Menu
Zingende voetballers voor Urby Emanuelson

Zingende voetballers voor Urby Emanuelson

Voor Oranje -20 viel woensdag al veel te vieren. De ploeg won met 3-0 van Australië en plaatste zich daarmee voor de achtste finale. Donderdag was het wederom feest. Urby Emanuelson vierde zijn negentiende verjaardag. ,,Ik heb nog geen cadeaus gehad, maar voel me wél jarig. Ze hebben ook voor mij gezongen", aldus de Ajacied.

Hoewel Emanuelson blij was dat de wereldkampioenschappen waren begonnen, was hij na de eerste wedstrijd toch iets minder blij. ,,Omdat ik een blessure had gehad, begon ik de wedstrijd tegen Japan op de bank. Ik liep nog wel warm. Ik viel echter niet in en dat is dan toch wel een beetje een rot gevoel."

Dat gevoel speelde hij tegen Australië van zich af. Tegen dat land was er namelijk wel een basisplaats voor de toen nog achttienjarige Ajacied. ,,Ik wist de dag voor de wedstrijd dat ik zou spelen omdat Ibrahim Afellay geblesseerd was. Dan verandert natuurlijk wel je gevoel op de training en rond de wedstrijd. Omdat ik het openingsduel niet had gespeeld, was ik extra geprikkeld tegen Australië. In de eerste helft wilde ik aan iedereen te graag laten zien dat ik er ook nog was. Ik was te gretig. Daarom ben ik niet zo tevreden over dat gedeelte van de wedstrijd."

Toch was het dankzij zijn fantastische hoekschop dat Oranje met een 1-0 voorsprong mocht rusten. ,,We trainen veel op spelhervattingen. De trainer zegt ook dat de meeste doelpunten uit corners en vrije trappen vallen. In de oefenwedstrijd tegen Marokko was al duidelijk dat ik vanaf rechts goed corners kon nemen. Ik was blij dat 'Wiges' scoorde uit mijn hoekschop, want het was belangrijk dat we voor kwamen. Benin had namelijk gelijk gespeeld."

Na rust kon de puur linksbenige Emanuelson beter doseren en speelde hij vrijwel vlekkeloos. ,,Het was goed dat we snel op 2-0 kwamen. Ik kreeg de bal van Quincy op mijn rechterbeen en stond er zelf ook wel versteld van dat ik met rechts scoorde. Ik kreeg in het veld ook commentaar. Nu zal ik vaker schieten als de bal voor mijn rechter komt. Ik heb nu door die goal wél het gevoel dat ik er iets mee kan. Ook de steekpasjes gingen goed en ik ben heel tevreden over mijn spel in de tweede helft."

De middenvelder heeft niet het idee dat hij zich woensdag definitief in de basis heeft gespeeld. ,,Zo'n wedstrijd geeft wel vertrouwen naar mezelf toe. Op die wedstrijd moet ik doorborduren, maar de keuze is aan de trainer. Ik weet dat ik nog hard moet voor werken voor een basisplaats!'

Over de mogelijke tegenstanders in de achtste finales hebben de jonge internationals al enigszins lopen speculeren. ,,We hebben een beetje gekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet zo veel uitmaakt. Ik denk dat de tegenstander banger is voor ons dan wij voor hun", aldus een lachende, zelfverzekerde kersverse negentienjarige.