Menu

Zorgelijke tijden ondanks overwinning

De 4-2 overwinning op Roda JC was een opsteker voor Ajax, dat een mogelijke aanval van Feyenoord op de tweede plaats pareerde. Maar de winst kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Rafael van der Vaart, Maxwell, Zlatan Ibrahimovic en Jari Litmanen gingen geblesseerd van het veld. En met de return tegen AC Milan in het vooruitzicht is dat slecht nieuws.

Roda JC, zesde in de Holland Casino Eredivisie, mikt op Europees voetbal. Maar daar was zaterdagavond aanvankelijk weinig van te merken. Trainer Wiljan Vloet: ,,We kwamen naar Amsterdam in de hoop dat we Ajax door het drukke programma en de vele geblesseerden pijn zouden kunnen doen. Dat we ze veel zouden laten lopen waardoor ze veel energie kwijtraakten."

Maar die opzet slaagde allerminst. De Limburgers lieten veel ruimte tussen de linies, waar de behendige Ajacieden wel raad mee wisten. Al na ruim een kwartier was het raak uit een corner van Wesley Sneijder. Waren de eerste twee hoekschoppen van de voet van de Utrechter nog recht in handen van doelman Roorda beland, in de zestiende minuut kon Chivu de bal net voor Roorda doorkoppen. In het achterveld stond Zlatan Ibrahimovic die met een droge knal de verre hoek zocht en vond.

Ajax wilde meer en kreeg ook snel meer. Twee minuten na het doelpunt van Ibrahimovic zette Rafael van der Vaart de thuisploeg in een redelijk gevulde Arena op 2-0. De voorzet kwam van Van der Meyde en Van der Vaart, die nog geen half uur later na een botsing met Ger Senden met een hoofdblessure het veld verliet, scoorde koppend.

Voordat Van der Vaart eruit moest, had Ajax wel al een derde keer gescoord. Wesley Sneijder schoot een vrije trap met rechts in de voor hem linkeronderhoek van het doel. Daar had de jongeling de hele week op de training op geoefend. En met succes, bleek tegen Roda JC: 3-0.

Die 3-0 een opsteker voor Ajax, dat zich echter - logisch misschien bij zo'n stand en AC Milan in het vooruitzicht - liet terugzakken. De defensie was door de aanvalsmoeheid van Roda nog niet echt getest. Dat gebeurde kort na het doelpunt van Sneijder wel en daar kwam Ajax niet fantastisch uit.

Pasanen dekte een paar keer aan de verkeerde kant en Chivu liet zich simpel omspelen door Ger Senden. De veteraan van Roda legde goed af op Sergio die vervolgens met een prachtig schot Lobont verschalkte, 3-1. Door de dekkingsfoutjes van Pasanen kreeg Roda JC nog een kans maar door een goede redding van Lobont bleef de marge van twee op het bord.

Problemen waren er ook voor Ronald Koeman, die Maxwell en Van der Vaart door blessures kwijt was. Dat noopte de trainer tot omzettingen. Nadat Maxwell eruit ging, moest O'Brien terug naar links en ging Yakubu op rechts spelen. Witschge, vervanger van Maxwell, nam de linkhalf plaats in. Koeman: ,,Achteraf misschien niet de juiste keuze. Toen Yakubu uit het centrum weg was, werden de spitsen van Roda JC te kort gedekt."

Na tien minuten in de tweede helft zette Koeman het weer terug. Van Damme kwam namelijk voor Zlatan Ibrahimovic op het veld en werd nu niet als pinch-hitter in de spits ingebracht, maar als linksback. Daardoor kon O'Brien weer oversteken.

Ajax zat de tweede helft in een impasse. De wissels brachten geen rust. Litmanen raakte voor zijn doen wel erg weinig ballen lekker op zijn voet en het was opvallend dat O'Brien aan de rechterkant veel moeite had om de voorzet van zijn tegenstander eruit te halen.

Maar Roda JC leek niet te willen profiteren van de matheid van Ajax. Pas in de tachtigste minuut kopte Sergio - een van de kleinste mannen op het veld - de voorzet van Soetaers binnen. Zonder een Ajacied in de buurt. Toen leek het nog spannend te worden. Roda maakte haast, maar de Ajax-aanvallers ook.

Want Nourdin Boukhari schoot twee minuten na de aansluitingstreffer - een beter moment had hij niet kunnen uitkiezen - de 4-2 op het bord en daarmee was Ajax veilig. Koeman: ,,In de eerste helft speelden we goed voetbal en na de 3-0 in tien minuten tijd dacht ik dat het een prima wedstrijd zou worden. Maar verdedigend gaven we te veel ruimte weg. Dekten we niet kort genoeg. Ook in de tweede helft had ik steeds het gevoel dat het nog wel 3-2 zou kunnen worden. Dat gebeurde tien minuten voor tijd ook en moesten we nog oppassen. Overigens hadden we wel drie tot vier goals moeten maken in de tweede helft."

Die kans werd Ajax ook door scheidsrechter Van Egmond ontnomen. Litmanen werd kort voor tijd door Luijpers naar de grond getrokken, maar kreeg geen strafschop. De Fin liep na de actie eveneens hinkend over het veld.

Dat bracht het aantal blessuregevallen op vier: Van der Vaart, Maxwell, Ibrahimovic en Litmanen dus. ,,De dokter zegt dat Rafael een lichte hersenschudding heeft", gaf Koeman een medisch rapport. ,,Hij is dingen uit de eerste helft kwijt. Dat wordt waarschijnlijk een moeilijk verhaal naar woensdag toe. Maxwell liep net nog mank uit de kleedkamer weg. Hij is geraakt aan de buitenkant van zijn enkel. Ibrahimovic heb ik gewisseld omdat hij last kreeg van zijn lies. En Jari had pijn in zijn kuit. Tsja, het hoort er allemaal bij zullen we maar zeggen", verzuchtte een ietwat moedeloze Koeman, die zijn ziekenboeg per wedstrijd wel erg ziet uitdijen.