Menu
Zlatan Ibrahimovic eist de hoofdrol op tegen NAC

Zlatan Ibrahimovic eist de hoofdrol op tegen NAC

De voorbereiding op het duel tegen NAC stond bij Ajax enigszins in het teken van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed had zich tegen het Nederlands Elftal al in diverse opzichten laten gelden, hetgeen leidde tot een groepsgesprek op vrijdag. Zondag, in de eerste thuiswedstrijd van Ajax die met maar liefst 6-2 werd gewonnen tegen NAC Breda, was Ibrahimovic de grote uitblinker.

Het was een passend slot van een hectische week. Ronald Koeman was van maandag tot en met donderdag bijna al zijn spelers kwijt vanwege de interlandverplichtingen. Dat op zich is al lastig voor een trainer die door de absentie van acht van zijn basisspelers pas op vrijdag kon beginnen met de wedstrijd tegen NAC.

Maar ook die tweedaagse voorbereiding moest ietwat anders worden ingevuld vanwege de gebeurtenissen tijdens Zweden - Nederland. Er moest een brandje worden geblust tussen Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart. De aanvoerder was na een duel met Ibrahimovic geblesseerd geraakt en moest de wedstrijd tegen NAC missen. Dat nam hij zijn ploeggenoot kwalijk. Echter voordat de vrijdagtraining begon waren, na een gesprek van Koeman met de hele groep, alle donkere wolken alweer uit de lucht.

Alleen het publiek had nog enigszins moeite met de Zweed en begroette hem met licht gefluit. ,,Dan is het afwachten hoe Zlatan daarop reageert", sprak Koeman na afloop. De spits reageerde op de enige juiste wijze. Door van grote waarde te zijn voor zijn club, fantastisch te spelen en schitterend te scoren.

Ibrahimovic liet het gefluit al snel omslaan in uitingen van bewondering. Nadat NAC de score had geopend in de elfde minuut schoot de lange spits kort daarna de gelijkmaker binnen na een corner van Wesley Sneijder. Vanaf dat moment ging het crescendo met Ajax, dat in oud-NAC'er Nourdin Boukhari ook een uitstekende linksbuiten had. Nog voor rust was Ibrahimovic ook betrokken bij de 2-1. De Zweed ging naar de bal toe die weer prima was aangesneden door Tom de Mul, en alleen al zijn aanwezigheid zorgde voor zoveel onrust bij Mike Zonneveld dat die prompt Ajax aan de leiding bracht door zijn eigen doelman te passeren.

Koeman was uiteraard zeer tevreden over zijn spits. ,,Ik was vooraf licht huiverig hoe de wedstrijd voor Zlatan zou aflopen. Hij is altijd gedreven, maar hij heeft deze week veel over zich heen gekregen. Na zijn eerste goal zag je een bepaalde bevrijding bij hem en speelde hij fantastisch."

Het meest fantastisch was zijn actie waarmee hij de 5-1 tot stand bracht. Johnny Heitinga en Wesley Sneijder, die de geblesseerde Van der Vaart verving, hadden Ajax al naar 4-1 getild voordat Ibrahimovic de bal oppikte en hem geen seconde meer uit het oog verloor tot hij hem tegen het net had gelegd. De Zweed kapte, draaide en passeerde alle NAC-verdedigers, sommigen zelfs meerdere malen, om tot slot ook de keeper af te troeven. ,,Dat was een fantastische goal", glunderde Koeman. ,,Ik heb genoten van Zlatan. Dit zijn toch de momenten waarvoor de mensen naar het stadion komen."

Dat NAC nog kon tegen scoren, vond Koeman wel een minpuntje. ,,We hebben in twee wedstrijden al vier doelpunten tegen gekregen. Dat is te veel. Op hoger niveau zullen zulke momenten cruciaal blijken te zijn. Het is dat we nu veel kansen krijgen, maar dat zal dan ook niet gebeuren. Zonder naar die tegentreffers te kijken, zijn we wel tot het voetbal gekomen dat we voor ogen hebben."

Maxwell zorgde voor het slotakkoord door na een fraaie actie het zesde Ajax-doelpunt achter Schollen te werken, 6-2. Een mooi visitekaartje van Ajax aan het thuispubliek.