Menu
Zonrijk begin van het nieuwe seizoen

Zonrijk begin van het nieuwe seizoen

Ajax is zondag aan de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen begonnen. Met de zon als fijne bondgenoot werkte het team van Martin Jol de eerste training van het seizoen 2010/11 af. Het wachten is nu nog op de acht WK-gangers.

Terwijl het WK nog in volle gang is, stond Ajax zondagochtend alweer op het trainingsveld. Hoewel het nieuwe voetbalseizoen nog ver weg lijkt, staan er voor Ajax al snel een aantal belangrijke wedstrijden op het programma. Over exact een maand (27 of 28 juli) speelt Ajax immers al zijn eerste wedstrijd op weg naar een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League.

Onder applaus betraden 22 Ajacieden, waaronder de keepers Verhoeven en Vermeer, om klokslag half elf het hoofdveld van de Toekomst. De aanwezige toeschouwers beleefden samen met de spelers de eerste Ajax-minuten van de voetbaljaargang 2010/11. Uiteraard ontbraken de WK-gangers Suarez, Lodeiro, Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw. De beide Uruguayen behaalden zaterdag, dankzij twee doelpunten van Suarez tegen Zuid-Korea, de laatste acht van de mondiale eindronde. Het Ajax-trio van Oranje kan maandag bij een overwinning op Slowakije het verblijf in Zuid-Afrika ook met nog minstens een week verlengen. Rommedahl, Eriksen en Enoh zijn inmiddels uitgeschakeld met hun land en zullen zich derhalve binnenkort weer in Amsterdam melden.

Uiterlijk 16 juli worden alle WK-deelnemers van Ajax weer op de club verwacht. Tot die tijd wordt de groep met spelers van de beloften aangevuld. Ook vijf spelers die vorig seizoen verhuurd waren (Darko Bodul, Daley Blind, Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald en Jeffrey Sarpong) trainden zondag weer met de selectie mee. Kennedy (ziek), Ismail Aissati (voetblessure) en de langdurig uitschakelde Atouba ontbraken op het trainingsveld.

Lindgren, Bodul, Sulejmani, Özbiliz en Anita. Lindgren, Bodul, Sulejmani, Özbiliz en Anita.

Siem de Jong behoort tot de groep spelers die ‘gewoon’ een aantal weken vakantie achter de rug heeft. ,,Het werd wel weer tijd om te beginnen”, sprak de middenvelder na afloop. ,,Al met al heb ik toch wel een tijdje vakantie gehad. Wat dat betreft sta ik er nu totaal anders voor dan de ploeggenoten die nu nog op het WK actief zijn. Die zijn waarschijnlijk aardig fit op dit moment. Wij moeten er de komende weken aan werken om ook weer op dat niveau te komen. Zeker omdat er al weer snel belangrijke wedstrijden in de voorrondes van de Champions League op het programma staan.”

Ook De Jong zag Luis Suarez zaterdagmiddag op het WK uitblinken tegen Zuid-Korea. Net als veel van zijn teamgenoten stuurde ook De Jong zijn aanvoerder een felicitatie-sms. ,,Luis maakte gisteren twee goede goals. Daarmee is hij heel belangrijk voor zijn team, net zoals hij dat bij ons is. Bovendien heeft hij nu nog een goede kans (tegen Ghana, red.) om verder in het toernooi te komen.”

De rustpauze tussen de twee seizoenen heeft de trefzekere middenvelder goed gedaan. De Jong had afgelopen seizoen – met name de tweede seizoenshelft – een behoorlijk aandeel in de opmars die Ajax uiteindelijk bijna aan de landstitel hielp. De teleurstelling over het mislopen van het kampioenschap is inmiddels verwerkt, zo zegt De Jong. ,,Gelukkig wonnen we nog wel vlak voor de vakantie de beker. Daardoor nam je toch met een iets beter gevoel afscheid van het seizoen dan wanneer we helemaal met lege handen waren geëindigd. Het doel voor dit nieuwe seizoen is duidelijk: als team willen we eindelijk weer eens kampioen worden. We zijn er de afgelopen jaren steeds dichtbij geweest, maar telkens kreeg de competitie voor ons toch een zuur einde. Laat het daarom nu maar eens gebeuren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Ajacieden werden met applaus onthaald. De Ajacieden werden met applaus onthaald.
Suk is aan zijn tweede seizoen bij Ajax begonnen. Suk is aan zijn tweede seizoen bij Ajax begonnen.
De drinkpauzes waren bijzonder welkom vanwege het warme weer. De drinkpauzes waren bijzonder welkom vanwege het warme weer.
Urby Emanuelson snelt Daley Blind voorbij. Urby Emanuelson snelt Daley Blind voorbij.
Na afloop was er uiteraard tijd voor foto's en handtekeningen. Na afloop was er uiteraard tijd voor foto's en handtekeningen.
De supporters konden zelf ook een schot op doel wagen. De supporters konden zelf ook een schot op doel wagen.
Over een maand wacht Ajax het eerste duel in de voorronde van de Champions League. Over een maand wacht Ajax het eerste duel in de voorronde van de Champions League.