Menu

Zlatan Ibrahimovic staat voor honderdste duel

Als trainer Ronald Koeman zondag een beroep doet op zijn topscorer Zlatan Ibrahimovic dan wordt het duel tegen AZ de honderdste officiële wedstrijd van de Zweed in Ajax-shirt.

Op 22 maart 2001 tekende de toen 19-jarige Zlatan Ibrahimovic een vijfjarig contract bij Ajax, dat in juli 2001 zou ingaan. De ster van de spits was bij Malmö FF snel gestegen en mede dankzij de goals van de tiener promoveerde Malmö in 2000 naar de hoogste divisie. Slechts acht duels speelde Ibrahimovic toen nog voor de oud-tegenstander van Ajax in de Europa Cup. Een dag na de ondertekening debuteerde hij in Jong Zweden waarin hij ook direct zijn eerste goal als international aantekende.

Zijn officiële debuut voor Ajax maakte de 1.92 meter lange voorhoedespeler in de UEFA Champions-Leaguevoorronde tegen Celtic. De wedstrijd die thuis zo jammerlijk met 1-3 verloren ging en die Ajax in Glasgow niet kon ombuigen.

In de competitie speelde Zlatan, zoals zijn voetbalnaam toen nog luidde, 24 duels en scoorde zes keer. Een jaar later verdubbelde hij dat aantal. Met 25 wedstrijden en 13 goals was de progressie duidelijk zichtbaar. Dit seizoen staat de teller op 15 wedstrijden en met nog maar acht duels op de kalender speelt de Zweed minder duels in de eredivisie dan in de afgelopen twee jaar. Toch scoorde hij ondertussen al negen keer en wil hij natuurlijk meer!

Het totaal van honderd officiële duels is opgebouwd uit de volgende subtotalen:

wedstrijden goals

Competitie 64 28
Beker 7 4
Ned.Sup Cup 1 0
UEFA CL 19 6
Voorronde UCL 4 1
UEFA Cup 4 2

Totaal 99 41