Menu

'Zonder supporters zijn we nergens!'

Het was niet zo extreem heet en niet zo druk als vorig jaar, maar evengoed waren er tienduizenden Ajax-supporters op de Open Dag afgekomen. De dialecten uit alle delen van Nederland klonken rond het stadion, op P2 en bij de Toekomst waar het Kidsdorp was opgebouwd. Urenlang wachten voor het podium werd beloond. De presentatie was een feest.

Even na een uur trok een stroom supporters richting podium, waar de selectie zou worden gepresenteerd. Maar dat god niet voor iedereen. Zo stonden Joeri en Aron al enkele uren klaar. De broers waren vanmorgen uit Olst (bij Deventer) vertrokken. Dat ze Ajax-fans zouden worden, stond al vroeg vast. Ze kregen het van hun ouders mee. Aron is namelijk vernoemd naar niemand anders dan Aron Winter! De twee zijn vooral fan van Rafael van der Vaart en hopen na de presentatie een handtekening van hem te scoren.

Kwart voor twee was het zover. Joop Leeuwendaal zette het Ajax-clublied in en de toegestroomde fans zongen uit volle borst mee. Toen Ronald Koeman naar voren kwam en sprak dat een club als Ajax altijd voor het kampioenschap gaat, klapten tienduizenden hun handen stuk. Daar gingen ze mee door toen de trainer hen toeriep dat het met de steun van het publiek ook in de Champions League goed ging komen.

Tom Soetaers won eveneens de fans voor zich. ,,Ik ben blij dat ik in zo’n stadion voor zulke supporters mag spelen!” Dat Anthony Obodai voor Ajax koos en niet voor de Olympische Spelen viel in goede aarde en dat Bogdan Lobont hoopte dat de wedstrijden mooi worden om naar te kijken en dat de spelers allemaal hun best zullen doen om te winnen, kreeg uiteraard ook bijval.

Maar de meeste waardering ging uit naar Maxwell, Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic en natuurlijk aanvoerder Rafael van der Vaart. Heitinga sprak de belangrijkste en meest gewaardeerde woorden van de middag. ,,Zonder supporters zijn we nergens!”, liet hij iedereen weten. Nigel de Jong had de meeste tekst. ,,De concurrentie is dit seizoen moordend en ik moet hard mijn best doen voor mijn plekje. De supporters zijn de twaalfde man achter het elftal en jullie zijn de harde kern! Ik heb respect voor al die mensen die naar de Open Dag van deze fantastische club zijn gekomen!”

Rafael van der Vaart rekent op de fans. ,,En dan hoop ik dat ik hier volgend jaar weer sta met de schaal.”