Menu
Zoete herinneringen aan Vasco

Zoete herinneringen aan Vasco

Velibor Vasovic behoort tot de allergrootste Ajacieden uit de clubhistorie. In het clubmuseum van Vasovic’ oude club Partizan Belgrado haalde oud-medespeler Branko Rasovic herinnering op aan de op 4 maart 2002 in Belgrado overleden Vasco.

Branko Rasovic wijst aan waar hij staat op een elftalfoto uit het seizoen 1964-1965. Met ook Velibor Vasovic in de gelederen kroonde Partizan zich dat jaar tot kampioen van Joegoslavië. Branko Rasovic wijst aan waar hij staat op een elftalfoto uit het seizoen 1964-1965. Met ook Velibor Vasovic in de gelederen kroonde Partizan zich dat jaar tot kampioen van Joegoslavië.

Vasovic verruilde eind 1966 Partizan Belgrado voor Ajax. Als leider en aanvoerder van de topclub uit Belgrado verloor Vasco hetzelfde jaar de Europa Cupfinale van Real Madrid. In België waren de Spanjaarden met 2-1 te sterk. De eretreffer van de ‘Partizanen’ kwam van het hoofd van de latere Ajacied. Rasovic vormde met Vasovic twee jaar lang een sterk verdedigend koppel bij Partizan. Ook in de verloren finale stonden de centrale verdedigers samen in het veld.

,,Voor mij is Vasovic nog altijd de beste verdediger ooit’’, vertelt Rasovic in het clubmuseum van Partizan. De 66-jarige oud-speler is nog altijd trots op zijn voetbalverleden. De herinneringen aan Vasco - zoals Vasovic in Amsterdam liefkozend werd genoemd - toveren een tevreden glimlach op gezicht van Rasovic. ,,In mijn vijftien jaar in de Joegoslavische competitie en in mijn vijf jaar bij Borussia Dortmund ben ik nooit een betere verdediger tegengekomen. Vasco was de leider, zowel binnen als buiten het veld. Bij Partizan hebben we twee jaar samengespeeld. De finale tegen Real Madrid herinner ik me nog goed. Mijn precieze leeftijd vergeet ik nog wel eens. Maar 11 mei 1966, de dag van onze finale, zal ik echt nooit vergeten.’’

Een fraaie omhaal van Vasovic in een competitiewedstrijd met Ajax tegen stadgenoot DWS. Een fraaie omhaal van Vasovic in een competitiewedstrijd met Ajax tegen stadgenoot DWS.

Na de finale zag Rasovic zijn aanvoerder vertrekken naar Amsterdam. In de laatste officiële Ajax-wedstrijd in het kalenderjaar 1966 maakte Vasco een Ajax-debuut om nooit te vergeten. In de Meer werd Elinkwijk met maar liefst 8-0 vermorzeld. 203 officiële wedstrijden later zwaaide Vasco af. Absoluut hoogtepunt in die reeks was de gewonnen finale tegen Panathinaikos. Het maakte van captain Vasovic op 2 juni 1971 de eerste Ajacied die de Europa Cup in ontvangst nam. Vier dagen na de in Londen gewonnen finale zwaaide de verdediger het Amsterdamse publiek vaarwel. In Deventer wist Go Ahead de Europees kampioen te verslaan: 4-1.

Tussen zijn debuut en afscheid als Ajacied speelde Vasovic nog een (verloren) Europa Cupfinale. Ook in de met 4-1 verloren finale van 1969 nam de verdediger de enige treffer van de verliezers voor zijn rekening. In Madrid versloeg AC Milan Ajax. Uiteindelijk speelde de Joegoslaaf een belangrijke rol in Ajax’ succesvolle tocht richting mondiale voetbaltop.

Rasovic heeft altijd geweten dat Vasco de Europa Cup ooit zou winnen. Drie jaar nadat Vasovic Partizan verruilde voor Ajax koos Rasovic voor Borussia Dortmund. De twee woonden dichter bij elkaar in de buurt en zochten elkaar dan ook vaker op. ,,Vasovic had een restaurant in Amsterdam. Daar ben ik vaker gast geweest. Het contact is altijd goed geweest.’’

Velibor Vasovic toont trots Ajax' eerste Europa Cup in 1971. Velibor Vasovic toont trots Ajax' eerste Europa Cup in 1971.

De verdediger won met Ajax en zijn eerste grote liefde Partizan Belgrado liefst elf landstitels. Als trainer ging Vasco onder meer aan de slag als trainer van Rode Ster Belgrado. Vasovic overleed in 2002 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Voormalig assistent-trainer Bobby Haarms vertegenwoordigde Ajax bij de crematie in Belgrado. ‘Vasco, van Ajax’ was de simpele maar veelzeggende tekst op het bloemstuk dat Haarms de nabestaanden overhandigde. Ook voorafgaand aan het duel tegen FK Borac bezocht een afvaardiging van Ajax het graf van Vasovic.

,,Vasovic was een Partizaan, een echte verdediger. Michels vergeleek hem wel eens met een kat; schouders naar voren en op zijn prooi afsprinten. Dan nam hij een speler de bal af. Zo geweldig’’, zei Haarms over Vasovic. ,,Net zoals Blind voor Van Gaal was Vasovic voor Michels een verlengstuk in het veld. Een captain. Maar dat was hij ook in de kleedkamer, een gentleman met karakter. Vasco was een groot voorbeeld.’’

In december 2000 keerde Vasovic nog even terug bij Ajax. In de replay van de Europa Cupfinale speelde de Joegoslaaf met zijn toenmalige clubgenoten nog eenmaal tegen Panathinaikos. Anders dan in 1971 in Londen verloor Ajax nu van de Grieken. ,,Vasco is voor altijd een legende van zowel Ajax als Partizan Belgrado’’, besluit Rasovic.

Houd Ajax TV in de gaten voor een reportage over Velibor Vasovic.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>

Vasovic was een grote naam in het Ajax van 1970-1971, net als onder andere Sjaak Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer en natuurlijk trainer Rinus Michels. Vasovic was een grote naam in het Ajax van 1970-1971, net als onder andere Sjaak Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer en natuurlijk trainer Rinus Michels.