Menu

Zorgen in Ajax-defensie

Ajax verdedigt maandagmiddag in Limburg de derde plaats. De Amsterdammers treffen in Kerkrade de nummer 4 van de nationale ranglijst, Roda JC, en die ploeg staat slechts twee punten achter de formatie van trainer Co Adriaanse. De defensie is momenteel blessuregevoelig. Na de blessure van Chivu, kampt nu ook Pasanen met pijnen.

Na de productieve wedstrijd in eigen huis tegen Sparta (9-0) slaagde Ajax er niet meer in de vijandelijke keeper te verschalken. Met een teleurstellende 1-0 uitnederlaag tegen NEC en een verlies met dezelfde cijfers thuis tegen koploper PSV wordt het tijd dat Ajax weer scoort. Nog belangrijker, dat Ajax wint. Bij een gelijkspel kan RKC, dat evenveel punten heeft als Roda JC, namelijk langszij komen.

Maar de druk is niet iets van de laatste weken, stelt trainer Co Adriaanse: ,,De druk ligt al vanaf 5 juli op de spelers. We moeten bij de bovenste vijf komen. En daar is niets in veranderd. We zullen nog heel wat punten moeten halen om tweede, derde of zelfs zesde te worden.´´

De verloren wedstrijd van zondag helpt voor het zelfvertrouwen natuurlijk ook niet. ,,Het was een teleurstellend resultaat. Geestelijk is het veel vermoeiender om een verlies te verwerken van een wedstrijd die op een gelijkspel afstevent, dan in het geval je het duel terecht verliest.´´

De recente geschiedenis tegen Roda JC laat geen hoopvolle cijfers zien. Vorig seizoen, 31 maart 2000, was Ajax in de competitie met 3-0 kansloos tegen de ploeg van trainer Sef Vergoosen, die aan het einde van dit seizoen Roda JC verlaat. De enige keer dat Ajax de afgelopen vijf jaar met drie punten uit Kerkrade vertrok was op 28 augustus 1998. Toen was het 0-2. Maar in de Arena was Ajax dit seizoen Roda duidelijk de baas. Na een 2-0 ruststand wonnen de Amsterdammers met 4-2.

Roda JC heeft een fraaie reeks uitslagen achter de naam staan. De laatste keer dat werd verloren was op 31 januari in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Dat Roda JC op eigen veld een nederlaag kreeg te incasseren is nog langer geleden. Dat gebeurde op 9 december 2000 door toedoen van Willem II.

De centrale verdediger moet in defensief opzicht vooral rekening houden met Yannis Anastasiou. De Griek is met 17 doelpunten verreweg de productiefste Roda-speler van het seizoen. Tom Soetaers volgt met 5 op grote afstand.

Ajax mist in de verdediging waarschijnlijk Cristian Chivu. Gezien de prima wedstrijd die Yakubu tegen Van Nistelrooij (´hij was makkelijk te verdedigen´) afwerkte, zal de Ghanees wederom paraat staan als invaller.

Een Grieks onderonsje tussen de Griekse spitsen Anastasiou en Machlas zit er zondag niet in. Nikos Machlas ondervindt nog altijd hinder van zijn enkelblessure en trainde deze week nog niet met de groep mee.

Bezorgd was Adriaanse ook over Petri Pasanen. De Fin trainde donderdag apart van de groep vanwege een enkelblessure. ´En Petri is geen pieper, ´ schetste Adriaanse de ernst van zijn blessure. ´Het is een harde, die bijna altijd doorgaat. Mocht hij er maandag niet bij kunnen zijn, dan heb ik Tim de Cler en Andre Bergdolmo voor het centrum als vervangers. Als De Cler eventueel doorschuift naar het centrum, dan zijn Bergdolmo en Tom Sier de opties voor de linkerkant.´´