Menu

Zlatan debuteert op witte doek

Op het Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam is zondagavond 'Vägen Tillbaka' in premiere gegaan. De film vertelt het verhaal van Zlatan als jong talent van de voetbalclub Malmö, en Lasse, een Malmö-fan in hart en nieren.

Malmö degradeerde in 1999 naar de eerste divisie en keerde een jaar later weer terug op het hoogste niveau in Zweden. De titel, 'Vägen Tillbaka', betekent dan ook 'Op de weg terug'.

Zlatan was in dat jaar een bepalende speler voor het team. Met zijn talent scoorde hij een aantal malen de beslissende treffer. De makers van de documentaire bezochten de spits thuis, filmden in de kleedkamer en op het veld. De droom van Zlatan was om ooit profvoetballer te worden in Europa.

De tweede verhaallijn volgt Lasse, een Malmö-fan die even blij is als de spelers met een overwinning en even stevig baalt van een verlies. Zowel Lasse als Zlatan komt uit een achterstandswijk in de Zweedse stad.

Er zijn tijdens het IDFA nog twee kansen om te zien hoe 'Vägen Tillbaka' eindigt: donderdag 28 november om 16:15 uur in Calypso 2 en zaterdag 30 november om 20:00 uur in City 3. Beide bioscopen liggen bij het Leidseplein in Amsterdam.