Menu
Zuid-Afrika en Kaapverdië delen punten

Zuid-Afrika en Kaapverdië delen punten

De Coupe d’Afrique des Nations is zaterdag van start gegaan. Gastland Zuid-Afrika opende het grootste voetbaltoernooi in Afrika tegen verrassende deelnemer Kaapverdië. Voor het eerst in de historie eindigde de openingswedstrijd van de Afrika Cup zonder doelpunten. Zuid-Afrikaan Thulani Serero is de enige Ajacied die actief is in de Afrika Cup.

De 29ste editie van de Afrika Cup wordt gespeeld in Zuid-Afrika. Het gastland, dat ook het Wereldkampioenschap voetbal in 2010 organiseerde, speelde het eerste duel met Kaapverdië. De eilandengroep debuteert op de Afrika Cup, nog nooit eerder speelden zij op het Afrikaanse voetbaltoernooi. Kaapverdië, dat in de laatste kwalificatiewedstrijd verrassend Kameroen uitgeschakelde, heeft dus niets te verliezen. Zuid-Afrika wordt niet gerekend als een van de favorieten. De voormalige winnaar van de Afrika Cup in 1996 heeft de afgelopen maanden tegenvallende prestaties geleverd, maar desondanks is bondscoach Gordon Igesund positief gesteld.

Kaapverdië, dat met Guy Ramos (RKC Waalwijk) en Toni Varhela (Sparta Rotterdam) een Nederlands tintje heeft, verraste het gastland na vijftien minuten met een grote kans van Platini (zijn echte naam is Luís Carlos Almada Soares). De middenvelder schrok zichtbaar van de onverwachte kans die zich voordeed. Zuid-Afrika kwam terug in de wedstrijd, maar de beste kansen waren voor Kaapverdië. Thulani Serero startte op de bank en mocht na zestig minuten het veld betreden. De Ajacied had in de slotfase van het duel een fraaie kans, maar liet deze onbenut. Het duel eindigde daarmee in een 0-0 gelijkspel. Het is voor het eerst in de historie dat er in een openingsduel van de Afrika Cup niet is gescoord.

Zuid-Afrika zit in poule A met Angola, Marokko en Kaapverdië.


Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst