Menu
Zoete herinneringen aan Wenen 1995

Zoete herinneringen aan Wenen 1995

Bij veel Ajacieden kwamen dinsdagavond mooie herinneringen naar boven in het Ernst Happel Stadion. Daags voor de heenwedstrijd tegen Rapid Wien ging het veel over die ene avond in Wenen. De dag waarop Ajax in 1995 de ‘cup met de grote oren’ won. Naast Frank de Boer gingen ook Edwin van der Sar en Ronald de Boer even terug in de tijd.

Was het nu het doel aan de linker- of rechterkant? Die vraag was snel beantwoord. ‘Links van de dug-out’, zo wist Frank de Boer tijdens de persconferentie haarfijn uit te leggen. Ook Edwin van der Sar en Ronald de Boer kwamen ieder zo hun eigen herkenningspunten tegen in het stadion waar Patrick Kluivert twintig jaar en twee maanden geleden de CL-finale tegen AC Milan besliste.
,,Ik herinner me vooral het eindsignaal. Dat was het moment waarop je weet dat je die cup met de grote oren hebt gewonnen”, blikte Ronald de Boer met een grote glimlach terug. De tweelingbroer van Ajax-coach Frank deelde zijn herinneringen met de meegereisde media. En telkens bij ieder interview opnieuw keerde de lach weer terug. De herinneringen zijn nog altijd zoet.

Momenten om te koesteren

De Boer haalt zich een moment voor de geest dat hij samen met broer Frank op het veld zat. En ook de ontmoeting met de geblesseerde AC Milan-speler Marco van Basten die bij de finale aanwezig was. ,,Het zijn de momenten die je koestert. Net zo goed als de kans van Danny Blind op de 2-0, vlak voor tijd. En het doelpunt van Patrick uiteraard. Al heb ik zelf meer herinneringen aan het andere doel omdat ik daar de eerste helft veel in actie kwam. Na rust bevond ik me als rechtshalf veelal rond de middenlijn. Bij het doel waar de winnende goal viel, ben ik dus eigenlijk niet zoveel geweest.”

Anno 2015 is Ronald de Boer tv-analyticus. In die hoedanigheid verzorgt hij woensdagavond de analyse voor SBS6 in Wenen. Net als Van der Sar en Frank de Boer moest ook Ronald de Boer even flink in zijn geheugen graven om de beelden van 1995 weer scherp te krijgen. ,,We leefden rondom die finale in een soort tunnel. Van de hele voorbereiding kan ik me daarom nog weinig herinneren. Het zijn meer de momenten tijdens de wedstrijd en na afloop die boven komen drijven. Zo rende ik net na afloop net als iedereen als een dolle dwaas over het veld. Je wilde je blijdschap zo graag met elkaar delen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Louis van de Vuurst