Menu

Zuid-Afrika neemt het op voor McCarthy

Foto: Gerard van Hees. JOHANNESBURG (RTR) - De Zuid-Afrikaanse voetbalbond gaat in beroep tegen de schorsing van twee wedstrijden, die Benni McCarthy door de FIFA zijn opgelegd. De oud-speler van Ajax kreeg de straf wegens provocerend gedrag in het kwalificatieduel met Zimbabwe.

De 22-jarige spits, tegenwoordig actief in Spanje voor Celta de Vigo, zou wat al te uitbundig het tweede doelpunt van zijn land hebben gevierd. Als gevolg daarvan braken ernstige rellen uit in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.

Daarbij vonden uiteindelijk dertien mensen de dood. In een reactie op het gedrag van McCarthy wierpen fans voorwerpen naar hem en de doelpuntenmaker, Delron Buckley. De politie probeerde de ongeregeldheden in te dammen door de menigte met traangas te bestoken.

Ooggetuigen verklaarden later dat het ingrijpen van de autoriteiten zwaar overdreven was geweest. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond nam het op voor McCarthy. ,,Het slaat nergens op dat hij is gestraft. De organisatie in Zimbabwe is verantwoordelijk voor deze ramp. Alle feiten tonen dat aan.''