Menu
Zonnedak voor Amsterdam ArenA

Zonnedak voor Amsterdam ArenA

De Amsterdam ArenA gaat een zonnedak realiseren met een oppervlak van ongeveer 7.000 m2. Voor dit project zullen circa 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak worden gemonteerd. Via deze zonnepanelen zal de ArenA jaarlijks ongeveer 930.000 kWh elektriciteit opwekken. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die 270 Nederlandse huishoudens jaarlijks gebruiken.

,,De Amsterdam ArenA koos eerder al voor duurzame stadswarmte en –koude’’, legt Henk Markerink uit als directeur van de Amsterdam ArenA. De panelen op het ArenA-dak nemen ongeveer 7.000 m2 in beslag, vergelijkbaar met de afmeting van een voetbalveld. ,,De installatie van de zonnepanelen is een belangrijke en logische vervolgstap in het realiseren van een per saldo klimaatneutraal stadion in 2015.” De installatie vindt plaats in de eerste helft van 2014. De zonnepanelen produceren ongeveer 10 procent van het huidige jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

De zonnepanelen komen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak in een strook over de hele omtrek boven de dakgoot. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top drie van Europese ‘zonnestadions’. Alleen het Stade de Suisse in Bern en het Bentegodi-stadion in Verona leveren meer zonnestroom. Het zonnedak wordt uitgevoerd in het kader van het programma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. Het doel daarvan is om de ArenA per saldo C02-neutraal te maken in 2015.

Tekst: Ajax.nl/Amsterdam ArenA
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Klik hier voor meer informatie

Naar de website van de Amsterdam ArenA