Menu

Zlatan Ibrahimovic mag weer spelen tegen SC Heerenveen

Ajax speelt op Hemelvaartsdag de laatste wedstrijd van het seizoen tegen SC Heerenveen. In een uitverkochte Arena zal de thuisploeg donderdag met een zo hoog mogelijke score afscheid willen nemen van het publiek. Want je weet immers maar nooit wat FC Groningen doet tegen PSV.

Het verschil in doelsaldo tussen PSV en Ajax is zes doelpunten in het nadeel van de Amsterdammers. Maar dat saldo kan - wij dromen alvast vooruit - met een 5-0 overwinning voor Ajax en een nipte 1-0 nederlaag voor PSV zijn weggepoetst. Mocht het doelsaldo exact gelijk zijn dan volgt er een beslissingswedstrijd. Eindigt die ook gelijk, dan wordt er verlengd. Mocht het na twee keer vijftien minuten nog gelijk zijn, dan volgt er een tweede wedstrijd. Pas als die ook na verlenging onbeslist blijft, volgen er strafschoppen.

Maar dat is 'als'. Eerst donderdag maar eens, want trainer Koeman gelooft eigenlijk niet in een kampioenschap. SC Heerenveen speelt daarnaast zelf ook niet voor de lol de laatste wedstrijd. De Friese club is immers nog niet uitschakeld voor Europees voetbal. Op hun eigen website denken ze echter niet dat een stunt tegen Ajax erin zit. Gezien de historie hebben ze gelijk. Nog nooit won de ploeg van trainer Foppe de Haan in Amsterdam. Ajax tilde zelfs in eigen huis tegen de Friezen regelmatig de score naar grote hoogte. Zo staan er een 5-0, 7-2 en diverse 6-2-uitslagen in de geschiedenisboeken.

Nu is er zeker één speler van Ajax die droomt van een grote uitslag met zichzelf in de hoofdrol. Zlatan Ibrahimovic moest de laatste vijf duels vanaf de tribune toekijken en is gedreven om zijn seizoentotaal van dertien doelpunten op te schroeven.

Dan is het natuurlijk nog wel de vraag of Ronald Koeman hem opstelt. Want na de wedstrijd tegen FC Twente gaf de trainer aan dat het zonder Ibrahimovic ook heel erg goed was verlopen. Maar als de Zweedse spits speelt, dan zal hij dat ook wel in de doelpuntenstatistieken terug willen lezen.

Bij SC Heerenveen ontbreekt John de Jong, die een ernstige blessure opliep en vier tot zes weken is uitgeschakeld.

Van Hulten

Scheidsrechter Jack van Hulten leidt donderdag voor de 17de keer een eredivisieduel van Ajax. Van de 16 voorgaande wedstrijden won Ajax er 13 en speelde het 3 keer gelijk met een doelsaldo van 49 voor en 10 tegen. In Amsterdam won Ajax 11 keer en speelde 2 keer gelijk (44 voor en 9 tegen). Slechts één keer eerder stond een wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen onder leiding van Jack van Hulten. Op 11 april 1998 eindigde Ajax-SC Heerenveen in 7-2…

De uitslagen van de laatste tien edities van Ajax - Heerenveen:

21-04-91 Ajax - Heerenveen 4-0
01-05-94 Ajax - Heerenveen 2-1
26-10-94 Ajax - Heerenveen 5-1
25-02-96 Ajax - Heerenveen 6-2
11-05-97 Ajax - Heerenveen 2-1
11-04-98 Ajax - Heerenveen 7-2
13-12-98 Ajax - Heerenveen 0-0
15-08-99 Ajax - Heerenveen 3-2
03-12-00 Ajax - Heerenveen 6-2
17-03-02 Ajax - Heerenveen 2-0