Menu
'Zure smaak wegspoelen'

'Zure smaak wegspoelen'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Liza van der Most aan de beurt.

Na Tessel Middag en Ricardo van Rhijn is het nu tijd voor mijn vuurdoop in columnverband. Op het moment van schrijven ben ik net terug van een elfdaagse trip met het Nederlands vrouwenelftal. Die is voor mij en het team positief verlopen. We hebben zowel van Portugal als Noorwegen gewonnen en ons daarmee gekwalificeerd voor de play-offs voor het WK. Dinsdag is de loting en weten we met welk land we moeten afrekenen om voor het eerst in de historie naar het WK te mogen.

Zelf begon ik tegen Portugal in de basis. Na de oefeninterland tegen Brazilië was dit mijn tweede interland. Over mijn spel, met name de tweede helft, was ik niet helemaal tevreden. Tegen Noorwegen moest ik helaas op de tribune plaatsnemen. Dat was jammer, maar ik kon er mee leven. De bondscoach wilde het met Desiree van Lunteren, bij Ajax normaal middenveldster, proberen op de rechtsachterpositie. Daarnaast zat Dyanne Bito op de bank. Ik besef dat ik nog jong ben en nog veel moet leren. Ik zit er ook pas net bij.

Die relativering past bij mij als persoon. Ik ben van nature perfectionistisch ingesteld. Dat is soms een lastige eigenschap. Als mensen tegen mij zeggen ‘goed gedaan’, denk ik vaak: dit ging fout en dat kon nog beter.

Het halen van het Nederlands elftal is altijd een doel geweest. Ik ben er trots op dat het gelukt is. Hetzelfde geldt voor mijn overstap naar Ajax. Ik voetbalde bij SteDoCo uit Hoornaar, maar toen Ajax belangstelling toonde, was ik snel verkocht. Het is nu mijn derde jaar bij Ajax. In mijn eerste twee seizoenen heb ik vrijwel alles gespeeld. Toch zou ik mezelf nog geen dragende kracht willen noemen. Ik ben redelijk nuchter ingesteld. Ik was vroeger altijd aanvalster en ben bij Ajax omgeschoold tot rechtsback. Op het verdedigende vlak moet ik dus nog wel stappen maken.
Na een weekend rust ga ik me vanaf maandag weer op Ajax storten. We spelen in een kort tijdbestek drie wedstrijden. Er is ons veel aan gelegen de zure nasmaak van de nederlaag tegen Anderlecht weg te spoelen. Dat was eigenlijk een beschamend optreden. Het gekke was dat we drie dagen daarvoor bij Twente nog heel goed speelden. Het grote verschil was dat we toen echt als een team acteerden. Er is natuurlijk nog geen man overboord. We moeten alleen zorgen dat zo’n wedstrijd als tegen Anderlecht niet meer voorkomt.

Ik vind dat we een goed team hebben, waarin enkele mutaties zijn geweest. Zo is Marlous Pieete overgekomen van Twente. Zij was altijd mijn directe tegenstandster. Ik vind het fijn dat ze nu bij ons speelt. Ook Lois Oudemast en Alex Melin zijn nieuw. Belangrijk is dat het allemaal harde werkers zijn. Individueel hebben we veel kwaliteit, maar dat maakt nog geen team. Alleen als we het samen doen, kunnen we succesvol zijn. Dat hebben we tegen Twente bewezen.

Meld je aan voor de Ajax Nieuwsbrief via onderstaande link

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief