Menu
‘Zonder vrijwilligers geen Ajax’

‘Zonder vrijwilligers geen Ajax’

Ajax biedt zijn trouwe schare vrijwilligers vanaf dit seizoen een jaarlijks terugkerende feestavond aan. De eerste feestavond, vrijdag op de Toekomst, was direct een succes.

Ruim honderd vrijwilligers lieten zich de hapjes en drankjes goed smaken op de Toekomst. Een dj bracht de stemming er al vroeg op de avond in. De feestavond is een terechte beloning voor de supporters die zich telkens weer inspannen voor hun club. Belangeloos en boordevol clubliefde.

Vrijwilligers en leden van de technische staf luisteren naar het openingswoord van Ajax-voorzitter John Jaakke. Vrijwilligers en leden van de technische staf luisteren naar het openingswoord van Ajax-voorzitter John Jaakke.

,,Eigenlijk raar dat we een avond als deze nooit eerder hebben georganiseerd’’, hield Ajax-voorzitter John Jaakke zijn toehoorders voor tijdens zijn openingswoord. ,,Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de club. Zonder vrijwilligers draait de club niet. Mensen maken de club.’’
De aanwezige selectiespelers (onder wie Michael Krohn-Dehli en Dennis Gentenaar) en leden van de technische staf waren gasten op het eerste vrijwilligersfeest. Een babbeltje met de Ajacieden die normaal op het veld staan, bleek zo gemaakt voor de Ajacieden die normaal de tribunes bevolken.
De taken van de vrijwillige krachten lopen uiteen. Van het draaiende houden van het Supportershome, tot het vlaggetjes steken voor een Europese thuiswedstrijd. De dag voor een Europese wedstrijd worden veertigduizend vlaggetjes in het stadion verspreid.

Drie Ajacieden bespreken alvast de sfeeracties voor, tijdens en na de topper tegen PSV. Drie Ajacieden bespreken alvast de sfeeracties voor, tijdens en na de topper tegen PSV.

Het sfeerteam heeft de afgelopen jaren onmiskenbaar sfeerverhogend gewerkt voor de ArenA. Ook de stewards die maandagavond, geheel belangeloos, op de Toekomst actief zijn bij de wedstrijden van Jong Ajax waren vanzelfsprekend uitgenodigd. Ondanks de sterk uiteenlopende taken, hebben de vrijwilligers één overeenkomst. Zonder uitzondering worden elke week weer vele, vele uren aan Ajax besteed.
Jan-Wouter Nieuwenhuizen en René van Rangelrooij maken deel uit van de snipperploeg, onderdeel van het sfeerteam. De papieren snippers die vlak voor een duel door de ArenA dwarrelen, worden daags voor de wedstrijd al klaargelegd. ,,In totaal zijn we daar met vijf man zo’n drie uur mee bezig’’, vertelt Nieuwenhuizen, ondertussen nippend aan een drankje.

Maarten Fontein luistert aandachtig naar het verhaal van een van de vele vrijwilligers. De algemeen directeur hoorde de verhalen en ervaringen van vele supporters. Maarten Fontein luistert aandachtig naar het verhaal van een van de vele vrijwilligers. De algemeen directeur hoorde de verhalen en ervaringen van vele supporters.

Nieuwenhuizen en Van Rangelrooy stonden al in het oude Ajax-stadion de Meer op de F-Side. Ook in de ArenA bekijken de Waardenburgers de wedstrijden bij voorkeur vanaf hun plek achter het doel. ,,We zijn gek van Ajax, dus steken we er veel tijd in’’, vertelt Nieuwenhuizen. ,,In het begin van de ArenA waren er alleen trommels en werden af en toe kleine dingetjes georganiseerd. Het sfeerteam is pas later opgericht.’’
De twee Ajacieden, met hun vrouwen in het kielzog, waarderen het gebaar om de vrijwilligers voortaan met een feestje te bedanken voor hun inzet. Al is het ze absoluut niet om erkenning of een eerbetoon te doen. Van Rangelrooij: ,,Als lid van het sfeerteam waardeer je vooral de reacties op straat. Helemaal als mensen het een dag na de wedstrijd over de sfeer, de vlaggetjes en snippers, hebben.’’ Nieuwenhuizen valt zijn vriend en collega-Ajacied bij: ,,En dan nog. Ook als het niet gewaardeerd zou worden wat we doen, gaan we gewoon door. Het afscheid van spelers ‘doen’ we trouwens ook. Dan hebben we altijd wel weer nieuwe acties in petto.’’