 20:45 uur.

Volg Ajax in Milaan via Ajax.nl, Ajax TV, Twitter en Facebook

Tekst en foto's: Ajax.nl

In maart 2006 speelde Ajax voor het laatst in Milaan, toen tegen Inter. Aan de bal Mauro Rosales. In maart 2006 speelde Ajax voor het laatst in Milaan, toen tegen Inter. Aan de bal Mauro Rosales.