Menu

Zlatan zet Jong Ajax op juiste spoor

Jong Ajax heeft zich ongeslagen geplaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi voor reserve-elftallen. In Alkmaar won de ploeg met 0-4 van AZ. Met een hoog Ajax 1 gehalte liepen de reserves in de tweede helft snel weg bij AZ. Met twee doelpunten van Zlatan, een van Mido en een van Maxwell liet de formatie van trainer Jan Olde Riekerink AZ achter zich. Yakubu speelde de hele wedstrijd mee.

Jong Ajax hanteerde voor deze wedstrijd, die voor veel spelers diende als testwedstrijd voor het duel van zondag tegen PSV, een 4-4-2 systeem. Mido en Zlatan vormden de tweemansaanval en Valencia, Pienaar, Seedorf en Yakubu stonden op het middenveld. Obodai, Kras, Walker en Maxwell waren de stabiele factoren in de achterhoede.

Toch was het AZ dat opportunistisch startte. Logisch ook, want waar Ajax al zeker was van de volgende ronde daar moest AZ er nog hard voor werken. De eerste kans was op het AFC-terrein voor de Alkmaarders. Aanvoerder Jeroen Ketting kopte de bal net over het doel van de Australische keeper Joey Didulica. Didulica´s landgenoot Jason Culina keek vanaf de zijkant geblesseerd toe. Ook Bechan stond weer naast het veld, vanwege een enkelblessure.

Maar de van een blessure herstelde Yakubu was weer present en gaf zijn visitekaartje in de zestien minuten af met een fraaie diagonale pass op Zlatan. De spits ondernam een doelpoging, die mislukte. Maar de bal kwam wel bij Seedorf terecht die helaas te zacht inschoot.

AZ bleef desondanks drukken en viel op door agressief spel, maar echt grote kansen kregen de gastheren in het eerste half uur niet. Wel zorgden ze ervoor dat een schot van Ajacied Valencia gevaarlijk werd. Doordat de bal getoucheerd werd door een AZ-been raakte die nog de onderkant van de lat.

Na het half uur kreeg oud-Ajacied Regilio O´Neil de bal goed voor. Zijn ploegmaat Hoost miste het doel alleen maar omdat er nog een Ajax-voet tussen zat. Dezelfde Hoost kreeg de enige gele kaart van de wedstrijd nadat hij kort na zijn kans in een duel met Didulica het been te hoog hief. Het laatste wapenfeit van Ajax in de eerste helft was een vlammend schot van Zlatan. Doelman Zwarthoed van AZ degradeerde het schot via zijn vuisten tot corner.

In de tweede helft hadden Mido en Zlatan de halve wedstrijd ervaring dat ze in het nieuwe systeem hadden, goed vertaald. De spitsen liepen nu niet mijlenver uitelkaar en vonden elkaar beter. Maar ook Pienaar zat in het begin van het tweede bedrijf goed op het spel. Met een steekballetje bereikte hij in de 49e minuut Zlatan die op laconieke doch fraaie wijze -een volley buitenkant voet- Zwarthoed verschalkte. Een minuut later was de score verdubbeld. Opnieuw vond Pienaar de Zweed, die nu uitweek naar rechts en onhoudbaar boven het hoofd van de keeper raak schoot, 0-2.

Drie minuten later viel bijna de aansluitingstreffer. Jim Hoost tructe leuk met zijn hak, maar Walker stond op de doellijn zijn keeper terzijde, waardoor de marge van twee gehandhaafd bleef. AZ kreeg kort daarop nog een goede kans. Van der Meyden schoot met veel gevoel richting doel, maar had de bal te veel curve meegegeven om Didulica te verontrusten.

In de 57e minuut brak het moment van Stefano Seedorf aan. De met een fantastische techniek gezegende middenvelder vond na een prima actie Zlatan, die de bal op zijn beurt doorgaf aan Mido. De Egyptenaar schoof de derde Ajax-goal langs Zwarthoed. Nog was het niet over voor Ajax, want in de 65e minuut zette linksback Maxwell een aanval over links op. Hij kreeg de bal terug van Mido en schoot de ploeg van Olde Riekerink naar 0-4.

Bij die stand bleef het ook en daar konden invallers Hosé (voor Valencia) en Quansah (voor Seedorf) niets aan veranderen. ,,We hebben een goede teamprestatie neergezet", vond Jan Olde Riekerink. Dat hij zijn halve team moest ombouwen, terwijl hij zaterdag zelf met Vitesse strijdt om de eerste plaats in de beloftencompetitie, vond hij niet erg. ,,Het belang van Ajax is de wedstrijd van komende zondag, Ajax-PSV. Daar stel je het team op in. Ik vind dat we goed gespeeld hebben en volgens mij was het ook nog leuk om naar te kijken."

Mido was ook tevreden over de wedstrijd. ,,Ik heb goed gespeeld", zei de Egyptenaar die vanwege Ramadan pas na zonsondergang mag eten. ,,Ik kwam daardoor niet in de problemen tijdens de wedstrijd. Ik had namelijk om vijf uur nog wat gegeten. Niet veel natuurlijk, maar wel genoeg. Ik voelde me daardoor niet slap. Zondag zou ik zo een hele wedstrijd kunnen spelen."

Die mening is Yakubu ook toegedaan. ,,Het was een lekkere wedstrijd op een slecht veld," vond de Ghanees uit de Ajax-opleiding. ,,Hinkte ik? Tsja, het been was nog wel wat stijf, maar ik heb er geen last van gehad. Zondag kan ik spelen. Dan moeten we winnen, want dan hoor je niemand meer over de afgelopen weken."