Menu

Zlatan geeft visitekaartje af in Oldebroek

De eerste wedstrijd hebben de Ajacieden weer in de benen. In Oldebroek won Ajax de eerste oefenwedstrijd van het seizoen met 0-13 van de jubilerende VV Owios. Zlatan Ibrahimovic was de eerste topscorer van de voorbereiding. Met vier treffers was de Zweed een ware plaag voor de eersteklasser. Daniel Cruz volgde hem op de voet. De Colombiaan schoot drie keer raak.

Co Adriaanse begon zo als hij was geeindigd. Dat betekende dat hij de spelers die tegen AZ in de laatste competitiewedstrijd in het veld stonden, ook in Oldebroek startten. ,,Want ik ben tevreden over de ploeg die derde is geworden", stelde Co Adriaanse. ,,Ik heb vandaag 22 fitte spelers tot mijn beschikking. Johnny Heitinga en Rafael van der Vaart krijgen twee weken vakantie omdat ze het WK hebben meegemaakt. Richard Witschge is geblesseerd en ook Shota Arveladze heeft last van zijn knie. Daarom speelt iedereen driekwartier."

Adriaanse koos voor een opstelling met Chivu als linkermiddenvelder. De Roemeen stond tegen AZ niet in de basis, maar omdat zowel Van der Vaart als Witschge niet beschikbaar waren startte hij wel. Maar Chivu hield het nog geen twintig minuten uit. Toen ging hij al trekkenbenend naar de kant. Dat was bij een stand van 0-4. Dat verontrustte Adriaanse, gaf hij ´s avonds voor de camera´s van Studio Sport toe. ,,Bij de eerste keer dat hij mee naar voren kwam, schoot het al in zijn hamstrings. Dat baart me zorgen."

Al na 45 seconden lag de eerste bal achter de 2.07 meter grote Owios-doelman Marcel van Beek. Nikos Machlas mag zich de eerste doelpuntenmaker noemen, want direct na zijn eerste contact scoorde hij. Vijf minuten later werd de Griek gepakt in de zestienmeter.

Pius Ikedia was de derde doelpuntenmaker van de middag. De Nigeriaan was niet erg gelukkig geweest in zijn acties, maar zijn doelpunt in de tiende minuut zat er fraai in.

Voor Tim de Cler een aanzet tot eveneens een prachtig doelpunt. De Leidenaar ging prima door op links, wachtte het juiste moment af en joeg de bal hoog en hard in de touwen, 0-4.

Kort daarna verliet Chivu dus het veld en voor hem kwam Mitchell Pique in het veld. De Ajacied was afgelopen seizoen verhuurd aan FC Twente maar kwam op verzoek van Adriaanse terug naar Ajax. De middenvelder ontpopte zich tot een goede balafpakker.

Vijf minuten na Chivu, verliet ook Nikos Machlas het veld met pijnlijke spieren. Zlatan Ibrahimovic maakte zijn opwachting tot grote vreugde van het publiek. Een luid applaus was zijn deel.

Tien minuten had de Zweed nodig voor zijn eerste doelpunt, al had hij bij zijn eerste balcontact al bijna gescoord. Toch was het in de 34e minuut raak. En hoe. Hij sleepte zich fraai door de defensie in en schoot met links fantastisch raak, 0-5.

Ook nummer zes kwam van zijn voet. In een ruimte die nauwelijks groter was dan 15 centimeter, frutselde hij met een onnavolgbaar effect de bal onder de keeper door in het doel, 0-6. Zlatan moest wel op die manier scoren, want de buitenspelers Wamberto en Ikedia en Van der Meyde in de tweede helft, moesten duidelijk wennen aan zo´n boomlange spits. Nimmer kwam de bal uit een voorzet hoger dan twee meter voor de goal.

Na de 0-6 nam Owios afcheid van enkele spelers, maar na vijf minuten kon het spel verder. Mido, de nieuwe linksbuiten die samen met Maxwell vanaf de tweede helft speelde, schoot in de 63e minuut de zevende in.

Daarna was het de beurt aan Daniel Cruz. Na een actie van Knopper rondde, schoot hij binnen, 0-8. Even was het Zlatan weer die scoorde, waarbij hij licht geblesseerd raakte aan de enkel, maar toen nam Cruz het weer over en scoorde de 0-10 en met een prachtige schuiver het laatste doelpunt van de middag, 0-13. Andy van der Meyde en Zlatan weer, hadden de 0-11 en 0-12 ondertussen al achter keeper nummer 3 van Owios gewerkt.

De kop van de oefencampagne is er af. Dinsdagavond speelt Ajax de tweede wedstrijd in Tiel tegen Theole.

Owios-Ajax 0-13 (0-6) 1´ Machlas 0-1 6´Chivu (pen) 0-2 10´Ikedia 0-3 11´De Cler 0-4 34´Zlatan 0-5 42´Zlatan 0-6 63´Mido 0-7 66´Cruz 0-8 67´Zlatan 0-9 74´Cruz 0-10 75´Van der Meyde 0-11 78´Zlatan 0-12 83´Cruz 0-13

Opstellingen

VV Owios Van der Beek (30. Van de Poll), Van Es, Nagelhout, De Vries, Lowijs, Nagelhout, De Vries, Jonker, Van ´t Goor, C. Uitslag, Helmer Scheffel, Mark Sloots, Erik Fien, D. Uitslag, Ponstein, Henrico Scheffel, Spronk, Van Nores, Schaapman, Van de Poll, Veldhoen.

Ajax 1e helft:Grim, O´Brien, Pasanen, Yakubu, De Cler, Galasek, Van der Gun, Chivu (20. Piqué), Ikedia, Machlas (25. Zlatan), Wamberto. 2e helft: Lobont, Vierklau, Bergdolmo, Maxwell, Winter,Cruz, Knopper, Piqué, Van der Meyde, Zlatan, Mido