Menu
Zuid-Koreanen jagen droom na

Zuid-Koreanen jagen droom na

Wie af en toe sportpark de Toekomst bezoekt, ziet daar soms grote groep buitenlandse spelers. En ze komen uit alle hoeken van de wereld. Onlangs waren de beste Amerikaanse talenten in Amsterdam en de afgelopen twee weken waren voetballers tussen de zestien en achttien jaar van Yong-In uit Zuid-Korea te gast op het moderne complex van Ajax. Ze hebben allemaal dezelfde droom: spelen in Europa.

De Zuid-Koreanen kwamen vorige week zondag aan in Amsterdam voor een verblijf van twee weken. In die tijd zullen ze de Toekomst als thuisbasis hebben voor veel trainingen. Afgelopen dinsdag speelden ze ook nog wedstrijden tegen jeugdteams van Ajax. ,,We spelen in deze twee weken zes oefenduels”, aldus teammanager Seo, die als enige van de groep redelijk Engels spreekt. In 2003, toen onder andere zijn landgenoot Park bij PSV speelde, was hij correspondent in Nederland. Nu begeleidt hij 28 jongelingen die hun droom najagen. ,,Dit zijn jongens die spelen in scholierenteams van Yong-In. Daar hebben we vier jeugdteams. Twee bij de middle schools en twee bij de high schools , alles is bij ons toegespitst op de jeugd. Yong-In heeft geen profclub, al zijn er nu wel ideeën om die op te starten. Maar de jeugd is het belangrijkste en omdat Ajax de beste jeugdopleiding heeft van de wereld, zijn we nu hier om daar wat van op te steken.”

Nederlandse trainers zijn al eens in Zuid-Korea geweest om de jeugd, maar vooral de jeugdtrainers, met de Hollandse school kennis te laten maken. Dat is namelijk de manier waarop de Zuid-Koreanen zelf ook willen spelen. ,,En Ajax staat in de wereld zo goed bekend met de jeugdopleiding. Het is alleen niet makkelijk om het over te brengen”, denkt Seo.

De teams van Yong-In oefenden ook tegen Ajax. De teams van Yong-In oefenden ook tegen Ajax.

Eén van de Nederlandse trainers die de lessstof probeert over te brengen, is Eddie van Schaick. Namens Ajax verzorgt hij de trainingsprogramma's bij de internationale betrekkingen van de club. Van Schaick is onlangs twee weken bij Yong In geweest. ,,Daar zitten 160 jongens van maandag tot en met vrijdag in een internaat. Het gaat daar eigenlijk net zo als hier, met het verschil dat hier de jongens 's avonds naar huis gaan", weet de Ajacied uit ervaring. ,,Ik heb daar twee weken gewerkt met de jeugd maar ook met coaches."

Binnenkort wordt er een nieuwe overeenkomst met de Zuid-Koreanen gesloten. Ajax wordt daardoor bekender in dat land, want Van Schaick heeft bij zijn bezoek een persconferentie gegeven, met de nationale bond gesproken en is op tv geweest. ,,Voor Ajax zal de overeenkomst met Yong-In niet specifiek spelers opleveren. Het gaat ons meer om het trainingsprogramma te ontwikkelen. In april zal er een deel van de trainersstaf van Yong In naar de AEGON Future Cup komen. Daar wordt het niveau gespeeld, dat ze moeten nastreven."

Dat woorden van een ervaringsdeskundige waarschijnlijk meer effect hebben dan tien trainingen, bleek afgelopen week. Oud-Ajacied Hyun Jun Suk, zelf ooit leerling van Yong-In en eigenlijk de 'aanstichter' van het contact tussen Ajax en Zuid-Korea, vereerde de groep met een bezoek. ,,Wij speelden zondag een oefenwedstrijd tegen Be Quick en daar kwam Suk ons opzoeken”, aldus teammanager Seo. ,,Dat was heel erg leuk. Al deze jongens willen wat Suk heeft, een profcontract in Europa.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De coaches zien Yong-In met 3-1 verliezen van Ajax A2. De coaches zien Yong-In met 3-1 verliezen van Ajax A2.