Menu
Zivkovic: 'Ajax-gevoel snel te pakken'

Zivkovic: 'Ajax-gevoel snel te pakken'

Richairo Zivkovic is aan zijn eerste seizoen bij Ajax begonnen. De 17-jarige aanvaller heeft er inmiddels een week in Amsterdam en een week in Oostenrijk opzitten. Aan de hand van een elftal onderwerpen stelt hij zich voor.

Jeugd
,,Ik ben geboren in Assen en vervolgens opgegroeid in Hoogezand. Op 4-jarige leeftijd begon ik met voetballen bij FVV Foxhol. In die eerste jaren speelde ik puur voor mijn plezier. En eerlijk gezegd kon ik er op zo’n jonge leeftijd nog niet zoveel van. Op een gegeven moment ging het echter steeds beter. Het leidde ertoe dat ik gescout werd door FC Groningen waar ik vanaf de D2-pupillen alle teams heb doorlopen. Ook op dat moment draaide het nog steeds puur om plezier. Het besef dat ik me kon onderscheiden van mijn leeftijdsgenoten kwam eigenlijk pas toen ik in vertegenwoordigende elftallen ging spelen. Vanaf Onder 15 kreeg ik het idee dat ik wel eens profvoetballer zou kunnen worden. Daarvoor was ik me daar nog niet echt bewust van.”

FC Groningen
,,Mijn periode bij FC Groningen heb ik als heel prettig ervaren. Het was een fantastische tijd. Ik ben de club dankbaar voor alle kansen die ze me hebben gegeven. Daardoor heb ik er alles uit kunnen halen. Op een gegeven moment ging het allemaal heel snel. Twee seizoenen geleden speelde ik ineens in vier verschillende teams. Afwisselend kwam ik uit voor de B1, de A1, Jong FC Groningen en het eerste elftal. Daardoor wist ik een half jaar lang niet wat nu eigenlijk mijn team was. Qua leeftijd voelde de B1 het meeste als mijn team, maar door de vele wisselingen zat ik eigenlijk nooit lang bij hetzelfde team. Sinds vorig seizoen zat ik vast bij het eerste elftal van Groningen. Het was een goed jaar waarin ik op jonge leeftijd tien doelpunten in de Eredivisie maakte.”

,,Dit eerste seizoen zie ik vooral als een gewenningsjaar. Ajax en ik zijn een meerjarenplan aangegaan.” ,,Dit eerste seizoen zie ik vooral als een gewenningsjaar. Ajax en ik zijn een meerjarenplan aangegaan.”

Arjen Robben
,,Qua statistieken word ik vaak met Arjen Robben vergeleken. Zeker toen ik na mijn debuut op 16-jarige leeftijd zijn record als jongste debutant bij FC Groningen overnam. Daarnaast heb ik het record van jongste doelpuntenmaker in handen. En net als Robben maak ik nu op jonge leeftijd de overstap naar een topclub. Daar houden de vergelijkingen volgens mij wel op, want ik ben geen type speler als Robben. Toch is uiteraard niet vervelend om met hem vergeleken te worden. Hij is een geweldige voetballer.”

Rijbewijs
,,In september word ik pas 18. Tot die tijd geeft mijn vader me elke dag een lift naar Ajax. Het is prettig dat mijn vader nu ook even bij me woont. Ik zit toch op jonge leeftijd in een nieuwe stad met nieuwe mensen om me heen. Hij kan me mooi een beetje op weg helpen. Als ik straks 18 word wil via een spoedcursus gelijk mijn rijbewijs halen. Dan kan ik vanaf dat moment zelf naar de club rijden.”

Havo-diploma
,,Eind juni kreeg ik eindelijk het bericht dat ik al mijn examens had gehaald. Vanwege de play-offwedstrijden tegen AZ moest ik in mei een paar examens uitstellen. Vervolgens heb ik een aantal inhaalexamens gedaan. Daardoor kreeg ik twee weken later dan normaal de uitslag. Ik ben erg blij dat ik mijn middelbare school nu succesvol met een diploma heb afgerond. Dat geeft me veel voldoening. Ik vond het belangrijk voor mezelf, maar ook voor mijn moeder. Zij is altijd erg met school bezig, dus het is mooi dat ik nu een diploma in de pocket heb. Het is voor mij ook de afsluiting van een tijdperk. Bij FC Groningen combineerde ik voetbal altijd met school. Vanaf nu kan ik me honderd procent op Ajax richten.”

Dennis Bergkamp
,,Dennis Bergkamp is een van de beste spitsen ter wereld. Ik hoop dat ik veel van hem kan leren bij Ajax. Ik herinner me hem vooral als speler van Arsenal. Daar heeft hij echt fantastische dingen laten zien. Tot nu toe heb ik alleen de eerste week in Amsterdam onder hem getraind, dus iets specifieks kan ik nog niet noemen. Ik kijk ernaar uit om dit seizoen met hem te gaan werken. Bij FC Groningen had ik trouwens een soortgelijke ervaring met Peter Hoekstra. Hij was vroeger ook een uitstekende voetballer die zijn ervaring de afgelopen jaren op me heeft overgebracht.”

Debuut
,,Vorig weekend heb ik mijn officieuze debuut voor Ajax gemaakt in de oefenwedstrijd tegen SDC Putten. Het was een mooie ervaring om voor het eerst het Ajax-shirt te dragen in een omgeving met allemaal Ajax-supporters langs het veld. Ik kreeg direct een gevoel van ‘Wij zijn Ajax’. Het wachten is nu op mijn officiële debuut. Dat zal minstens zo’n mooi moment worden.”

Verwachtingspatroon
,,Ik stel het verwachtingspatroon voor mijn eerste jaar bij Ajax bewust niet te hoog. Natuurlijk heb ik wel ambitieuze verwachtingen, maar die houd ik voorlopig voor mezelf. Ik ben pas 17. Dit eerste seizoen zie ik dan ook vooral als een gewenningsjaar. Ajax en ik zijn een meerjarenplan aangegaan.”

Ajax-fan
,,Van jongs af aan ben ik al supporter van Ajax. Ik keek vrijwel alle wedstrijden op tv en heb op die manier al heel wat kampioenschappen en UEFA Champions League-wedstrijden van afstand meegemaakt. Ik vooral naar Luis Suarez en Klaas Jan Huntelaar omdat zij op mijn positie spelen. Ik heb er altijd van gedroomd om daar ook te staan. Als het goed is sta ik daar straks ook. Soms realiseer je je het nog niet echt. Als het goed is went het straks steeds meer.”

Trainingskamp Oostenrijk
,,Het kwam goed uit dat we direct in mijn tweede week bij Ajax op trainingskamp gingen. Daardoor leer je de groep en de trainers net even wat sneller kennen. Qua trainingskamp is alles wel zo ongeveer hetzelfde als bij FC Groningen, al is het niveau een stap hoger. Dat doet niets af aan Groningen, want Ajax is een topclub en Groningen een goede subtopper.”

Rugnummer 30
,,Met dat rugnummer heb ik twee seizoenen geleden mijn debuut voor FC Groningen gemaakt. Doordat ik destijds vrij onverwachts mijn debuut maakte, was er eigenlijk geen mogelijkheid om een specifiek nummer te kiezen. Het ging er meer om of mijn naam goed gespeld werd. Vorig seizoen heb ik nummer 30 gehouden. Het leek me mooi om dat bij Ajax voort te zetten.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst