Menu
Zieke Gabri mist training

Zieke Gabri mist training

Na de vrijdagtraining keek trainer Marco van Basten vooruit naar de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, het laatste duel van het kalenderjaar 2008. Gabri ontbrak op de training. De Spanjaard is ziek. Zaterdag wordt beslist of hij tegen ADO inzetbaar is.


Naast de langdurig geblesseerden Maarten Stekelenburg, Ismaïl Aissati, Mitchell Donald en Jan-Arie van der Heijden is ook Rasmus Lindgren zondag niet inzetbaar tegen ADO Den Haag. De blessure aan zijn rechterenkel is nog onvoldoende genezen.
Hoe belangrijk is de wedstrijd tegen ADO Den Haag?
Marco van Basten: ,,Heel belangrijk. Zoals elke wedstrijd belangrijk is. Ook tegen ADO zijn drie punten te verdienen. Die punten hebben we nodig om ons doel te bereiken. Als je kampioen wilt worden dan moet je elke wedstrijd serieus benaderen.”
Wat verwacht je van ADO Den Haag?
,,Wat ze de afgelopen weken hebben gedaan, namelijk inzakken en vervolgens counteren. Dat doen ze met succes, getuige de resultaten van de laatste tijd. Ze hebben al een tijdje niet meer verloren en onder andere ruim van NAC Breda gewonnen. Dat zegt wel iets over de kracht van de ploeg.”
Je was erg tevreden over de 0-6-overwinning van Ajax op De Graafschap, vorig weekeinde. Kan het publiek een vergelijkbare wedstrijd verwachten als afgelopen week in Doetinchem?
,,Nee, want geen wedstrijd is hetzelfde. En verwachtingen zijn ook geen zekerheden. We willen de lijn doortrekken, dat wel. Want er is goed gevoetbald in Doetinchem. Maar vergeet niet dat we een uur lang met een man meer speelden. En voor de rode kaart van Joost Volmer kreeg ook De Graafschap scoringskansen. Ik was tevreden over hoe wij zijn blijven voetballen, nadat we met een man meer kwamen te staan.”
Never change a winning team?
,,Het zou raar zijn als ik nu de boel om zou gooien. Het is niet nodig. Al moeten we de komende dagen wel afwachten hoe het met Gabri gaat.”
Ajax verspeelde de afgelopen jaren veel punten in de decembermaand en vooral in de laatste wedstrijden van het kalenderjaar. Dit jaar lijkt sprake van een betere afsluiting. Hoe zorg jij daar als trainer voor?
,,Ongeacht of het maart, november of augustus is, we moeten de wedstrijden winnen. Wat deze laatste weken anders maakt dan voorgaande periode, is dat we na Ajax - Slavia Praag geen midweekse wedstrijden meer hebben gespeeld. Dus hebben we een ‘zondag-zondag ritme’. Dat maakt het makkelijker om het allemaal beter voor te bereiden. Ik heb dan weliswaar een paar keer gezegd dat we de laatste vier wedstrijden moeten zien te winnen, maar zo gemakkelijk is het niet. Anders zou ik het elke maand zeggen. Het is prettig als we allemaal met een goed gevoel op vakantie kunnen gaan, dus in dat opzicht is deze laatste wedstrijd in december wel iets anders.”
Zondag wordt er in de Amsterdam ArenA afscheid genomen van Klaas Jan Huntelaar. Wordt het een feestelijke middag?
,,Ik wil me nu alleen maar bezighouden met de wedstrijd Ajax - ADO Den Haag. Daarom wordt er pas na afloop afscheid genomen van Klaas. Hij verdient het om waardig afscheid te kunnen nemen van Ajax en van het publiek, maar niks is belangrijker dan de wedstrijd. Als wij die wedstrijd goed spelen en weten te winnen, dan draagt dat bij aan de sfeer rondom zijn afscheid. Dat spreekt voor zich. Ik hoop dat iedereen na de wedstrijd lekker blijft zitten, zodat het een mooi einde van 2008 wordt.”