Menu

Zlatan: `Ik voel me nu al thuis bij Ajax´

Zlatan Ibrahimovic speelde maandagavond een puike wedstrijd voor Malmö dat met 4-0 won. Hij scoorde echter niet. ,,Ik hoop wel dat ik dat de resterende wedstrijden nog ga doen", wenste de aankomende Ajacied hardop in Noordwijk. Daar was hij dinsdag aanwezig in de beddenzaak Hästens, waar hij een soort open persdag hield.

In een interview in een Zweedse krant liet de boomlange Zweed weten dat een van de weinige dingen die hij vanuit Zweden mee zou nemen naar Nederland, zijn Hästens bed zou zijn. Een opmerking waar de beddenfirma wel pap van lustte. Want daar was mooie publiciteit uit te halen, dacht de ondernemer terecht. Aangezien er sinds 15 april een Hollands filiaal is van de Scandinavische firma, was de optelsom snel gemaakt. Zlatan zou op dinsdag 12 juni naar Noordwijk komen en stond keurig de Nederlandse pers op afspraak te woord.

Hij nam ook de tijd voor een ontmoeting met de Ajax-internetredactie. Het interview ging nog in het Engels, maar over niet al te lange termijn denkt Zlatan al wat in het Nederlands te kunnen zeggen. ,,Ik heb nu drie of vier lessen gehad. Daarnaast heb ik ontzettend veel cassettebandjes om de taal te machtig te worden. Volgens mij is het voor Scandinaviers makkelijk te leren."

Ook met het cultuurverschil tussen Nederland en Zweden zal het volgens de nieuwe spits wel meevallen. ,,Het klimaat is bijna net zoals in Zweden. Het land eigenlijk ook. Amsterdam is een geweldige stad, maar ook een iets kleinere stad zoals Noordwijk is erg leuk. Daarnaast vind ik het strand erg mooi. Daarom zal het niet moeilijk zijn om hier te wennen."

,,Toen ik 15 jaar was, heb ik in Amsterdam op een jeugdtoernooi gespeeld. Ajax kende ik natuurlijk al. Het is zo´n grote club. Daarom is het voor mij een droom die uitkomt nu ik hier zelf ga spelen. Ajax is een perfecte club. Ik voel me hier op mijn gemak, veilig. Mensen van de club helpen me overal bij. Het voelt echt alsof ik al in het team zit. Ze zorgen goed voor me. Ik ga samen met mijn vriendin in Diemen wonen. Dat is een wat kleinere stad, maar wel dichtbij Amsterdam en dichtbij het stadion."

In dat stadion zal hij pas eind juli in actie komen. Eerst moet hij het seizoen afmaken bij Malmo. ,,We spelen nog twee wedstrijden voor de competitie en een 'for the fun'. Mijn afscheidswedstrijd. Ik hoop wel dat ik in die laatste duels nog scoor."

Onafhankelijk daarvan is de 19-jarige veelal een sensatie genoemd in Zweden. ,,Dat is leuk, maar soms is het een beetje te veel van het goede. Ik ben tenslotte pas 19. Maar Ronaldo was ook negentien en weet je nog hoe goed hij was? Poeh", zucht Zlatan, zich realiserend dat er nog een lange weg te gaan is. ,,Ik voel geen extra druk als ze me met complimenten overladen. Als mijn spel werkt, dan werkt het. Anders niet."

De carriere van Ibrahimovic gaat snel, maar wel op een gestroomlijnde manier. ,,Vorig jaar speelde ik met Malmo in de Superetan, - de eerste divisie -. Dat was een goede uitdaging. Nu in de allsvenskan, - de eredivisie - gaat het veel sneller en zijn er veel betere spelers. Daar heb ik van geleerd. En snel, want van elke wedstrijd leer je weer. Daarom is het goed dat ik eerst in de Allsvenskan uit ben gekomen voordat ik naar Ajax ga."

Het leerproces gaat wel gepaard met veel gele kaarten. Wat heeft Zlatan met scheidsrechters? ,,Omdat ik groot ben krijg ik na een tackle vaak de vrije trap tegen. Dan vraag ik waarom hij fluit en krijg ik een gele kaart. Dat doet de scheidsrechter alleen maar om te laten zien dat hij de baas is. Veel kaarten zijn onterecht. Daarbij vroegen ook de journalisten zich af waarom ik ze kreeg. Maar ik denk er verder niet aan en speel gewoon verder."

,,Bij Ajax verwacht ik een betere speler te worden. Daar zal ik veel dingen leren. Of het moeilijk wordt, weet ik niet. De verdedigers kijken hier niet, zoals bij Malmo wel, alleen naar mij. Ze moeten hier op elf Ajacieden letten."

Over het feit dat Ajax de voorronde van de Champions League speelt, is hij verheugd. ,,Ik was daar heel blij mee. Ik werd na de laatste wedstrijd gebeld. Ajax had ruim gewonnen. Het eerste wat ik zelf daarna tegen mensen in de buurt zei was dat het Ajax gelukt was. De Champions League is een hele grote uitdaging. Nu is het aan ons om de poule te halen. Mij maakt het niet uit tegen wie we moeten. Hoeveel tegenstanders moeten we eigenlijk verslaan voordat we in de poule terecht komen? Wat?, één maar?!"

Toch is de voorronde in augustus nog ver van zijn bed. Eerst de Zweedse competitie, dan een week vakantie en op 5 juli meldt hij zich op het trainingsveld bij de Arena. Pas dan kan hij zich volledig richten op zijn nieuwe uitdaging.