Menu
Zorgvuldige zoektocht naar nieuwe trainer

Zorgvuldige zoektocht naar nieuwe trainer

Ajax is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Algemeen directeur Rik van den Boog licht de werkwijze van de club in deze zoektocht toe.

Kun je een update geven van de zoektocht naar een trainer?

,,Dat vind ik lastig. Ik wil het wel, maar het is niet slim om dat nu te doen. Laten we het er op houden dat het de goede kant op gaat. Ik treed er liever over naar buiten zodra we concreet kunnen zeggen wie het wordt."

Kun je dan wel iets meer vertellen over de procedure; hoe zoek je de geschikte man?

,,We hebben allereerst natuurlijk een profiel opgesteld. Mede gebaseerd op bevindingen met de trainers en de spelersgroep van het afgelopen seizoen. Op basis daarvan is een lijst samengesteld, die wij de ‘longlist’ hebben genoemd. Vervolgens hebben we besproken wie we het beste bij Ajax vinden passen en dat heeft een ‘shortlist’ opgeleverd. De mensen die daar op staan hebben we gepolst of ze interesse hebben. Met een aantal hebben we de komende periode een gesprek."

Hoe ziet het profiel eruit van een ideale Ajax-trainer?

,,Het is voor Ajax erg belangrijk dat het iemand is met veel ervaring in de voetbalwereld. Hij moet veel affiniteit hebben met jeugdspelers en de jeugdopleiding. De doorstroom van de jeugd naar het eerste elftal is voor Ajax van cruciaal belang."

Hoe vervelend is het als in de media al die namen worden genoemd van potentiële kandidaten?

,,Ik laat me er niet door afleiden. Ik hou me aan het proces. We weten wat we zoeken, dat is het belangrijkste. Verder vind ik het logisch en ook leuk dat iedereen er een mening over heeft. Ik krijg sms'jes en e-mails van mensen die een kandidaat aandragen en inderdaad staat er ook dagelijks wel iets over in de media. Je kunt het ook positief zien; iedereen denkt mee. Maar nogmaals: ik hou me aan het proces."

Klopt het dat Adriaanse en Rijkaard al 'nee' hebben gezegd?

,,Ze hebben geen ‘nee’ gezegd. Co Adriaanse was één van de mensen die ik gepolst heb. Hij stond op onze shortlist. Alleen had hij er behoefte aan om een periode van rust, bezinning in te gelasten. En Frank Rijkaard heeft ons laten weten dat hij ambities heeft in het buitenland."

Heb je haast met de benoeming?

,,We zitten niet stil. Het is een heel belangrijke aanstelling en hoe eerder we het rond kunnen krijgen, hoe beter het voor Ajax is. Maar ik kies liever voor een zorgvuldig proces met uiteindelijk een trainer van wie we op basis van het profiel en de gesprekken een goed vertrouwen hebben dat het iemand is die Ajax verder kan helpen, dan een heel snelle beslissing wat vervolgens vooral een gok blijkt te zijn."

Rik van den Boog in een volle perszaal bij het afscheid van Marco van Basten. Rik van den Boog in een volle perszaal bij het afscheid van Marco van Basten.